A biológiai kor csupán egy szám

Posted by Szexvital.hu 2021-05-13 0 Hozzászólás

Talán az egyik legegyszerűbb kérdés, amire már kisgyerekként is megtanuljuk a választ, hogy hány évesek vagyunk. Ekkor még büszkén, hangosan mondjuk, hogy mindenki jól hallja, és alig várjuk, hogy egyre „nagyobbak” legyünk. Azután a dolgok megfordulnak, és valahogy egyre halkabban válaszolunk erre a kérdésre, és a szülinapjainkat is egyre visszafogottabban várjuk. Pedig a kor csak egy szám. Az, hogy valójában mennyi idősek vagyunk, tőlünk is függ.

Mi a biológiai kor?

A kronológiai életkorunk, vagyis, hogy ahhoz képest amikor születtünk mennyi idő telt el, különbözik a biológiai életkorunktól. Az egészségünkhöz így leginkább a biológiai korunknak van köze. Ennek becslésére több biomarkert is javasoltak már. Ezek közül az egyik legpontosabban használható az epigenetikai óra.

Ezt a kaliforniai UCLA egyetemen dolgozó Steve Horvath fejlesztette ki. Eredetileg annak szeretett volna utánajárni a DNS kutatásában, hogy mi a közös a citozin kémiai módosulásában és az egyének szexuális orientációjában, azonban mindeközben felfedezte az epigenetikai módszert. Kutatásai során kiderült, hogy a DNS metilációja szoros összefüggésben van az öregedéssel. 

Az epigenetika

Az epigenetika a gének olyan öröklődési formáival foglalkozik, amelyek a DNS szekvencia megváltoztatása nélkül történnek, Horváth pedig egy olyan matematikai algoritmust alkotott, mely a metilációs százalékot biomarkerként használja. [1] Ezeknek az algoritmusoknak a segítségével találta meg azt a 353 DNS régiót, amelyekből megállítható az egyén biológiai kora.

Kutatásai során megállapította, hogy az emberi szövetek két szerv kivételével közel azonos mértékben és ütemben öregednek. Egyedül a női mellszövet az, amelyik a többi szervhez képest gyorsabban, a kisagy pedig a többi szervhez képest lassabban öregszik.

 

 

Az öregedés visszafordítható?

Horváth szerint igen. Négy speciális gén segítségével embrionális őssejtté alakított át felnőtt őssejteket, végső célja pedig egy öregedést gátló gyógymód kialakítása. De addig is, nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy a tényleges korunk és a biológiai korunk eltérő legyen. Akár negatív, akár pozitív irányban. Ha a szervezetünket nem csupán használjuk, hanem kihasználjuk, akkor ennek természetes és szomorú velejárója lesz, hogy idő előtt öregedünk, és megjelennek olyan betegségek, amelyek megnehezítik életünket.

A biológiai óránkat gyorsítja például a dohányzás, a túlsúly, az alkohol fogyasztás és egyéb káros szenvedélyek. Az alváshiány sem kedvez, hiszen szervezetünktől a regenerációra fordítható időt vesszük el, ha nem szánunk kellő időt a pihenésre. Bizonyos betegségek, mint a HIV fertőzés, vagy a Down szindróma is felgyorsítja az epigenetikai óránkat. A szomorúság, a magány, a kevés nevetés mind az öregedés barátai. De most foglalkozzunk inkább a kellemesebb dolgokkal, vagyis azzal, hogy milyen módon lehetünk valós életkorunknál fiatalabbak.

Az örök fiatalság titkai

Sejtjeink nagy része 5-10 évenként teljesen kicserélődik. Csupán az agyunkban és az izmainkban lévő sejtjeinket őrizzük meg egész életünkben. Bár sejtjeink folyamatosan megújulnak, ne reménykedjünk benne, hogy mindig ugyanolyan tökéletesek lesznek, mint fiatal korunkban. Olyan ez, mint az új autó illata. Idővel sajnos elillan, hiába teszünk bele „new car” illatosítót. A sejtjeink bár megújulnak, ez a kor előrehaladtával egyre lassabban megy végbe, és a megújulás sajnos a hibákkal együtt történik.

Azonban ezt a folyamatot le lehet lassítani. Manapság anti-aging módszerek sokasága áll a rendelkezésünkre, kezdve az otthon végezhető gyakorlatoktól egészen a legdurvább orvosi beavatkozásokig. Persze kérdés, hogy kinek mi a célja. Azonban azzal tisztában kell lennünk, hogy bár nagyon szeretnénk mindig üde huszonévesnek kinézni, ez nem fog megtörténni. Ha pedig nem nevetség tárgyai szeretnénk lenni, hanem egyszerűen csak jól szeretnék érezni magunkat a bőrönkben, akkor nem az a cél, hogy figyelmen kívül hagyjuk az idő múlását, hanem az, hogy megpróbáljuk azt lassítani, csökkentve a káros folyamatokat, amennyire csak lehetséges.

Sokan csak a külsejükkel foglalkoznak, azonban nem mindegy, hogy mit hosszabbítunk meg, egy egészséges, aktív életet, vagy egy külsőre furán fiatalos testben, fájdalmaktól és betegségektől szenvedő létet. Így, ha már a kocsis hasonlatnál tartottunk, érdemes folyamatosan szervizelni magunkat, és nem megvárni, amíg óriási olajtócsák lesznek alattunk. Az egészséges életmód minden esetben kifizetődő. Akár a táplálkozásról, akár a testmozgásról van szó, nem elég akkor kapkodni, amikor már baj van. Tudatosan kell megélnünk minden egyes napunkat, és még ha néha bele is fér egy kis csalónap, a cél, hogy ne pusztítsuk, hanem segítsük a testünket.

Nem véletlen, hogy az egész életen át tartó tanulást régóta az örök fiatalság kulcsának tartják. Ha minden nap megpróbálunk megérteni és megtanulni valamit, az nagyban segít az elménk fiatalon tartásában. De nem elég tanulni, meg is kell tudni élni a pillanatokat. Minél inkább megpróbáljuk megtalálni az örömöt és a vidámságot az életben, annál kevésbé hat majd ránk az öregedés.

Ehhez persze szükség van a családi és egyéb, társas kapcsolatokra. Sokan élnek egyedül, van, aki szándékosan, van, aki nem, de az biztos, hogy ami még fiatalabb korban kényelmes, az ahogy egyre idősödünk, nehézkessé válhat. Ha egész nap nincs kihez szólni, nincs kivel megosztani a jót, és olykor a rosszat, az sajnos az életünket rövidíti le, és nem az öregedést lassítja. És ez megint csak egy olyan projekt, amit nem érünk rá akkor elkezdeni, amikor már nyűg az egyedüllét.

Mint ahogyan a mindennapos testmozgást sem a nyugdíjas éveinkben érdemes elkezdni, bár mint tudjuk, soha nem késő… A mozgás segít a testünket és a lelkünket is jó formában tartani. Ráadásul jó a stressz leküzdésére is, ami szintén hozzájárulhat az idő előtti öregedéshez. A testmozgás természetes velejárója a fáradtság mellett az endorfin termelődés is, aminek a hatására sokkal jobb lesz a kedvünk és szebbnek fogjuk látni a világot.

Sőt, még az alvásban is segíteni fog, ami szintén fontos, ha biológiai óránkat vissza szeretnénk tekerni. A túl kevés alvás és az alvászavar hozzájárul a demencia kialakulásához is. Így a szellemi frissességünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van vidámságra, társaságra, mozgásra és megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Mert a minőség is számít. Nem tudunk ugyanis hatékonyan pihenni, ha a TV villódzó fényeire alszunk el és riadunk fel. A kellő sötétség, a csend, és a különféle elektronikus kütyük mellőzése nagyon kell ahhoz, hogy igazán ki tudjuk pihenni magunkat.

A táplálkozás szintén óriási mértékben járul hozzá ahhoz, hogy fiatalabbak tudjunk maradni. A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozás, a túlsúly elkerülése segít abban, hogy a lehetőségeinkhez képest megpróbáljuk megvédeni magunkat a különböző betegségektől. Természetesen a genetikát és a környezeti hatásokat nem tudjuk teljes mértékben kivédeni, de csak akkor dőljünk nyugodtan hátra, ha úgy érezzük, minden tőlünk telhetőt megtettünk egészségünk és fiatalságunk megőrzésének érdekében.

Maradj fiatal és vidám, és dobd fel Magad a Jobb hangulat csomagunkkal!


[1] https://qubit.hu/2018/07/09/a-horvath-ora-ma-meg-csak-megmondja-hany-eves-vagy-de-eljohet-az-ido-hogy-az-oregedest-is-megallitja

Hozzászólás