Te mit tudsz a bipolaritásról?

Posted by Szexvital.hu 2022-05-25 0 Hozzászólás

Tudod, mit jelent a bipolaritás, miben mutatkozik meg, és milyen hatással van az agy működésére? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Mi a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar más néven mániás depresszióként ismert pszichiátriai kórkép, utalva a mánia és a klinikai depresszió váltakozásaira, mely tartósan áll fenn. Néha mindannyian hangulatváltozásokon megyünk keresztül. Az egyik percben jó a kedvünk, de valamilyen külső hatásra ez megváltozhat, azonban ez általában nem gyakori, és a jókedvünk, illetve a rossz hangulatunk nem váltogatják egymást rövid időn belül.

Ezzel szemben egy bipoláris zavarban szenvedő beteg rendkívül szélsőséges hangulatingadozásokon megy keresztül, akár pár perc leforgása alatt. Ezek a hangulatingadozások pedig nagyon hosszú ideig meg tudnak maradni, akár hónapokon, éveken át is.

A betegség tünetei általában tinédzser korban jelentkeznek először, azonban a panaszokat gyakran nem veszik komolyan, hiszen a kamaszkori hangulatingadozásoknak tudják be azokat. Emiatt sajnos nagyon sok beteg marad kezeletlenül, és sokszor akár évtizedek is eltelnek anélkül, hogy kiderülne, mi is valójában a baj. Emiatt hosszú éveken át keseríti meg az emberek életét a bipolaritás, ellehetetlenítve így a normális életet, a párválasztást, a munkahelyi előre menetelt.

Sok esetben akár 40-50 éves is lehet a beteg, amikor fény derül az állapotát kiváltó okra, és amikor megkezdődik a kezelés. Pedig ebben az esetben is, mint minden testi, vagy lelki eredetű betegségnél, minél korábban kezdődik meg a szakszerű kezelés, annál rövidebb ideig szenved a beteg, és annál eredményesebb lehet az eljárás.

A bipoláris zavar nem ritka. A teljes népesség körülbelül 1%-át érinti, hazánkban pedig körülbelül százezer ember szenved benne. Az Amerikai Egyesült Államokban a bipoláris zavarral küzdők száma megközelíti a mintegy 3 milliót. Azonban, ha időben felfedezik a jeleket, és a beteg megfelelő kezelésben részesül, teljes értékű életet lesz képes élni.

 

 

A bipoláris zavar tünetei

A bipoláris zavar esetén a leggyakrabban jelentkező tünetek akár önállóan, akár együttesen is megjelenhetnek. Ezek közé tartozik a fokozott önértékelés és késztetés arra, hogy a beteg szinte megállás nélkül beszéljen. Nem csupán a beszéd, hanem a gondolatok is folyamatosan jönnek, sőt, szinte száguldanak az érintett beteg agyában, de ennek ellenére a figyelmét nem tudja egy dologra összpontosítani, hanem az nagyon könnyen el tud terelődni.

A csökkent alvásigény miatt kialakuló krónikus fáradtság sajnos szintén kedvez a depressziós hangulatnak. Ennek ellenére a betegek nagy részénél jellemző a felfokozott aktivitás és a nyugtalanság, melynek egyenes következményei a meggondolatlan cselekedetek.

Az érintett betegek hangulata általában nagyon rossz. Egész nap kedvetlenek, nem figyelnek fel az élet apró örömeire, és még társaságban is jellemző rájuk, hogy elvonulnak, vagy ha együtt is vannak a többiekkel, láthatóan a saját maguk által bezárt világban tartózkodnak, így gyakran nem vesznek részt a beszélgetésekben sem.

Sok esetben az öröm elmaradását pótcselekvésekkel próbálják kompenzálni, így a betegek gyakran menekülnek az evés okozta örömökhöz, rosszabb esetben pedig akár drogokhoz, vagy alkoholhoz is nyúlhatnak.

A kevés alvás miatt gyakori a fáradtság és a csökkent energiaszint, továbbá az aluszékonyság is gyakran megjelenik kísérő tünetként. Sokan éreznek bűntudatot valamilyen korábbi cselekedetük kapcsán, amely még jobban fokozza az amúgy is nagy mértékű depressziót. Ezek a tünetek pedig sajnos sok beteg esetében járnak együtt az öngyilkosság tervezésével, mely sok esetben eljut a megvalósítás fázisáig is.

A bipoláris zavar fázisai

A bipoláris zavar különböző fázisait a beteg viszonylag rövid időn belüli váltakozásokkal éli meg.

  1. A depresszív fázis legfőbb jelei a szomorúság, a nyugtalanság, a bűntudat, az alvási- és evési zavarok, a fáradtság és az érdeklődésvesztés minden iránt. Ez lehangoltsággal jár, és a beteg lassan minden iránt elveszíti az érdeklődését, beleértve akár a megjelenését, a személyes higiéniáját és a szexuális érdeklődését.
  2. A hipománia a mánia egy kevésbé súlyos fajtája. A hipomániás emberek nagyon energikusak, sőt, feltűnően, természetellenesen azok. Magabiztosak, tele vannak tervekkel és ötletekkel, és első ránézésre úgy tűnik, semmi baj sincs velük, és semmi sem állhat az útjukba.
  3. A mánia tünetei az áradozó jókedv, a túlzott optimizmus. Ez nagyon gyors beszéddel társul, és gyakran kapcsolódnak hozzá meggondolatlan cselekedetek. A beteg sok esetben veszíti el a koncentrációs képességét, így szertelenné válik, és ezáltal gyakran keveredik ellentmondásba. A mániás betegek gyakran kerülnek olyan szituációkba, amelyekben nem képesek felmérni a rájuk, vagy másokra leselkedő veszélyeket.
  4. A pszichózis tünetei között már a hallucinációk is megjelennek, amely során a beteg olyan dolgokat lát és hall, amelyek nincsenek jelen. Ezáltal az üldözési mánia érzete is kialakulhat, amely során a beteg úgy gondolja, hogy üldözik őt, és veszélyben van az élete.
  5. Léteznek kevert fázisok is, amelyek során a mánia és a klinikai depresszió tünetei egyaránt jelen vannak. Ezek a legveszélyesebb, legkevésbé stabil fázisok a beteg életében. Ekkor gyakran törnek rá a betegre pánikrohamok, és a betegek gyakran fizikai fájdalmat is meg akarnak élni a lelki mellett, így megjelenhet az öncsonkítási hajlam és az öngyilkosság is.

A bipoláris zavar kezelése

A tudomány jelenlegi állása szerint a bipoláris zavart sajnos nem lehet gyógyítani, azonban a kezelése nagyon is eredményes lehet. Azonban a siker titka a hosszan tartó kezelésben rejlik, melybe beletartozik mint a pszichológiai, mint a gyógyszeres terápia is.

A hangulatstabilizálók hatékonyan bevethetők, mint a depresszió, mint a mánia esetében, hatásuk azonban egyénenként változhat. Nagyon fontos, hogy a gyógyszer adagolását a beteg tartsa be, és ne változtasson rajta, csakis az orvosa beleegyezésével. Sajnos nagyon hosszú időnek kell eltelnie, míg kiderül, hogy az adott gyógyszer valóban hatásos a beteg esetében, vagy másikra van szükség. Így nem szabad azonnali javulást várni, sem a betegnek, sem a hozzátartozóknak.

A bipoláris zavar óriási erőfeszítést kíván a beteg hozzátartozóitól is. Semmi esetre sem szabad a beteget hibáztatni a betegsége miatt. Habár a bipoláris zavar lelki eredetű betegség, attól még a beteg nem képes saját magától abbahagyni azt, és meggyógyulni. A lélek betegsége olykor sokkal nehezebb, mint a testi fájdalmak.

Néha akár kezelés nélkül is javulhat a beteg állapota, a ciklikusság miatt, azonban ez nem azt jelenti, hogy meggyógyult. A kezelések során is lehetnek szinte tünetmentes időszakok. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a beteg ne bízza el magát, és még véletlenül se hagyja abba a gyógyszer szedését. Ez ugyanis óriási veszélyeket tartogat a beteg és környezete számára, és a visszaesés is garantált.

Ha a beteg abbahagyja a gyógyszer szedését, az újból elkezdett kúra hatására olykor akár 6 hetet is várni kell. A rendszertelen alvás, a drogok és az alkohol szintén nagy mértékben képes visszavetni a beteg állapotát. Szintén rossz hatással van a betegekre a túlzott koffein fogyasztás, mely erősíti a mániákus szakaszt, és csökkenti a stresszkezelési képességet is. A túl nagy stressz alapjában hozzájárul a beteg állapotának romlásához.

A bipoláris zavar tehát óriási erőfeszítést kíván a betegtől, komoly együttműködést az orvosával, és pontos gyógyszerszedést. Azonban ezek, és a hozzátartozóinak támogatása hozzásegíthetik egy tünetmentes, boldog élethez.

Gondoskodj a jó hangulatodról a Focus Ginkgo és Ginzeng kapszulával!

 

 

Hozzászólás