Tavaszi nagytakarítás, vagy inkább agytakarítás?

Posted by Szexvital.hu 2022-03-25 0 Hozzászólás

Tavasszal minden megújul, így nem árt, ha ezt magunkra is kiterjesztjük. Te tudod, mi az a mindfulness, és miért is lenne jó neked?

Mi is az a mindfulness?

A mindfulness magyarul tudatos jelenlétet, éber figyelmet, tudatosságot jelent. A hivatalos megfogalmazás szerint „a figyelem irányítása egy adott módon: szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé. A tudatos jelenlét legősibb forrása a buddhizmus, hiszen ez annak egyik alapvető gyakorlata. Ma azonban már az egész világon elterjedt a tudatos ébrenlét gyakorlása.[1]

A tudatos jelenlét gyakorlása a megvilágosodáshoz vezető buddhista ösvény fontos eleme, melynek a nyugati világban történő népszerűsítéséhez nagyban hozzájárult Jon Kabat-Zinn, amerikai orvos, aki megalkotta a mindfulness-alapú stresszcsökkentés elnevezésű programját.

A tudatos jelenlétről már régóta feltételezik a tudósok, hogy meghatározza a jóllétet. Az elérése azonban többnyire nem megy magától, így az 1970-es évek óta a klinikai pszichológia és a pszichiátria területén kifejlesztettek egy sor terápiás alkalmazást, amely során el lehet sajátítani. Ezek a gyakorlatok különböző pszichológiai problémákkal és testi nehézségekkel küzdő embereknek is képesek segíteni.

Gyakorlása nem olyan, mint például a jóga, hiszen itt nem kell semmilyen testhelyzetet felvenni ahhoz, hogy eljussunk ebbe az állapotba. Ráadásul előre meg sem kell határozni, hogy mikor fogjuk gyakorolni, hiszen bármelyik pillanatban megtehetjük, hogy ítélkezésmentesen és kíváncsian, a jelen pillanatban tapasztaltak felé fordulunk.

A gyakorlat alapjául szolgáló buddhizmus szerint a tudatos figyelemnek négy tárgya lehet,

  • a test, ezen belül az érzések, az érzékszervekkel tapasztalható információk és a légzés
  • az érzések és érzelmek
  • a tudattartalmak
  • és a dhammák, amely például a keletkezés és elmúlás feletti elmélkedés.

Gyakran végzik meditációként, ülő helyzetben, csukott szemmel, de bármikor végezhetjük, akár még étkezés közben is.

 

 

A mindfulness elérése a gyakorlatban

Mivel minden élethelyzetben elvégezhető a gyakorlat, mi magunk döntjük el, hogy mikor szeretnénk vele foglalkozni. A cél, hogy koncentráljunk valamire, és ne hagyjuk elterelődni a figyelmünket. Amennyiben azt vesszük észre, hogy figyelmünk elkalandozott, próbáljuk azt visszaterelni az eredeti irányba.

Mivel életünk legnagyobb részében sajnos sokszor egészen másra gondolunk, mint amivel éppen foglalkozunk, nagyon fontos, hogy megtanuljunk a jelenben élni. A tudatos jelenlét az utóbbi évtizedekben az egyik leginkább kutatott témává vált. A tudatos jelenlét gyakorlásával megváltozik a saját magunkhoz fűződő viszonyunk is.

A legtöbb mindfulness-alapú program általában 6–10 hét alatt valósul meg. A foglalkozásokon a résztvevők megtanulják fókuszálni a figyelmüket, és különféle meditációs technikákat is elsajátítanak. A tanfolyamok után általában napi 30 és 45 perc közötti gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy a technika ne merüljön feledésbe, hanem egyre könnyebbé és természetesebbé válhasson.

A mindfulness elemei

A tudatos jelenlét 5 fő jellemzője a következő.

1. A jelen pillanatra irányított tudatos figyelem.

2. Ítélkezésmentesség, vagyis megélni mindent anélkül, hogy minősítenénk.

3. Reaktivitás-mentesség, vagyis nem automatikusan reagálunk az eseményekre, hanem tudatosan.

4. Kíváncsiság, tehát ahhoz is új élményként viszonyulunk, és meg akarjuk valóban ismerni, amivel esetleg már korábban is találkoztunk.

5. Elfogadás, vagyis minden gondolatunkat és érzésünket elfogadjuk közben.

 

 

A mindfulness manapság népszerűbb, mint valaha

A mindfulness népszerűségét mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy olyan vezető, globális vállalatok szervezeti kultúrájába is beépült, mint amilyen a Google vagy az Intel. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy óriási segítséget képes nyújtani a stressz kezelésében is, ami sajnos manapság mindannyiunk életében jelentős szerepet játszik, és nagyon sok testi- és lelki betegség okozója.

Sajnos manapság a multitasking alapú figyelem és gondolkodás szükséges ahhoz, hogy túléljük a hétköznapokat. Mivel rengeteg szerepben kell megfelelnünk, a napunk viszont továbbra is csak 24 órából áll, nagyon gyakran úgy próbálunk időt nyerni, hogy megosztjuk a figyelmünket, a gondolatainkat, és egyszerre több dolgot is csinálunk. Ez lehet, hogy elsőre hasznosnak tűnik, azonban, ha egyszerre sok mindenre figyelünk, akkor a figyelmünk megoszlik a sok teendő között, így egyikre sem jut elegendő ahhoz, hogy tökéletesen elvégezzük az adott feladatot. Jóval több a hibázási lehetőség, és sokkal jobban meg is terheljük az elménket és a testünket egyaránt, így jóval több energiával jár, mintha egymás után, mindig az adott dologra koncentrálva végeznénk el a feladatainkat.

Amíg korábban az volt a követendő példa, hogy polipként, egyszerre foglalkozzunk rengeteg dologgal, úgy ma már egyre inkább kezdünk rájönni, milyen érték az, ha képesek vagyunk a jelenben létezni, és tudatában lenni annak, amit éppen csinálunk.

A mobiltelefonok világa sem segít ebben. Hányszor jártál már úgy, hogy annyira el voltál foglalva egy adott szituáció videóra rögzítésével, hogy közben pont a lényegről maradtál le, és hiányérzeted maradt utána? Sajnos ez mindennapos. Ha nem vagyunk képesek és hajlandók a jelenre koncentrálni, akkor jóval kevesebb örömben lesz részünk.

Így érd el a mindfulness-t

Próbálj meg tudatosan csak arra a dologra koncentrálni, amit éppen csinálsz. Miközben ezt a cikket olvasod, ne babráld a telefonod, és ne figyelj a háttérben szóló zenére. Éld meg a pillanatokat. Kezdd egy apró lépéssel. Az első napon próbálj meg csupán 10 percig arra koncentrálni, azt megélni, amit éppen csinálsz. Ha van kutyád, ő nagyon sokat fog segíteni neked ebben. Menjetek el sétálni, és figyeld őt. Minden nap ugyanott jártok, ő mégis minden egyes fűszálnak és bokornak örül. A pillanatban él, és semmi mással nem foglalkozik, mint hogy sétál veled. Te se foglalkozz mással. Figyeld őt, és ne vedd elő a mobilod séta közben. Élj meg minden egyes lépést, és észre fogsz venni olyan apróságokat, amelyek mellett eddig simán elmentél.

Egy szép virág, egy kedves, szaladgáló kislány látványa, mind olyan kis energiatöltetek, amelyek szebbé fogják tenni az adott pillanatot, és megszabadítanak a szorongástól, a stressztől, a mindennapos gondoktól.

Később már egyre hosszabb ideig leszel képes megélni a pillanatot, és még a legkellemetlenebb helyzeteket is sokkal jobban fogod tudni kezelni, hiszen tökéletesen az adott pillanatra koncentrálsz, így nem jóval később jut majd eszedbe, mit is mondhattál volna.

Élvezd a pillanatot! Ne olvass evés közben, hanem élvezz minden egyes falatot. Ha pedig olvasol, merülj el benne. Élj együtt a könyv főhősével, és ne hagyd, hogy elkalandozzanak a gondolataid. Ha fürdeni mész, figyeld a buborékokat, a meleg víz érintését a bőrödön, ha sétálsz, élvezd a napfényt az arcodon. Élj meg minden pillanatot, hogy a mai, sokszor zavaros és félelmetes világban a lelked képes legyen észrevenni azt, ami szép.

Koncentrálj a pillanatra a FLOW Focus and Memory étrendkiegészítő kapszulával.

 

[1] https://www.ummhealth.org/center-mindfulness

 

Hozzászólás