A cigid dobd el, ne az agyad!

Posted by Szexvital.hu 2021-05-28 0 Hozzászólás

Tudod, hogy káros, mégsem tudod abbahagyni a dohányzást? Pedig ez is, mint annyi minden, fejben dől el. Ha elég kitartó és erős vagy, egészen biztos sikerülni fog. Cikkünkben segítünk neked ezen a nehéz, de nagyon hasznos úton célba érni.

Miért kell a nikotin?

A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület, mely nagy mennyiségben fordul elő a dohányban, de jelen van a paradicsomban és a burgonyában is. A szervezetbe jutva aktiválja az acetilkolin receptorral rendelkező sejteket, ezáltal adrenalint szabadít fel, amely megnöveli a pulzusszámot és a vérnyomást. Sajnos nem csupán akkor szívódik fel, amikor valaki dohányzik, a passzív dohányosokat is mérgezi.

A legtöbben fiatal korukban, mások hatására próbálják ki az első szál cigit, és általában nem ízlik nekik túlságosan. De akkor vajon mi az oka, hogy mégis sor kerül a második szál elszívására, majd egyszerűen nem tudnak lemondani róla?

Biztos, hogy ha valaki sokat van dohányosok között, akkor nagyobb eséllyel fog rászokni. Egyrészt, mert menőnek számít, másrészt sok mindenből kimarad, ha nem megy ki a többiekkel szívni egyet. Azonban ez a szívás szó szerint is szívás lesz, hiszen rengeteg egészségkárosító hatása van.

Azonban vannak sajnos olyan velejárói is a cigizésnek, amelyek pozitív élményt nyújtanak, ezért nehezen mondanak le róluk. A nikotin erős stresszoldó, így alkalmas rá, hogy oldja a feszültséget. Sokszor már elég maga a rágyújtás rituáléja, hiszen ekkor automatikusan lassul a légzés, ami önmagában is nyugtató hatással bír.

Azonban a nikotin hatására nem csupán lelki kötődés alakul ki. A nikotin megvonása kellemetlen tünetekkel jár együtt. [1] A fejfájástól kezdve, az alvászavarokon át, akár erős gyomorpanaszokat és szorongást is okozhat. Minél régebb óta dohányzunk, annál nehezebb a leszokás folyamata és annál nagyobb az esély a visszaesésre.

 

 

Mi az a nikotinfüggőség?

Ha az első gondolatod rögtön azután, hogy reggel felébredtél, és kinyitottad a szemed, hogy rá akarsz gyújtani, akkor sajnos rossz hírünk van. Nikotinfüggő vagy. Valószínűleg az első szálat hamarosan követi a második, majd a sokadik, és az sem érdekel, ha valahol tilos rágyújtani, te meg fogod találni a módját, hogy hozzájuss a nikotin adagodhoz. Sajnos sokan annak ellenére sem mondanak le erről, hogy az már súlyos károkat okozott a szervezetükben. A sárga körmök és fogak, a rossz lehelet, a bőr, a ruha kellemetlen szaga csupán a felszín. Sajnos a szív és a tüdő minden esetben megszenvedik a dohányzás káros hatásait, mint ahogyan a fogak is. A rákkeltő füst azelőtt, hogy lejutna és gyilkolni kezdené a tüdőt, még bejárja a szájüreget, majd bejutva a véráramba az erek összehúzódását eredményezi.

Bár a cigarettában rengeteg káros vegyi anyag van, a valódi függőséget maga a nikotin okozza. Ez egy drog, amelynek túladagolása akár halálos is lehet.

Hogy tudok leszokni?

Az sajnos biztos, hogy nagyon keveseknek sikerül egyszerűen letenni és többet egyetlen szálat sem elszívni. Kitartás és idő kell hozzá, de mindenképpen megéri. A legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban, hogy minden egyes szállal károsítod magad és a környezeted. Az általa okozott kellemes érzést pedig mással is ki tudod váltani, ami egészen biztosan nem fog megölni.

Folyamatosan tisztában kell lenned vele, hogy minden egyes nappal, amit cigi nélkül töltesz el, gyógyul a szervezeted. Tisztul a tüdőd, nem fogsz reggelente majd megfulladni a köhögéstől, és még a bőröd is szebb lesz. Nem lesz dohányszagú a bőröd, a hajad, a leheleted, és minden egyes ruhád, sőt, még az otthonod is illatossá válhat. És ezt végre te is érezni fogod, mert még a szaglásodat is vissza fogod nyerni. Mivel könnyebben jutsz majd levegőhöz, sokkal energikusabb leszel és jobban fogod bírni a testedzést. Végre újra jól fog esni a kedvenc ételed, és még a kávé ízét is élvezni fogod. Igen, cigi nélkül is, mert végre a cigi nem fogja elvenni az ízérzékelésed.

Végre megnőhet a hajad és a körmöd, és még a bőröd sem ráncosodik majd olyan gyorsan. Sőt, ha vannak gyerekeid, amennyiben úgy nőnek fel, hogy a szüleik közül valaki dohányzik, nagyobb eséllyel válnak ők is dohányosokká. Így ha nem dohányzol, megmentheted őket is ettől a borzalmas szokástól.

Többféle módszere van a leszokásnak. Általában a drasztikus megoldások, bár jóval nehezebbek, jóval eredményesebbek is, mint a kevésbé kemény társaik. Így a szakaszos leszokást jobb, ha elfelejted. Az, hogy egy vagy két szállal kevesebbet szívsz el, jobbat fog tenni neked, de a lényegen nem változtat. A nikotin minden nap bejut a vérkeringésedbe és teszi a mérgekhez méltó dolgát. Vagyis gyilkol téged, és a környezetedet is.

Érdemes tehát kijelölni egy napot, és attól kezdve nem rágyújtani. Ez a nap essen inkább hétvégére, de ne ülj otthon egész nap, mert akkor folyamatosan a cigin fog járni az agyad. Találj ki valamilyen programot, amit egészen biztosan élvezni fogsz, és nincs a közelben dohánybolt. Azt pedig nem is kell, hogy írjam, hogy a cigit természetesen hagyd otthon. Ne a kocsiban, ne a párodnál, hanem otthon. Leginkább is a kukában.

 

 

Mivel jár a leszokás?

Egészen biztos, hogy hiányozni fog. Ez teljesen természetes. De az életedet te irányítod, és nem egy vegyi anyag. Nem érdemes a hiányérzetet újabb élvezeti cikkekkel pótolni, mint amilyen a folyamatos evés, mert akkor hamarosan a túlsúly egészségkárosító hatásaival kell megküzdened. Az első két hét lesz a legrosszabb, mert ekkor jelentkeznek leginkább az elvonás tünetei, így hát készülj fel ezekre lelkileg és agyilag is. Vond be a családtagjaidat is a folyamatba, hiszen nekik is óriási erőre és türelemre lesz szükségük.

Lesznek kevésbé nehéz pillanatok, de eljön az is, amikor mindent megadsz majd egy szál cigiért. És ekkor kell nagyon észnél lenned, mert ha utat engedsz a sóvárgásodnak, soha nem fogsz tudni leszokni! Ingerült lehetsz, jelentkezhetnek emésztési problémák, kevésbé fogsz tudni koncentrálni. Csak a cigire nem, mert az folyton ott fog lebegni a szemed előtt. De nem szabad feladni, és hidd el, látni fogod a fényt az alagút végén, és az nem a csikk égő vége lesz!

Ha pedig sikerül leszoknod, azzal a tested és a lelked is erősebbé fog válni. Hiszen megtettél egy óriási lépést azért, hogy elkerüld a rákot, és büszke lehetsz magadra, hiszen nem a könnyebb utat választottad és a kitartásoddal el is nyerted a méltó jutalmad, és a családod elismerését.

Számolj le a dohányzással és próbáld ki a harcban a nikotinmentes hevítőrudainkat!

 

[1]https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/9882/a-dohanyzas-es-nikotinfuggoseg-kialakulasa

Hozzászólás