Vedd komolyan az alvást!

Posted by Gr3nT 2018-04-06 0 Hozzászólás

"Az alvás az aranylánc, mely testünkhöz köti az egészséget."  Thomas Dekker


Manapság sok fiataltól halljuk, hogy az alvás felesleges dolog, és hogy kár rá időt fecsérelni. Tudtad? Egy átlagos emberélet 36%-a alvással zajlik. Ez a magas százalék is jelzi, hogy iszonyúan fontos dologról van szó. Az alvás neurofiziológiája nagyon érdekes dolog.​

Míg a régi korok emberei tudták, hogy az alvás szükséges, és jó, addig a 20. század hajnalán Thomas Edison már így vall: Az alvás bűnös időpazarlás; örökségünk az őskorból."

Az alvás nem az ellenségünk

Ideje lenne ezt elfogadnunk. Akkor is, ha akár egész éjjel fenn tudnánk maradni, hiszen van áram, villany, mehet a számítógép, a TV rogyásig. Sajnos elég nagy az alvással kapcsolatos tájékozatlanságunk. Nem szabad úgy kezelnünk, mint valamilyen betegséget.

Miért utáljuk hát ennyire?

Azért, mert úgy hisszük, hogy az alvás ideje teljesen elpazarolt idő, mert nem csinálunk semmit. Nem vagyunk eredményesek, sikeresek pedig pláne nem. Pedig annyi dolgunk van!

Az igazság az, hogy az alvás elképesztően fontos része a biológiánknak, és ezzel a neurológusok tisztában is vannak.

Az agy sosem alszik?

Az alvás tulajdonképpen az agy különböző részéinek (hipotalamusz, laterális hipotalamusz, ventrolaterális preoptikus magok, agytörzs, kéregállomány) összedolgozásából jön létre. Az agyunk egyes részei ráadásul aktívabbak éjjel, mint nappal. Ide tartoznak a gének, melyeknek közük van a helyreállításhoz, az anyagcsere-áramláshoz.

Tudtad? A neurotranszmitterek biztosítják a tudatunkat, és ők a felelősek az ébrenlétünkért is.

 Tessék lefeküdni!

Azt, hogy mikor kell felkelned, vagy hogy mikor ideje már ágyba bújnod, a biológiai órád szabja meg. Ez mindenkinek másképp ketyeg.


3 jó okunk is van az alvásra

A kutatók ugyan nem jutottak konszenzusra, de létezik három jó ok az alvásra.

1.  Helyreállítási elmélet (már Arisztotelész korában is ezt vallották)

Lényege, hogy amit napközben elhasználtunk, azt az éjszaka újratermeljük, kicseréljük, felújítjuk.

2. Energiamegtakarítás

Alvás alatt csakugyan energiát spórolunk, de azért elég keveset, lássuk be. Ezt a hipotézist csak kevesen támogatják.

3. Agyi feldolgozás és memória megerősítés
 
Az éjszakai alvás 
    • növeli a kreativitást (a tanulás utáni alvásmegvonás nem túl hasznos)
    • után könnyebben megtaláljuk a választ egy komplex problémára
    • az agy fontos sejtes kapcsolatai összekötődnek és megerősödnek, a kevésbé fontosak eltűnnek, vagy csökken a jelentőségük

Társadalmunk alváshiányban szenved

Az 1950-es években még többnyire napi 8 órát aludtunk, de manapság ez lecsökkent másfél-két órával. A tizenévesek közül pedig a többség 5! órát alszik egy nap. Az éjszakai műszakok sem segítenek bennünket. Az időskori alvásszükséglet csökkenésről, és az időzónaváltás kellemetlenségeiről már nem is beszélve.

Éjszakai műszak esetében a biológiai óra ragaszkodik a fény-sötétség ciklusokhoz, ezért az alvás minősége ilyenkor alacsony.

(A következő TED előadásban még részletesebb információkat tudhatsz meg az alvás fázisairól és élettani hatásairól. A magyar feliratot a lejátszó buborék gombjára kattintva tudod beállítani.)


 Ez történik, ha nem alszol eleget:

Megnő a napközbeni mikro-alvások esélye. Az autóvezetés közbeni balesetek nagy százaléka kapcsolatba hozható a fáradtsággal, mely miatt csökken az éberség, és a józan ítélőképesség. Sokan egyszerűen csak elalszanak vezetés közben. A fáradtság rengeteg katasztrófát okozhat, és nem csak az utakon.


Fáradtan lobbanékonyak és idegesek vagyunk, nem jó a memóriánk, és kevésbé vagyunk kreatívak.

Aztán ha nem vigyázunk, azt vesszük észre, hogy a nikotin és a koffein által hajszolt szervezetünket esténként alkohollal próbáljuk megnyugtatni, és alvásra hangolni. Holott az alkohol csak utánozza a biológiai óránkat, de közben roncsolja az egyes idegi működéseket.

A kialvatlansággal még az elhízás is kapcsolatba hozható. Annak, hogy 5 óra alvás mellett elhízhatsz, 50% esélye van. Amikor kialvatlan vagy, akkor nő az éhséghormon, azaz a ghrelin hormon aránya a szervezetedben. Magyarul, egy rossz éjszaka után fakaséhes leszel. Kívánod a szénhidrátot, és anyagcserezavarod lehet.

A kialvatlanság miatt jócskán lehetsz stresszes is. Ha tartósan nem alszod ki magad, azaz tartós stressz ér, akkor gyengül az immunrendszered, és könnyebben kapsz el fertőzéseket. A véráramodba kerülő nagy mennyiségű glükóz miatt a 2-es típusú cukorbetegség réme is fenyeget. Plusz, a stressz magas vérnyomást, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okoz.

Vajon te eleget alszol? Átlagosan 8 óra alvásra van szükségünk. Tedd hát kellemessé a hálószoba atmoszféráját, és aludj sokat!


Nehezen megy az alvás? Próbáld ki az alábbi alvást segítő gyógynövény-alapú étrend-kiegészítőket, és aludj, mint a bunda!

Hozzászólás