Miért akarnak a nők szebbek, a férfiak sikeresebbek lenni?

Posted by Gr3nT 2023-03-01 0 Hozzászólás

Vajon mi az oka annak, hogy a nőiesség megítéléséhez még mindig a szépség, míg a férfiassághoz a siker kapcsolódik elsőként? Köze van ennek az evolúcióhoz?

A férfi, ha sikeres

A férfiak és a nők megítélése rengeteget változott az évezredek során, azonban vannak olyan alapvető ismérvek, amelyek még mindig meghatározó szerepet játszanak, habár a jelentőségük már egészen más, mint korábban volt. Az ősemberek között például különösen fontos volt, hogy egy férfi izmos és erős legyen, hiszen a férfiak vadászok voltak. Létfontosságú volt, hogy egy férfi képes legyen harcolni, akár még egy hatalmas mamuttal szemben is, és az sem volt elhanyagolható feladat, hogy az elejtett vadat haza is kellett tudni vinni.

Így hát az ősemberek között a sikerhez hozzá tartozott az izmos megjelenés, a bátorság, hiszen ezáltal adták meg a hölgyeknek azt, amire a leginkább szükségük volt, vagyis a védelmet és az élelmet. Egy szóval jellemezve, a biztonságot. És bár az idők telnek és múlnak, egy valami nem változott. A nők bizony továbbra is biztonságra vágynak.

Azonban azóta a sikert már kissé más számrendszerben mérik. Manapság is hozzátartozik a férfiak sikerességéhez a jó megjelenés, a kidolgozott izmok, de manapság már nem kell fizikai erő ahhoz, hogy egy férfi ételt tehessen az asztalra, és hogy a nő számára elő tudja teremteni a mindennapokban szükséges biztonságot.

A sikert manapság már nem a karok körméretében mérik, hanem inkább a bankszámla vastagságában. Mert a sikerhez hozzá tartozik, hogy az illető jól teljesítsen a munkájában, és ezáltal anyagi biztonságot nyújtson. Manapság már nem kell legyilkolni az állatokat ahhoz, hogy a család számára meglegyen a terített asztal, és hatalmas rönköket sem kell hazacipelni, hogy ne fázzanak a szeretteink éjszaka. Így a siker mértéke az, hogy milyen mértékű biztonságot tud adni az adott férfi az adott hölgy számára.

Milyen férfiakhoz vonzódnak a nők?

Nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mi vonz egy férfiban egy nőt, illetve mi taszít, de számos kutatás próbálja megfejteni ezt az örök titkot. A Berkeley Egyetem egyik kutatása szerint [1]  a legjobban azokhoz az emberekhez vonzódunk, akiknek vonzerejét nagyjából a sajátunkkal egyenértékűnek gondoljuk. Ennek oka valószínűleg szintén a biztonságra való törekvés, hiszen, ha úgy ítéljük meg, hogy a választottunk nagyságrendekkel vonzóbb, mint mi, akkor sokkal jobban tarthatunk attól, hogy idővel egy hozzá hasonló pár mellett horgonyoz majd le, mi pedig keresgélhetünk tovább.

Gondolhatnánk, hogy akkor kiváló ötlet lehet, ha egy nálunk kevésbé vonzó felet választunk, azonban ez csak ideig óráig jelent megoldást, mert hát sajnos idővel valószínűleg nála jobbra, szebbre fogunk vágyni. De hogy mitől is jobb vagy szebb valaki?

A Wales Egyetem 2010-es kísérlete során a nőknek különböző férfiakról mutogattak fényképeket. Az eredmény szerint a nőknek jóval vonzóbbnak tűntek azok a férfiak, akik a képeken drága sportautóval szerepeltek, mint azok a társaik, akik egy hagyományos autó mellett álltak. Tehát a sikert anyagiakban mérik, és a siker bizony vonzóbbá tesz. De a tapasztalat is sokat vet a latba, ha a sikeres férfira gondolunk.

A hölgyek ugyanis az esetek többségében jobban vonzódnak az idősebb, több tapasztalattal rendelkező férfiakhoz. Ezt a jelenséget a pszichológusok "George Clooney-effektusnak" is szokták hívni. A nők ugyanis sokkal vonzóbbnak tartják az erőt sugárzó, jóképű, idősebb férfiakat, és egyben sikeresebbnek is ítélik meg őket fiatalabb társaiknál.

 

Az otthon melege

Nem véletlen, hogy a hölgyek számára olyan fontos a biztonság. Mindig is az volt, hiszen a nők szerepe az otthon melegének biztosítása, azonban ehhez nem árt, ha van egy társuk. Az a társ pedig teremtse meg azt a nyugalmat, amelyben egy hölgy késztetést érez arra, hogy közös gyermekei legyenek az adott férfival. Ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag milliomos férfiakkal hajlandók családot alapítani, de az biztos, hogy egy felelősen gondolkodó nő számára fontos, hogy a gyermekei biztonságban nőhessenek fel.

A férfi számára pedig a külső megjelenés nagyon is fontos, amikor egy nőt megítél. Akár tetszik nekünk, akár nem, a férfiakat úgy alkotta meg az evolúció, hogy bizonyos fontos külső jellegzetességeket figyeljenek és keressenek a nőkön. Ezek a jegyek leginkább arra utalnak, hogy az adott hölgy egészségesnek, termékenynek, jó anyának tűnjön. Éppen ezért fontos támpont a szépség, és a külső megjelenés a nők sikerének megítélésében, tehát a nők szépek akarnak lenni, amióta világ a világ.

A szép emberek hatalma

Richard E. Nisbett és Timothy Wilson [2] kísérletében arra kértek egyetemistákat, hogy értékeljenek egy videón szereplő tanársegédet. A résztvevőket két csoportra osztották. A felételeken ugyanaz a férfi szerepelt, ám az egyik felvételen barátságosnak és melegszívűnek mutatkozott, a másik felvételen az előadó hideg és távolságtartó volt. Természetesen a megítélése eszerint változott, de még a megjelenését is kedvezőbbnek ítélték meg azok a diákok, akik a kedvesebb énjével találkozhattak a felvételen. Tehát, ha kedvesek vagyunk, szebbnek látnak minket.

A holdudvarhatást először 1920-ban írta le egy amerikai pszichológus, Edward Thorndike. Ő ezt halo-effektus elnevezéssel illette. A halo angol eredetű szó, magyarul dicsfényt, glóriát jelent. A pszichológus megfigyelte, hogy egyetlen pozitív tulajdonság képes beragyogni az adott személy többi tulajdonságát is, így ha valaki szép, abból arra következtetünk, hogy a többi tulajdonsága is pozitív. Vagyis, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a szép emberek biztosan jó emberek is. Vizsgálatok igazolták, hogy a vonzó személyeknek enyhébb büntetéseket adnak az igazságszolgáltatásban, és jóval óvatlanabbak vagyunk velük szemben. A férfiak is keresik a vonzó hölgyek társaságát, és aki megállapodni készül, az hajlamos egy szép nő láttán azt feltételezni, hogy abból megértő feleség, és remek anya lesz.

Ezt keresik a férfiak a nőkben

A férfiak tehát amióta világ a világ, hasonló tulajdonságokat keresnek egy nőben. Nem véletlen tehát, hogy a hölgyeknél a sikert elsősorban a külső megjelenésben mérik, és csak utána kerül sor a belbecs értékelésére. Természetesen tisztelet a kivételnek, de általánosságban elmondható, hogy az evolúciós örökség nagyon is jelen van a férfiaknál, amikor párt választanak. Eszerint például a homokóra alak azért vonzza a férfiakat, mert a szélesebb csípőt a termékenységgel és a könnyebb szüléssel hozzák összefüggésbe.

Szintén vonzó lehet, ha egy hölgynek magas hangja van, hiszen ezt is a nőies alkattal, illetve a fiatalsággal hozzák összefüggésbe. Mint ahogyan a hosszú, selymes hajra sem hiába vágynak a hölgyek, hiszen a férfiak szemében ez is arra utal, hogy az adott hölgy nőies, egészséges, így pedig képes az utódaik kihordására.

A hölgyek tehát nem véletlenül ápolják szépségüket, míg a férfiak sem véletlenül szeretnének minél sikeresebbek lenni, hiszen évezredek óta ezen bevált recept alapján születnek a párkapcsolatok.

Hogy kellő energiád legyen a szépséged, vagy a karriered ápolásához, próbáld ki a FOCUS Gingko és Ginzeng kapszulát.

 

[1] https://www.hazipatika.com/psziche/parkapcsolat/cikkek/az_ilyen_ferfi_vonzo_a_nok_szerint

 

[2] https://divany.hu/vilagom/2019/08/10/holdudvarhatas/

 

Hozzászólás