Veganizmus – divat vagy egészség áll a választás mögött?

Posted by Szexvital.hu 2021-08-31 0 Hozzászólás

Manapság egyre gyakrabban hallunk róla, mégis, sokak számára nem tisztázott mit is jelent pontosan és miért választják egyesek az életformájukká.

Mi a veganizmus?

A veganizmus nem más, mint az állati eredetű termékek használatának mellőzése. Valójában azonban sokkal több ennél, hiszen a vegánság mögött filozófia áll, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. Ez a vegánok egész életét meghatározza, beleértve a táplálkozást, a szórakozást, a ruházkodást és az élet minden területét.

A vegán kifejezést Donald Watson 1944-ben, Angliában használta először. Watson úgy gondolta, hogy a „vegetáriánus” szó nem fejezi ki pontosan, hogy mennyivel több ez az életvitel annál, mint hogy valaki lemond a húsevésről.

A veganizmus tehát nem diéta, hanem egy életfelfogás. Az állatok olyan szintű tisztelete, mely hatására az adott ember teljesen megváltoztatja az életét. Sok lemondás és odafigyelés, amelynek a célja tulajdonképpen az állatok "felszabadítása", vagyis az, hogy ne tudjanak olyan dolgokat tenni velük, amit egy emberrel sem tehetnének meg. Csupán azért mert egy állat nem tud beszélni, ne lehessen a feje felett döntéseket hozni, különösen olyanokat amelyek negatívan érintik őt.

A veganizmus legfontosabb mozgatórugója, hogy megvédje az állatokat. Nem az egészségvédelem áll a központjában, hanem az állatok egyenjogúságának eszmeisége.

Ugyanakkor, mivel a táplálkozást is nagy mértékben módosítja, szoros összefüggésben van az egészséges táplálkozással. De az oka, hogy valaki vegán lesz, semmi esetre sem az egészséges, növényi alapú táplálkozás. Ez csupán a hozadéka a vegán gondolkodásmódnak.

 

 

A veganizmus okai

Sokan sokféle okból válnak vegánná. Mivel ez egy nagyon drasztikus életmódváltás, aki csupán divatból dönt mellette, az bizony nagyon nehéz utat választ magának. Nem ehet, nem tehet és nem viselhet olyasmit, aminek köze van az állatokhoz. Ez elsőre lehet, hogy nem tűnik túl bonyolultnak, de gondoljunk csak bele egy kicsit jobban.

A táplálkozás egy alkotóelem csupán, de ha csak ezt nézzük, már ez is rengeteg utánajárással jár. Hiszen minden egyes élelmiszer címkéjét át kell tanulmányozni, ha egészen biztosak akarunk lenni benne, hogy a különféle rövidítések nem takarnak állati eredetű hozzávalót. Ha pedig átgondoljuk a kedvenc ételeink összetevőinek listáját, azért azokban nagy százalékban van állati eredetű alapanyag.

Ez nem csupán idő és energia ráfordítás, de anyagilag is megterhelő lehet, hiszen a vegán termékek már az elnevezésük miatt is drágábbak, mivel divatosak manapság. Ha pedig nem kifejezetten vegán terméket vásárolunk, de kerülni akarjuk az állati eredetű összetevőket, akkor sem a legolcsóbb élelmiszerek listáján fogjuk megtalálni a számunkra megfelelőket.

Hasonló a helyzet a ruházkodással is. A bőrből készült cipő szóba sem jöhet, de ha nagyon komolyan vesszük a filozófiát, akkor egy természetes anyagból készült pulóver is fenn fog akadni a vegánok rostáján.

Vegán és vegán között is rengeteg különbség lehet. Nem egyértelmű, ki mit tart állati eredetűnek. Más a hozzáállás egy olyan termékhez, amelyhez meg kellett halnia az állatnak. De nem mindenki tartja bűnnek a tojás elfogyasztását, hiszen az a tyúk szenvedése nélkül, teljesen természetes módon keletkezik. Azonban, ha megesszük a tojást, akkor a tyúknak esélye sincs kikölteni belőle a kiscsirkét, tehát máris megakadályoztunk egy állati születést. De sok kérdést vet fel ugyanezen okokból kifolyólag a méz fogyasztásához való hozzáállás is.

Éppen emiatt a filozófiai sokszínűség miatt rengeteg a vita a vegánok között, hogy mi vegán és mi nem az. Bár a vegánság alapja mindig ugyanaz. A kiindulópont, hogy a veganizmus minden állati eredetű terméket és szórakozási lehetőséget visszautasít. Így aki vegán, az egészen biztosan nem fog olyan cirkuszba menni, ahol állatok is szerepelnek a porondon. De valószínűleg állatkertekbe se fog látogatni. Vajon a kutyáját sem fogja kutyaiskolába járatni? Nem tesz rá pórázt, esetleg szájkosarat, mert az sértheti a jogait? Ezek is kettős gondolatokat indítanak el, hiszen a kutyaiskolában tanultak, mint amilyen az engedelmesség, adott pillanatban megmenthetik a kutya életét.

Ami még a vegánsággal jár

Sok eseten a vegán életmód nem áll meg az állatok védelménél. Az élvezeti cikkek használata is tiltólistán van sokaknál, annak ellenére, hogy azok nem állati, hanem növényi eredetűek. Ha viszont csak a konkrét vegán filozófiát nézzük, ezek a szerek beleférnek, amíg azok nem állatok kizsákmányolásával vagy állatokkal történő kísérletezés útján készülnek és kerülnek forgalomba.

A Vegan Society alapító okirata szerint maga a veganizmus eredetileg sem csupán az állatokról szólt, hanem a filozófiáról, az egészségről és a környezetvédelemről is. A hivatalos definíció szerint a veganizmus egy olyan életfilozófiát és életmódot tesz követendővé, amelyik megpróbálja nullára csökkenteni az állatok kizsákmányolásának és a velük szembeni kegyetlenségnek minden formáját.

A Vegan Society honlapján található meg a következő mondat is, miszerint "A veganizmus nem csak diéta".

A brit Vegán Társaság hivatalos definíciója szerint: „A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megvalósítható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot.” [1]

Egyre gyarapszik a vegánok száma

A veganizmus egyelőre még kicsi, de egyre inkább növekvő mozgalom. Főleg a fiatalok körében terjed, így valószínűleg a jövőben egészen más szabályok fognak vonatkozni az állatokra, mint eddig. Ezzel pedig nincs baj, hiszen ők nem tudják megvédeni magukat, így nekünk embereknek kell kiállnunk mellettük.

A vegánok legtöbbje számára az állati hozzávalók mellőzésén kívül még az alábbiak is fontos szerepet játszanak:

  • A növényi alapanyagok biok legyenek.
  • Az élelmiszerek minél kezeletlenebbek legyenek, a lehető legkevésbé se legyenek feldolgozottak, kész ételek.
  • Törekedni kell a friss és nagyon jó minőségű alapanyagok vásárlására.
  • A frissesség miatt ezeket leginkább helyi termelőktől érdemes beszerezni.
  • Évszak szerinti idényzöldségeket érdemes választani.

Természetesen nem megy egy csapásra, hogy elhagyjuk a húst. A legtöbb vegánnak azért hiányzik. Éppen ezért megpróbálnak egyre jobb húspótlókat használni, mint amilyenek a szójából és gluténből készült hamis húsok.

Egészen biztos, hogy óriási akaraterő kell ahhoz, hogy valaki lemondjon a megszokott, úgymond könnyebb útról. Éppen ezért a legtöbb esetben az elhatározás nagyon is mélyről fakad, hiszen senki nem szereti ok és cél nélkül bonyolítani az életét. Márpedig a vegán lét nem egyszerű. Rengeteg odafigyelést és kitartást igényel. Ezen kívül a szervezet számára is szükséges pótolni az életmód miatt kialakuló hiányokat.

 

Add meg szervezeted számára az összes szükséges vitamint és tápanyagot a Vitality Complex multivitaminnal.

 

[1]„Definition of veganism”, The Vegan Society

Hozzászólás