Tudtad, hogy az alváshiány hízlal??!!

Posted by Szexvital.hu 2020-11-24 0 Hozzászólás

Úgyhogy bocs, de én most megyek és jól kialszom magam. Na jó, előtte még megírom Nektek ezt a cikket, hogy csak a szót szaporítsam, ne a felesleges kilóitokat…

Aludj csak, én álmodom!

Kiskorunkban mást sem hallunk, mint hogy időben menjünk aludni, hogy másnap kipihenten tudjunk koncentrálni a suliban. És emlékezzünk arra is, hogy mi mindent találtunk ki csupán azért, hogy pár perccel meghosszabbítsuk az ébrenlétünket. Ilyenkor hirtelen megszomjaztunk, megéheztünk, szörnyek leselkedtek ránk, és felsorolni is nehéz, mi mindenre voltunk képesek, csak nehogy aludnunk kelljen.

Azután jöttek a kamasz évek, a bulik, amikor simán kibírtunk akár két napot is alvás nélkül. Sőt, még élveztük is. És ahogy egyre tapasztaltabbak lettünk, (mert idősebbek soha) úgy vágyunk egyre inkább az önfeledt, zavartalan alvás örömére. Valahogy korral rájövünk, hogy nemhogy rossz az alvás, hanem kifejezetten kívánatos dolog tud lenni. De vajon mi történik velünk, miközben alszunk?

 

 

Psszt! Alszom!

Az alvásnak négy szakaszát különböztetjük meg, melyek körülbelül 90 és 110 perc közötti ciklusokká állnak össze. Egy átlagos alvás alatt öt ciklus megy végbe. Az első szakasszal kezdődik meg az alvásciklus. Ilyenkor ébredünk fel a legkönnyebben. Az izmaink ellazulnak, és sokszor úgy érezzük, hogy zuhanunk. Ez a szakasz 5-10 percig tart.

A második szakasz 45-50 perc hosszúságú. Légzésünk lelassul, testhőmérsékletünk csökken és a pulzusszámunk is jelentősen alacsonyabb lesz. Ha valami miatt ebben a szakaszban felébredünk, akkor nagyon furcsán fogjuk érezni magunkat, kb. mint akit agyonvertek. Minimum kétszer.

A harmadik szakasz a mélyalvás. Érdekes, hogy bár azt gondolnánk, hogy ez a leghosszabb szakasz, mindössze 20 percig tart. Testünk ilyenkor regenerálja magát. Az agyhullámaink lelassulnak, hormonok árasztják el a testünket és az agyunk ilyenkor szabadul meg minden olyantól, ami gátolja a kognitív funkciókat. Ebben a szakaszban nagyon nehéz bárkit is felébreszteni. Ilyenkor érdemes kihallgatni az álmában beszélő családtagjainkat, és elugrani az alvajárók elől.

A negyedik szakasz is körülbelül 20 perces. Ilyenkor bár a szemeink csukva vannak, a szemhéj alatt nagyon gyorsan mozognak. Ilyenkor szoktunk álmodni.

Egy felnőtt szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy teljes mértékben regenerálódni tudjon. De sajnos csak nagyon kevesen tatjuk ezt be.

Nem mindegy, hogy alszol

Sokszor azért nem alszunk megfelelően, mert még rengeteg mindent próbálunk belezsúfolni a napunkba, és csak későn kerülünk ágyba. Ilyenkor a fáradtság sok esetben gátol minket abban, hogy rögtön el tudjunk aludni. Pörög az agyunk, a szemeink akkorák, mint egy jólfejlett bagolynak, és hiába erőlködünk, egyszerűen képtelenek vagyunk álomba merülni. Aztán persze sikerül elaludnunk, nem sokkal azelőtt, hogy az óra ébresztene minket. És természetesen akkor már nagyon is tudnánk tovább aludni.

A másik verzió, amikor csak egy pillanatra hunyjuk be a szemünket a film alatt, pihentetésképpen, majd reggel 7-kor, a bordáink közé ékelődött távirányítóval ébredünk, az egyszemélyesnek is kicsi kanapénkon összegörnyedve. Ilyenkor hiába alszunk több órán keresztül, a TV által keltett zaj- és fényhatások, továbbá a kényelmetlen fekhely nem segítik ezt elő. A különösen szerencsétlenek hajnali 5 körül felébrednek, rájönnek, hogy még nem zuhanyoztak le, ezt pótolják, teljes mértékben kiverve az álmot a szemükből.

Az alváshiány hatásai

Ha csupán 1-2 órával alszunk kevesebbet az ajánlottnál, és megszokottnál, már akkor is érezzük a káros hatásait. Ingerültebbek vagyunk, hamarabb elfáradunk, nehezebben fogjuk fel a dolgokat. [1] De ha hosszútávon maradunk kialvatlanok, egyéb, egészségkárosító veszélyeknek is kitesszük magunkat.

Vannak, akik jobban bírják az alváshiányt, vagy a kevés alvást, vannak, akik kevéssé. De senkinek sem tesz jót. Persze vannak legendásan keveset alvó hírességek, történelmi személyiségek, de hát tudjuk, messziről jött ember, annyi alvást vall be, amennyit akar. Úgyhogy ne ők legyenek a példaképeink. És soha ne felejtsük el, hogy bizonyos „kultúrákban” az alvásmegvonást kínzásként alkalmazták, amelybe az alanyok nem ritkán bele is haltak!

Ehhez képest a kialvatlanság okozta fejfájás nem is tűnik olyan nagy dolognak. Igaz ugyan, hogy kellemetlen, és általában már az ébredést követően jelentkezik, majd velünk marad egész nap. De egyéb bajokat is tud okozni. Amúgy is figyelmetlenebbek vagyunk ilyenkor és a reflexeink sem ninja-szerűek, így ezt még megfejelve egy jó kis fejfájással, sokkal gyakrabban okozhatunk és szenvedhetünk el különféle baleseteket és sérüléseket.

Szemeink sem hálásak azért, hogy nem hagytuk őket pihenni. Ilyenkor sokkal homályosabban látunk, tekintetünk pedig egy vérnyúléhoz válik hasonlatossá.

A kedvünk pedig semmiképpen sem kicsattanó, ha nem pihentünk eleget és jóval nagyobb eséllyel leszünk depressziósak, mint bundaként alvó társaink. (Amúgy tudja valaki, miért mondják, hogy alszik, mint a bunda???)

 

 

Stressz? Oh, yes!

Igen sajnos a kevés alvás fokozza a szervezetünk által termelt stresszhormonokat is. Ez pedig nem csak számunkra és a környezetünk számára idegesítő. Ártalmasak a szívünkre, és magas vérnyomást idézhetnek elő. Nem is beszélve a családi viszályokról, melyek a legtöbb esetben elkerülhetőek lehettek volna egy jó alvás, egy kiadós vacsi, és egyéb kellemes dolgok hatására…

A férfiaknál ez a kockázat még nagyobb, hiszen az alváshiány és az alvási apnoe náluk jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát.

Azonban még a cukorbetegség megjelenését is kockáztatjuk, ha nem alszunk eleget, hiszen károsodik a test vércukorszintet szabályozó rendszere, sőt, az alváshiány miatti elhízás is ide vezethet.

Aludd magad vékonyra!

És végre eljutottunk oda, ami miatt elkezdtél aggódni és elolvasni a cikket. Az elhízáshoz. Logikus, ha többet vagy ébren, többször fogsz megéhezni és enni. Tehát egyenes út vezet az elhízáshoz. Ráadásul nem leszel olyan aktív fizikailag, valószínűleg testmozgást sem végzel, hiszen akkor kellően fáradt lennél ahhoz, hogy ne kukorékolj hajnalig, hanem aludj.

De a kapcsolat az ébrenlét és az elhízás között nem ennyire egyszerű. A nem elegendő alvás esetén az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul a szervezetünkben. A leptinnek nevezett jó hormon szintje csökken, míg a ghrelin nevű rossz hormon szintje emelkedni fog. Mivel az első szabályozza az étvágyat, az meg fog nőni. A második hormont a zsírsejtek termelik, és azt jelzik a szervezetünk számára, hogy több zsírból származó kalóriára van szüksége. Minél több ghrelin hormon van a szervezetünkben, annál nagyobb az éhségérzetünk.

 Ráadásul, ha többet vagyunk ébren, több energiára lesz szükségünk, mint ha közben aludnánk. [2] Hölgyeim, kapaszkodjatok meg! De ne a hűtő ajtónyitójába! Az American Heart Association kutatása feltárta, hogy azok a nők, akik csupán csak 4 órát aludtak, másnap nem kevesebb, mint 529 kalóriával fogyasztottak el többet, mint kellően kialudt társaik. Úgyhogy nincs mese, alvás van!

 

Ha mégis keveset aludtál,  az L-fenilalanin por segíteni fog túlélni a napot.

 

[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/9973/az-alvashiany-kovetkezmenyei

[2] https://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/hizlal_a_keves_alvas_de_hogyan/20120326111627

Hozzászólás