A nootropikumok nyomában: ezekkel serkentsd legálisan az agyadat, ne az okos drogokkal!

Posted by Szexvital.hu 2019-05-20 0 Hozzászólás

Természetes nootropikumok, legális drogok, okos gyógyszerek… Számos olyan termék, amikkel ugyan serkentheted az agyadat, de ha nem vigyázol, némelyiknek súlyos mellékhatása is lehet. Ezt Te sem szeretnéd, ugye?

Tartalomjegyzék:

Vannak olyan élethelyzetek, amikor egyszerűen szükségünk van arra, hogy az agyunk a lehető legmagasabb fordulatszámon pörögjön. Ez lehet egy érettségi vizsga, egyetemi vizsgaidőszak, egy új projekt a munkahelyen, de a saját vállalkozásod beindítása is.

Szóval nem kevés olyan helyzettel kerülhetsz szembe életed folyamán, aminél nem árt, ha a szellemi működőképességed, a koncentrálóképességed, és a kommunikációs készséged is a toppon van. Ami fiatalként még természetes lehet, de ahogy telik az idő, úgy válik egyre nehezebbé az új ismeretek, illetve készségek befogadása, és a szellemi frissesség fenntartása.

Ma már a természetnek, valamint a tudománynak hála, rengeteg olyan készítmény áll a rendelkezésedre, amivel további teljesítménynövelésre serkentheted az agyadat, ezzel fokozva a végeredményt. De nagyon nem mindegy, hogy melyik kiegészítő mellett teszed le a voksod, mert az egészséged a tét!

Amivel nem lőhetsz mellé – a természetes nootropikumok 

Elképzelhető, hogy még nem hallottad a nootropikum kifejezést – Magyarországon még nem annyira elterjedt –, így joggal teheted fel a kérdést: mégis mik azok a nootropikumok?

Nos, a válasz viszonylag egyszerű: olyan gyógynövények, hatóanyagok, illetve étrend-kiegészítők, amelyek javítják a kognitív teljesítményeket. Jó hatással vannak az agyra, olyan agyserkentők, amiknek az esetleges allergiás reakciókat leszámítva, nincsenek káros mellékhatásaik. 

8 ok, amiért megéri természetes nootropikumokat használnod:

1. segítenek a tanulásban,

2. jobb lesz a koncentrációs képességed,

3. könnyebben tudsz majd gondolkodni,

4. fenntartják a motivációs szintedet,

5. hatásosak a stressz ellen,

6. javulni fog a memóriád,

7. növelik az energiaszintedet,

8. fokozzák a kreativitásod.

Hacsak magára az adott anyagra nem vagy allergiás, gyakorlatilag semmilyen mellékhatástól nem kell tartanod, ha valamelyik természetes nootropikumot választod. Ráadásul csupa olyan anyagról van szó, amik nap, mint nap rád köszönnek a gyógyszertár vagy a bio bolt polcairól – csak nem tudtad róluk, hogy ők bizony nootropikumok.

Ezekkel a nootropikumokkal már biztosan találkoztál!

mik-azok-a-nootropikumok-1

Semmilyen rejtélyes, természetfeletti dologra nem kell gondolni, ha a természetes nootropikumok kerülnek szóba. Többségében olyan gyógynövények ezek, amiket vény nélkül, egy patikába besétálva is megvásárolhatsz. Nézzünk is meg néhányat közelebbről!

Gingko Biloba:

Főként azoknak ajánlott, akiknek akad némi gondjuk a memóriájukkal. A gingko biloba ugyanis az agy vérellátását fokozva fejti ki hatását, aminek következtében javul a szellemi teljesítőképesség.

Macskakarom:

Ez a gyógynövény is igencsak hatásos, ha a memóriaproblémák leküzdéséről van szó, hiszen a neuronok fokozott termelésének elősegítésével javul a memória is. Emellett még a kedélyállapotra, illetve a tanulékonyságra is pozitív hatással van. A non plus ultra pedig az, hogy a demencia, valamint a depresszió kialakulásának esélye is csökken.

 

Gotu Kola:

Ha túlságosan izgulós típus vagy, gyakran lovallod magad stresszes helyzetekbe, akkor a gotu kolát neked találták ki! Ez a hatóanyag ugyanis enyhíti a szorongást, csökkenti az izgulós helyzetekkel járó stresszt, cserébe növeli a koncentrációs képességet, és nyugodttá tesz.

Süngomba:

A süngomba vagy más néven az oroszlánsörény gomba segítségével számos bajt megelőzhetünk amellett, hogy a rendszeres fogyasztásnak köszönhetően az idegrendszered acélossá válik, a koncentrálóképességed az egekbe szökik, és a memóriád szinte tökéletes lesz!

Hatásosnak bizonyul a demencia megelőzésében, míg a legfrissebb kutatások szerint daganatellenes hatásai sem lebecsülendőek: egyrészt a termőtestében lévő poliszacharidok hatékonyabb ellenállásra késztetik az immunrendszert, másrészt egyéb összetevőinek kemoterápia jellegű hatása van, amik így közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak.

Azért nem árt az óvatosság…

Azonban nem szabad elfeledkezni azokról a nootropikumokról sem, amiket eredetileg más betegségek kezelésére fejlesztettek ki, és csak később kezdték agyserkentőként használni őket. Illetve azokról az amfetaminszármazékokról valamint gyógyszerekről is szót kell ejtenünk, amiket tévesen a nootropikumok közé sorol a közvélemény. 

Ezeket hívjuk okos gyógyszereknek, illetve legális drogoknak: ilyen például az először 1964-ben kifejlesztett Piracetam, a Ritalin, az Adderall, és a Modafinil. Utóbbi készítményeket főként az ADHD-s, valamint a demenciával, illetve narkolepsziával küszködő betegek kezelésére fejlesztették ki.

Adderall és a Ritalin: 

Mindkettő a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésére fejlesztett gyógyszerek, agyserkentő hatásukat később vették észre. Igaz, nem nootropikumok, hanem amfetaminszármazékok. Hatásuk szerint megnövelik az agyban a dopamin mennyiségét, amik az ADHD-val kezelt betegeknél éberséget, tiszta elmeállapotot eredményez.

Mindazonáltal, ha nem rendeltetésszerűen használják őket, komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen negatív mellékhatás lehet például:

  • az agresszió,
  • a hallucináció,
  • a mánia,
  • az ellenségesség,
  • és más, pszichotikus tünetek megjelenése.

mik-azok-a-nootropikumok-2

Piracetam:

Ez az első szintetikus nootropikum, 1964-ben fejlesztették ki. Hatóanyaga fokozza az agy vérellátását, amivel növeli az agy teljesítőképességét. E tulajdonsága miatt lett az egyetemisták kedvence, mert javítja a kognitív funkciókat: segíti a tanulást, a memória működését, a tudatosságot, valamint a figyelmet. 

Modafinil:

Ezt a készítményt nevezik a Szilícium-völgy legnépszerűbb agyserkentőjének, amit a narkolepszia, valamint a különböző alvási zavarok kezelésére fejlesztettek ki. Ennél a gyógyszernél kimutatható, hogy a modafinilt szedők 50%-ánál jelentkezik fejfájás, álmatlanság, szorongás, étvágytalanság, súlyvesztés, magas vérnyomás, és émelygés is, így csak saját felelősségre szedhető.

Okos gyógyszerek – legális drogok: több a káruk, mint a hasznuk

Kevés olyan készítmény van, ami hatásosabb és bizonyos szempontból biztonságosabb lenne annál, mint amit a természet alkotott. A mesterséges készítmények hiába pörgetik fel időszakosan az agyat, később meglesz a böjtjük. 

Ezekre is figyelj oda, ha mégis alkalmaznád őket:

1. Megjelenhet az inszomnia, az álmatlanság: ez nem pozitív mellékhatás, mert csak a saját szervezetedet készíted ki vele, a pihenésre mindenkinek szüksége van!

2. A legális drogokat csak felnőttek fogyaszthatják, 25 éves kor alatt károsíthatja az agyműködést!

3. Beszerzésük és tartásuk nehézkes: ha a törvényeknek megfelelően szeretnél eljárni, csak orvosi vény ellenében szerezheted be őket. Internetes beszerzés esetén nem ellenőrzött az eredete, akár hamisítvány is lehet. Ha pedig fennakad a vámon, további jogi következményekkel is számolhatsz.

Gondold meg tehát jól, hogy mire van szükséged, és felelősen dönts arról, mivel táplálod inkább az agyad! Ha megfogadsz egy tanácsot, inkább hosszú távon gondolkozz, ne csak az alapján dönts, hogy aktuálisan mekkora löketre lenne szüksége az agyadnak!

Ha Te is inkább a biztonságra törekszel, és fontos számodra a megfelelő adagolás is, válassz Gingko Biloba, Gotu Kola, Süngomba és Agyserkentő csomagjaink közül!

 

Hozzászólás