Tiniálmok

Posted by Szexvital.hu 2021-06-01 0 Hozzászólás

Vannak az életünknek olyan szakaszai, amikor egy jó buli kedvéért képesek vagyunk akár napokig nélkülözni a kiadós alvást. Ezt még kibírjuk valahogy, viszont a kötelező koránkelés sokunkat kikészít, kortól függetlenül. De vajon miért hat rosszul a tinikre, ha korán kell kelniük, mondjuk a másnapi iskola miatt?

Alvásidő

A kulcsszó itt persze az iskola, hiszen ha valamilyen izgalmas program vár rájuk, akkor igenis hajlandóak és képesek is korán kelni. Az iskola a legtöbbük életében nem az a felvillanyozó program, ami miatt érdemes kimászni az ágyból. Akármilyen élmények is várnak rájuk másnap, az egészen biztos, hogy a koránkelés egy gyereknek sem a kedvence. De nem csak ők nem szeretik.

Ahogy idősödünk, egyre jobban látjuk a pihenés és az alvás fontosságát. Amíg fiatalabb korban képesek voltunk pár óra alvással elvegetálni akár napokon keresztül, az idő múlásával kevés dolog éri meg, hogy elszalasszuk miatta a jól megérdemelt pihenést. Különösen azért, mert tisztán emlékszünk rá, mennyire borzasztó érzés pár óra alvás után meghallani a telefon ébresztőzenéjét. És persze az sem mindegy, hogy milyen körülmények között zajlik az a néhány óra alvás.

Aludj csak, én álmodom

Az alvás mennyisége mellett ugyanis a minősége is nagyban hat az egészségünkre és másnapi hangulatunkra. Hiába gondoljuk azt, hogy mindegy, hol és milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket, ez egyáltalán nem így van. Az agyunk ugyanis alvás közben is érzékeli a körülöttünk lévő eseményeket és nem tud teljes mértékben kikapcsolni.

Sok tini szeret például zenére aludni. A legtöbb esetben azért ilyenkor nem relaxációs zenére, vagy halk patakcsobogásra kell gondolni. Így az agy folyamatosan koncentrál, és az alvással töltött idő nem lesz egyenértékű a regenerálódással töltött idővel. Ugyanilyen romboló tud lenni, ha a TV villódzó fényei mellett alszanak. Ilyenkor ráadásul a képernyőn folyó események tudat alatt be tudnak épülni az álomba, így nem a legpihentetőbb, ha egy horrorfilm, vagy egy krimi hangjai befolyásolják az álmokat.

De nem csupán az alvás alatti tevékenységek és körülmények számítanak. Sok gyerek elalvás előtt hosszú időn át nyomkodja a mobilját, szörfözik a neten, vagy néz videókat. Így a szervezete nem képes felkészülni a nyugodt, pihentető alvásra. Sokan közülük akkor is ránéznek a telefonjukra, amikor éjszaka megébrednek. Így nem elég, hogy megszakad a pihenés, még az agy is újra éber állapotba kerül, nem is beszélve a szemekről, amelyek a nyugodt, sötét állapotból egy pillanat alatt szembesülnek a fényes, villogó valósággal.

Nem véletlen, hogy az alvászavar már nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket és a fiatalokat is veszélyezteti.

 

 

Alvászavarok fiatal korban

Több kutatás is igazolta, hogy az elégtelen alvás nagy mértékben járul hozzá a gyermekek viselkedési zavarához. [1] Ez betudható a folyamatos fáradtságnak is, melyet az elégtelen pihenés okoz. Az éjszaka folyamán kellene átkerülnie az aznap tanultaknak a hosszútávú memóriába, azonban ez nem történik meg, ha nincs meg a nyugodt alvás, annak minden szakaszával. Nem elég tehát, hogy a rossz alvási szokások rontják a fiatalok tanulmányi eredményeit, a korai depresszió megjelenésében is aktív szerepet játszanak.

De ez nem is csoda, hiszen kevés olyan jókedvű, aktív emberrel lehet találkozni, aki folyamatosan fáradt és kimerült az elégtelen alvási szokásai miatt. Így ne csodálkozzunk azon sem, hogy a gyerekek, tinik nem akarnak korán kelni. Nem a korai időponttal van sok esetben a probléma, hanem magával a felkeléssel. Hiszen, ha egy folyton megzavart, felébredésekkel nehezített alvási folyamaton megyünk keresztül, akármeddig alszunk, soha nem fogjuk kipihentnek érezni magunkat. Ha ez csak egy-két éjszaka történik meg, azt még viszonylag hamar ki tudja heverni a szervezetünk, de amennyiben a gyerekek minden egyes éjszakája így zajlik, az idővel tartós károkat okozhat.

A gyermekkori alvászavart ugyanúgy, mint a felnőttkorban jelentkezőt, két csoportba sorolhatjuk. Az első kategória, vagyis a disszomnia velejárója a nehéz elalvás, a korai ébredés, az, hogy a gyerek nem akar aludni menni, vagy ha el is megy, nem engedi el a szülőt az ágya mellől. Ide tartozik még, hogy az alvás utáni ébredés sem pihent állapotot hoz, hanem folyamatos fáradtság érzet jelentkezik. Ez az alvászavar okozhat még horkolást és alvási apnoet is, mely nagyon súlyos állapotot idézhet elő. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy gyermekünk ebben szenved, orvosi segítséget kell igénybe venni. Az alvási apnoe időszakos lélegzetmegállással járhat, melyet nagyon fontos időben kivizsgálni.  

Az alvászavar másik kategóriája a paraszomnia. Ennek velejárói az alvajárás, a rémálmok, a hirtelen felébredések. A zavarok mögött minden esetben meg kell találni a kiváltó okot, hiszen csak így tudjuk megszüntetni ezeket a nagyon is káros folyamatokat.

A siker kulcsa

A legtöbb esetben az éjszakai alvási zavarok mögött a túl sok nappali stressz áll. A háttérben meghúzódhatnak a túl magas, gyermek felé támasztott elvárások, egyéb iskolai vagy magánéleti problémák, melyeken sokszor már az is segít, ha a gyermek beszélhet róla. Nagyon fontos az is, hogy ha a gyerek magától nem képes vagy hajlandó, akkor a szülő segítsen kialakítani számára egy nyugodt elalvási és alvási rituálét.

Érdemes az elalvás előtti legalább egy órában nélkülözni a telefont, a TV-t és minden zavaró, elektronikus eszközt. A rituálé része lehet egy esti rövid beszélgetés, egy kellemes halk zene, mely nem marad meg az alvás fázisa alatt, hanem kikapcsolásra kerül még az elalvás előtt. Akár be is lehet időzíteni, hogy egy pár perces relaxációs zene, vagy madárcsicsergés után kapcsolódjon ki magától.

A fények legalább olyan fontosak, mint a zajok és hangok. Ha a gyermek nem szeret teljes sötétségben aludni, érdemes egy kis fényforrást hagyni a szobájában, illetve figyelni rá, hogy a sötétítő függönyök ne teljes mértékben zárják ki a fényt. Azt azonban semmiképpen se hagyjuk, hogy teljes díszkivilágításban történjen az alvás, hiszen a fényre a szervezet is éberséggel reagál, így a természetes éjszakai pihentető folyamatok nem tudnak végbemenni.

A gyerekek, tinik tehát sok esetben nem a koránkelés ellen küzdenek, hanem elégtelen mennyiségű és minőségű alvásuk miatt kimerültek. Egy általános iskolás korú gyermek alvásigénye 10-11 óra, melyet mindenképpen jóval éjfél előtt kell megkezdenie, hogy az alvás valóban pihentető legyen. Korral persze ez a mennyiség csökken, de egy tini számára is fontos, hogy a napi 8-10 óra alvás folyamán ki tudja pihenni magát. Ez mind a testi, mind a lelki fejlődésük elengedhetetlen feltétele.

Hogy az alvásod valóban nyugodt és pihentető legyen, próbáld ki a Jobb alvás csomagot.

 

[1]https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/2187/gyermekkori-alvaszavarok

 

Hozzászólás