L-Tirozin: A neuronok építőkockája

Posted by Gr3nT 2017-07-05 1 Hozzászólás

Az L-Tirozin, vagy kémiai nevén 4-hidroxi-fenilalanin egyike annak a 22 aminosavnak, ami a testben is megtalálható – sejtjeink a proteinek szintetizáláshoz használják. Ugyan szervezetünk viszonylag keveset állít elő magától, de ahhoz pont eleget, hogy ne kelljen külön elősegítenünk a termelését, így a Tirozin sem szükséges ahhoz, hogy egészségesen éljünk. De persze ettől függetlenül vannak helyzetek, amikor egy kis extra löket Tirozin nagyon is jól jön.

 

Maga a ’tirozin’ szó görög eredetű, és ha lefordítva azt jelenti ’sajt’. Ez persze kicsit egyszerűnek tűnik, de azért kapta ezt a nevet, mivel a Tirozint először Kazeinben (tej fehérje) találtak, amik emlősök tejében találhatóak. A tehéntej 80% kazeint tartalmaz, az emberi tej 20-45% közötti mennyiséget. Mindezt 1846-ban fedezték fel, tehát a Tirozin létezeétést a XIX. századtól datáljuk.

 

Persze a Kazein mellett rengeteg más magas proteintartalmú ételben táplálékban megtalálható a Tirozin. A csirkék és a pulykák húsában, halakban, mogyoróban és mandulában, a már említett tejben és sajtokban valamint egyéb tejtermékekben, de ez mellett az avokádó és a banán is tartalmazza.

 

Tehát ételek elég széles választéka tárul elénk ha Tirozint keresünk. De miben is segít nekünk a Tirozin?

  

 

 

A Tirozin hatásai

Hogyan is működik a Tirozin az emberi testben? Kezdjük ott, hogy ez egy olyan aminosav, ami a testünkben alapból megtalálható, a fenil-alanin nevű aminosavból válik ki. Amikor ezt szájon keresztül por vagy kapszula visszük be, át fogja lépni a vér-agy gátat, és viszonylag gyorsan bejut a központi idegrendszerbe.

 

A Tirozin egy prekurzora és építőkockája az agyban megtalálható számos neurotranszmitternek. Ezek a neurovegyületek a neuronjaink által vannak felhasználva, hogy azok tudjanak kommunikálni egymással és elektromos jeleket tudjanak generálni.

 

Azzal, hogy megemeljük az epinefrin, a norepinefrin és a dopamin szintjét testünkben, a Tirozin lehetőséget kap arra, hogy rengeteg folyamatot és funckiót befolyásoljon a testben. Ezek az anyagok felelnek az éberségünkért és a koncentrációnkért az agyban.

 

Ez mellett egy Tirozin alapú készítmény segíti az olyan szerveket, amik a hormonok termeléséért és szinten tartásáért felelnek, mint például a mellékveséket valamint az agyalapi- és pajzsmirigyet is.

 

A Tirozin előnyei

Az egyik legérdekesebb tulajdonsága és előnye a Tirozinnak, hogy nagyon effektív a stressz szint redukálásban. Ha a stresszhatás növekszik, a norepinefrin szintje az alsó határ alá esik, viszont a Tirozin megelőzi ennek a csökkenését. De persze a Tirozin nem csak stressz esetén hatásos, hanem egyéb helyzetekben is, például túlórázás esetén, az ennek következtében kialakult kialvatlanságon is segít, de még akkor is, ha az ember egyszerűen csak fáradt. És persze nem hagyhatjuk ki azt sem, ami minden tanulmányban kiemelten van leírva: a szellemi teljesítményt és kapacitást is javítja.

 

Sokan nem tudják, de a depresszió megelőzésére is alkalmas a Tirozin, mivel olyan neurotranszmittereket generál, mint a dopamin, így az ember általános kedvét képes kissé kellemessebbé varázsolni. És ha már dopaminról beszélünk, akkor érdemes azt is megemlíteni, hogy a megemelkedése növeli a libidót és a motivációt is ezzel együtt.

 

De ha ez nem lenne elég, sokan étrend-kiegészítőként használják, ugyanis segít szabályozni a testsúlyt azzal, hogy megdobja az epinefrin és norepinefrin szintet a szervezetben, ez pedig elégeti az eltárolt zsírt, ugyanitt elnyomja az éhségérzetet.

 

A Tirozin adagolása

Kutatások és klinikai tesztek azt tanúsítják, hogy akár napi 12 g Tirozint is elfogyaszthat egy egészséges ember.

 

Természetesen ilyen nagy adagokat csak orvosi javaslatra ajánlott szedni, mivel az általánosan elfogadtott napi bevitel 1 és 5 g között konvergál. Ezeket is ajánlott beosztani a nap különböző időszakaira, hogy hatása egyenletesen oszoljon el.

 

Esetleges mellékhatások

Ugyan ez a kiegészítő széles körben elfogadott, és köztudottan nem veszélyes, mégis figyelembe kell venni, hogy mint bármi másnak, ennek is lehet mellékhatása. Főként migrének jelentkezhetnek, esetleg gyomorproblémák, de ezek csak magasabb dózisok szedésénél fordulhatnak elő.

 

Sajnos – mivel egy természetes alapanyagokról van szó – vannak olyan betegségek amik kizárhatják a Tirozin szedését. Ilyen a hipertireózis vagy a Basedow-kór, de azok is kerüljék messziről, akik egy L-Dopa nevű, szintén aminosav alapú készítményt rendszeresen használják (Ezt főleg Parkinson-kór esetén írják fel a pácienseknek).

 

Pro/Kontra:

Pro:

  • Javítja a közérzetet
  • Javítja a kognitív funkciókat stresszhatás alatt
  • Segít kezelni a stresszt és az általános szorongásérzetet
  • Éberebb és figyelmesebb tőle a fogyasztó
  • Dopamin hiány esetén remek kiegészítő

Kontra:

  • Az általános mellékhatások esélye
  • Rengetegen nem használhatják, akik más szereket vagy gyógyszereket szednek

1 Hozzászólás

Horvàth Ildikò:
2019-11-28, 17:09:04
Válasz

Üdv!Olyan kèrdèsem lenne,hogy l-tirozint szedhetem e ha magas szokott lenni a vèrnyomàsom? Elvileg szednem kellene vèrnyomàs csökkentőt,de nem szedem màr egy ideje. E vitamint,ès c vitamint szedek mèg. Köszönöm a vàlaszt.

Hozzászólás