Te tudod, hogy mi a különbség a szociopata és a pszichopata között?

Posted by Szexvital.hu 2020-07-06 0 Hozzászólás

Annak ellenére, hogy a legtöbb krimiben, horrorfilmben vagy sorozatban szinte egymás szinonimájaként használják a szociopata és pszichopata kifejezéseket, még korántsem jelenti azt, hogy nincsen semmi különbség közöttük. Természetesen mindkét antiszociális személyiségzavar osztozik néhány közös tulajdonságon, de ennek ellenére ezek a mentális rendellenességek igenis elkülöníthetők egymástól. Hogy milyen tulajdonságok alapján, az máris kiderül.

Ismersz vagy volt már dolgod olyan emberrel, aki a feje tetejére állította a világodat – és nem a jó értelemben? Akinek az volt a célja, hogy egyszerűen megsemmisítsen minden jót, ami boldoggá tette az életedet? Aki addig-addig manipulált volna, amíg elveszíted önmagadat és az önmagadba vetett hitedet, így sokkal kevesebbnek éreznéd magad másoknál, de főleg nála? Ha a kérdésekre igen a válaszod, akkor jó eséllyel te is találkoztál már legalább egy szociopatával vagy pszichopatával életed során.

Bár szinte mindannyiunknak vannak ilyen történetei, ennek ellenére ember legyen a talpán az, aki első látásra meg tudja különböztetni egymástól a szociopatákat és a pszichopatákat. Gyakran még a szakemberek számára is nehézséget okoz beazonosítani, hogy végül is melyik kategóriába sorolható egyik-másik személy, hiszen mind a szociopátia, mind a pszichopátia az antiszociális személyiségzavarok közé sorolható, így rengeteg közös vonással rendelkeznek. Éppen ezért talán jobb is, ha az antiszociális viselkedéssel foglalkozó cikket inkább az alapoknál kezdjük és nem vágunk bele rögtön a közepébe.

 

 

Mert van, amit az antiszociális személyiségzavarról is tudnod kell

Antiszociális személyiségzavarnak – vagyis angolul Antisocial personality disorder – ugyanis azokat a személyiségzavarokat nevezzük, amikor valamilyen okból-okokból kifolyólag rendkívül nehezen megy az adott egyén számára a társadalomba való beilleszkedés. Ahogy azt a Psychology Today is írja[1], a jellemző tüneteknek viszonylag fiatalon, még 15 éves kor előtt meg kell mutatkozniuk.

Ilyen intő jel lehet például:

 • a szemrebbenés nélküli hazugság,
 • a manipuláció,
 • mások biztonságának figyelmen kívül hatása,
 • agresszió a környezetében élőkkel vagy állatokkal szemben,
 • impulzív viselkedés,
 • ágybavizelés,
 • gyújtogatás,
 • ingatlanok megrongálása,
 • a törvények egyéb áthágása.

Mindez például érzelmi manipulációkban, gátlástalan, másokon simán átgázoló viselkedésben, agresszív reakciókban és más, ehhez hasonló viselkedésben nyilvánul meg. Közös jellemzőjük továbbá az egocentrikus viselkedés, amikor mindent és mindenkit önmaguknak rendelnek alá, az érzelmi kötődés kialakításának, valamint az empátia teljes hiánya.

A különböző okok és tulajdonságok okán, az alábbi személyiségzavarokat különböztethetjük meg egymástól:

 • amorális,
 • antiszociális,
 • aszociális,
 • pszichopátiás,
 • szociopátiás.

Ezekről a legjobb összefoglalót talán az Amerikai Pszichiátriai Társaság által jegyzett Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) kézikönyv nyújthat ezekről a betegségeknek még nem, inkább mentális rendellenességeknek nevezett állapotokról.

Mindenesetre a szociopaták és pszichopaták közös tulajdonságai közé tartozik:

 • a társadalmi normák, a jogszabályok és törvények, valamint az erkölcsi-etikai szabályok teljes figyelmen kívül hagyása,
 • erőszakos, agresszív viselkedésre való hajlam,
 • nem képesek se a megbánásra, se a bűntudatra,
 • hiszen mások jogait, vágyait, akaratát teljesen semmibe veszik.

Éppen ezért akár szociopatával, akár pszichopatával lenne dolgunk a környezetünkben, az biztosra vehető, hogy komoly károkat tud okozni. Nemcsak lelki, de akár fizikai értelemben is, ha eljut arra a pontra, hogy nem tudja kontrollálni az indulatait.

 

 

A szociopatákról, kicsit bővebben

A szociopaták bizonyos szemszögből nézve igencsak ingatag személyiségek. Könnyen átfordulhat agresszívba, akár tettlegességbe is a viselkedésük, rendkívül egyszerű már a legapróbb dologgal is felidegesíteni őket. Annak ellenére, hogy ők is teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a társadalmi normákat és a törvényeket, laza kötődéseket érezhetnek egyes emberek vagy csoportok iránt.

A szociopata tulajdonságokra genetikailag is lehet hajlamunk, de némely megközelítések úgy tartják, hogy ezeket az olyan traumák is felerősíthetik, mint a hátrányos gyermekkori körülmények, az elhanyagoló szülői magatartás, vagy a bántalmazás valamely formája.

Ez sajnos már a gyerekkorban is annyira hátrányosan változtatja meg a bántalmazott gyerek viselkedését, hogy az iskolai kiközösítésekhez, tanulmányi lemaradásokhoz, a szociális kapcsolatok erodálásához vezet, így nem ritka, hogy a szociopatává váló felnőttek rossz anyagi körülmények között tengődnek, gyakran munkájuk sincs vagy nem igazán tudják azt megtartani és általában szembekerülnek a törvénnyel. Ilyen esetekben az általuk elkövetett bűntények általában spontán, hirtelen felindulásból történnek, nem előre eltervezettek.

Azért a pszichopatákról se feledkezzünk meg

Főleg azért, mert náluk már valóban kimutatható a rendellenes agyi tevékenység, vagyis a genetikai eredete a pszichopátiának. Esetükben a szociális viselkedésért, a felelősségteljes döntéshozatalért, az érzelmek közvetítéséért felelős prefrontális kéreg, valamint a magukért az érzelmekért felelős amygdala is jóval kisebb aktivitást mutat, mint egy normális emberé.

Éppen ezért a pszichopatáknál kizárhatjuk a külső, hátrányos különbségeket, mert a kíméletlen jellemvonások, a manipulációra való hajlam, a hideg számítás, a lelkiismeret, a megbánás teljes hiánya önmagukból fakad. Érzelmekről esetükben szó sincs, annak ellenére sem, hogy gyakran családos emberek, akik a saját családtagjaikat is a szórakoztatásukat szolgáló tárgyaknak tekintik és a végtelenségig képesek a színlelésre.

Ráadásul a pszichopaták a szociopatákkal ellentétben leginkább elbűvölő, karizmatikus egyéniségnek tűnnek, akinek szinte hódolni kell, illetve anyagi szempontokból nézve is jobban állhatnak náluk. Amennyiben bűncselekmény elkövetésével hágnák át a törvényt, azt előre megfontolt szándékkal, alaposan átgondolva, tervszerűen teszik. Míg a szociopata hirtelen haragú és ennek minden fizikai tünetét produkálja – például kézremegés, szapora légvétel, emelkedő vérnyomás formájában – addig a pszichopata rendkívül nyugodt marad az esemény során.

Ennek okán igazság szerint a pszichopatákat tekintjük veszélyesebb ragadozónak, hiszen a sorozatgyilkosok nagy része is pszichopata volt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az antiszociális személyiségzavarral a populáció csupán 3%-a küszködik[2].

Ha a cikk végére érve neked is megemelkedett egy kicsit a vérnyomásod, nyugtasd le magad a Gingko Biloba, a Macskakarom vagy a Magnézium relaxációs, idegeket kisimító erejével. Aztán tartsd nyitva a szemedet.


[1] PsychologyToday.com; Kristen Fuller M.D.:  The Difference Between Sociopathy and Psychopathy - https://www.psychologytoday.com/us/blog/happiness-is-state-mind/201902/the-difference-between-sociopathy-and-psychopathy

[2] PsychCentral.com; John M. Grohol, Psy.D.: Differences Between a Psychopath vs Sociopath - https://psychcentral.com/blog/differences-between-a-psychopath-vs-sociopath/

Hozzászólás