Meditáció, a természetes orvosság stressz ellen – még a karanténban is

Posted by Szexvital.hu 2020-03-27 0 Hozzászólás

Stresszes helyzetek mindannyiunkat érnek, nincs olyan kivétel, aki erősítené ezt a szabályt. Azonban már csak az ép elménk megőrzése miatt sem szabad hagynunk, hogy ezek a nem kívánt alkalmak állandósuljanak és a stressz, valamint a nyomában járó problémák a mindennapi életünk részévé váljanak. Éppen ezért most bemutatunk egy természetes stresszűző módszert, amit meditáció néven ismerhetsz, és ami még az önkéntes karanténban is segíthet csillapítani a háborgó kedélyeket.

Szinte mindannyian láttunk már olyan filmeket vagy reklámokat, ahol valaki vagy valakik egy jógaszőnyegen ülve behunyt szemmel koncentrálnak valamire. Nos, általában ők azok, akik a rohanó mókuskerékben is időt tudtak szakítani arra, hogy pár perc erejéig rendszerezzék a gondolataikat és lecsillapítsák a külvilágból érkező ingereket, frusztrációkat.

Végül is, frusztrált helyzetek mindannyiunkat érnek. Egy projekt leadásának sürgető határideje, az információhiányosan átadott munka, egy össze nem szerelhető szekrény, egy bonyolult nyelvlecke nehézségei, egy költözés vagy egy befuccsolt nyaralás.

És persze a jelenlegi helyzetet figyelembe véve a koronavírus pánik, valamint a kényszerű otthontartózkodás is eredményezhet igencsak stresszes szituációkat. A négy fal között, amikor egymás hegyén-hátán van a család, vagy pont ellenkezőleg, nincs kihez szólni napokon keresztül, akkor elég frusztráló helyzetekben találhatjuk magunkat rossz közérzettel, idegességgel és alvásproblémákkal megfűszerezve. Ennek levezetésére viszont remek technika a meditáció.

 

 

Hiszen mi is a meditáció?

A meditáció gyakorlatilag olyan szellemi tevékenység, amelynek során arra eddzük az elménket, hogy sokkal koncentráltabb és tudatosabb legyen. Mindezt úgy érjük el, hogy igyekszünk a gondolatainkat a meditációra fókuszálni és a zavaró tényezőktől, gondolatoktól, lelki terhektől csupán néhány percre megszabadulni.

A tudatos meditációval ugyanis nemcsak az elménket csendesíthetjük le és a lelkünket nyugtathatjuk meg, hanem az összetettebb problémáink között is rendet vághatunk. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a meditációval hatékonyan felvehetjük a kesztyűt a stresszel, valamint a szorongással[1] és a depresszióval[2] szemben.

A meditáció által a testünk és a lelkünk is ellazul, így néhány percnyi magunkba fordulást követően nyugodtabb lesz a közérzetünk. Emellett jobban tudjuk rendszerezni a gondolatainkat és könnyebben viseljük el például a bezártságot is.

Így csökkenti a meditáció a stresszt

Nem beszélünk a levegőbe, hiszen arra tudományos bizonyítékok is vannak, hogy a meditáció csökkenti bennünk a stresszt. Például egy 3500 fő bevonásával készült tanulmány[3] eredményei is arra mutatnak, hogy a meditáció pozitív hatásai a stresszhormonok csökkenésében is tetten érhetők.

Amikor ugyanis stressz ér minket, megemelkedik a szervezetünkben a kortizol szintünk. Ez az egyik legerősebb stresszhormonunk, aminek a túltengése nemcsak depresszióhoz és szorongáshoz vezet, hanem alvászavarokhoz, magas vérnyomáshoz, fáradtsághoz, valamint zavaros gondolkodáshoz is.

Ezen kívül sajátos stresszválasz reakció továbbá az is, ami a citokin nevű vegyi anyagok felszabadulásához vezethet. A citokinok túlzott megjelenése a szervezet különböző pontjain gyulladásokat alakíthat ki, míg a meditációval a gyulladáscsökkentést is el lehet érni.

 

 

Miben segíthet még a meditáció?  

Ezen kívül a meditáció segíthet még:

  • a poszttraumásstressz szindróma[4],
  • az irritábilis bélszindróma[5],
  • valamint a fibromialgia[6] tüneteinek mérséklésében is,
  • illetve serkenti az immunrendszert,
  • fokozza az agyműködést,
  • javítja a koncentrációs képességeket.

Emellett a meditáció az érzelmi életünkre is jó hatással van, hiszen azáltal, hogy összeszedettebbek és nyugodtabbak leszünk, javulhat az önképünk, pozitívabban fogunk gondolkodni és optimistábban nézünk szembe a problémáinkkal.

Ráadásul a meditációnak köszönhetően sokkalta öntudatosabbak és magabiztosabbak leszünk, hiszen ez a szellemi tevékenység egyúttal kontrollt biztosít nekünk a saját elménk felett. Ha képesek vagyunk tudatosan irányítani a gondolatainkat és az érzelmeinket, akkor sikerül megteremtenünk az érzelmi egyensúlyunkat is.

Meditáció és fajtái – melyiket választod?

Alapvetően elmondhatjuk, hogy bár számos fajtája van a meditációnak, mindegyik hasznos. Ennek ellenére nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezek a meditációs típusok más-más területre koncentrálnak és akár több különböző gyakorlatot is magukba foglalnak.

Lássuk hát a medvét, vagyis a 3 leggyakoribb meditációs technikát:

  1. Vezetett meditáció: ez a meditációfajta arra koncentrál, hogy egy meditáció vezető segítségével mentális képeket alkoss olyan helyekről vagy szituációkról, amelyekben békésnek, nyugodtnak, lazának érezheted magad. A meditáció egyik célja, hogy a képalkotás során minden érzékszervedet használd: ízlelj, tapints, szagolj. A vezetőnek egyébként nem kell feltétlenül jelen lennie, az is elég, ha Spotify-on vagy Youtube-on, vagy más módon hallgatod az előre felvett anyagot.
  2. Mindfulness meditáció: ez igazából a fókuszált meditáció, amikor tudatosan a meditáció alatt átélt pillanatokra koncentrálsz és kitágítod a tudatos jelenlétedet. Ilyen pillanat lehet például a légvétel és a légzés, amely szimbolikus jelképe lehet a gondolataid elengedésének, így tisztítva meg az elmédet a nyomasztó gondolatoktól.
  3. Jóga: itt is nagyfokú koncentrációra van szükség, hiszen a jóga a lélek mellett a testet is edzi. A legkülönfélébb pozitúráknak köszönhetően ugyanis nemcsak a lelkedet tisztítja meg, hanem a tested, az izomzatod is erősödni fog.

Természetesen a fentieken kívül még számos más meditációs és relaxációs technika létezik, például a Mantra meditáció vagy a Tai Chi, ez csupán egy kis ízelítő volt a lehetőségek végtelen tárházából arra az esetre, ha valamivel könnyebbé szeretnéd tenni az otthonlét idejét és a stresszes helyzetek elkerülését.

Persze, ha a meditáción kívül még külön rásegítenél a stressz elleni harcra, akkor mindenképp tégy egy próbát a Ginzenggel vagy a Gotu Kulával. Nem fogod megbánni!

Hozzászólás