A balkezesség és jobbkezesség misztériuma

Posted by Gr3nT 2018-05-14 1 Hozzászólás

Mivel a balkezesség viszonylag szokatlan jelenség, mindig lenyűgözi az embereket. Az általános felfogás szerint a balkezes emberek kiemelkedően tehetségesek és jeleskednek a művészetekben. Vajon igaz-e ez, és van-e bármilyen köze az agyi szerkezetnek ahhoz, hogy bal, avagy jobb kezesek vagyunk? 

Nézzük, mit hordoz magában az, hogy melyik kezünk a domináns. A világ népességének 70-95% -a jobbkezes. Arányaiban ezt követi a balkezesség, a vegyes kezesség, és az ambidexter kezűség (mindkét kéz ugyanolyan ügyes). Bár az, hogy milyen kezesek vagyunk, nagyon fontos fiziológiai jellemző, az eredete mégsem tisztázott. 

Míg sok tudós feltételezi, hogy azt, hogy melyik kezünk az erősebb, főként a genetika határozza meg, mások azt állítják, hogy sok egyéb, például anatómiai, illetve viselkedéstani tényező van, ami szintén hatalmas szerepet játszik ebben. 

Elmondható például, hogy bár csupán az emberek 10%-a balkezes, jellemzően művészi pályát választanak, kiváló matematikai képességekkel rendelkeznek, és alacsonyabb hajlamuk van olyan betegségekre, mint az ízületi gyulladás és a fekélyek. Másrészt hajlamosabbak olyan egészségügyi problémákra, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a diszlexia, az asztma, a sclerosis multiplex.Vegyes kezűség 

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a vegyes kezű egyének szerényebb mentális és fizikai képességekkel rendelkeznek. Alacsonyabbak a kognitív paramétereik, és nagy eséllyel küzdenek diszlexiával és figyelemhiányos hiperaktivitási zavarokkal (ADHD). 

A vegyes kézműködésűek hippocampusa és az amygdalája hajlamosabb a sorvadásra, ez pedig maga után vonzza a demenciát, és kognitív funkciók hanyatlását. Emellett azok, akik nem jobbkezesek (vegyes vagy balkezesek), nagyobb eséllyel küzdenek idegrendszeri rendellenességekkel, köztük az autizmussal, epilepsziával és skizofréniával.


Mutasd a kezed, belelátok az agyadba

Az, hogy milyen kezű vagy, tükrözi az agyad szerkezetét, pontosabban az aszimmetriáját. A jobb és a bal agyféltekén belüli funkcionális különbségek alátámasztják a kéz dominanciájának jelenségét. Az agyunk aszimmetrikus módon működik. A bal agyfélteke a jobbkezességet szabályozza, addig a jobb a balkezességet.

A bal agyfélteke a legtöbb ember esetében a nyelvekre és a logikájára specializálódott, míg a jobb agyfélteke az intuícióra és a kreativitásra szakosodott. Az agy aszimmetriája és a kézfejlődés már a magzati fejlődés során is kimutatható. Az ultrahangos vizsgálatok például kimutatták, hogy a magzati fejlődés 10. hetében a legtöbb magzat elkezdi mozgatni a jobb karját, a 15. héten pedig a legtöbbjük elkezdi szopni a jobb hüvelykujját. Úgy gondolják, hogy a magzati viselkedés előre jelezheti, hogy a baba melyik keze lesz domináns. Mindez összhangban van az agyszerkezet bal oldali fejlődésével (a terhesség első trimeszterében), amely fontos szerepet játszik a neurológiai fejlődésben. 


Nyelvi képességek

A tanulmányok a kézügyességet összekapcsolják a nyelvi lateralizációban megfigyelt különbségekkel. A jobbkezes egyéneket a nyelvi képességek tekintetében a bal félteke szabályozza, míg a balkezesek esetében a jobb félteke dominanciája figyelhető meg.

A kutatók első körben 6 és 18 hónap közötti csecsemőket figyeltek meg, majd újra meglátogatták őket 18-24 hónapos koruk között. Azt tapasztalták, hogy azok a csecsemők, akiket szorgalmaztak a jobb kezük folyamatos használatára, kiemelkedő nyelvi képességekkel rendelkeztek, míg a többiek, akiket nem befolyásoltak a kézválasztásban, átlagos nyelvi képességekkel rendelkeztek.

 Álomittasan

Néhány eredmény utal arra, hogy a balkezesek hajlamosabbak az olyan éjszakai ébredésekre, amelyek az időszakos végtagmozgások által okozott alvászavarok miatt fordulnak elő.


Vannak még bizonytalanságok

Egy tanulmány alapján a balkezesek, vagy a vegyes kezűek esetében csökken a kockázat a gióma (az agydaganat egy rosszindulatú formája) kialakulására, ám egy későbbi kutatás már nem mutatta ki ugyanezt az eredményt. 

Befolyásol-e bármit az agytömeg? A kutatók egy csoportja arról számolt be, hogy a balkezes egyéneknek nagyobb agyuk van, míg egy másik tanulmány nem talált különbséget az agy méretében a jobb és baloldaliak között.


Intelligencia

Bár a balkezesek és a jobbkezesek agyszerkezete különbözik, a rendelkezésre álló irodalom az IQ pontszám alapján mért intelligenciában nem mutat figyelemre méltó különbségeket.

Ezért lehet például az, hogy a balkezesek nagyobb hányada hivatásos zenész, és még a matematikai képességeik is erősebbek.

További tanulmányozásra ajánljuk:

Michael C. Corballis: Left Brain, Right Brain: Facts and Fantasies

1 Hozzászólás

Molnár Endre:
2018-05-20, 13:01:50
Válasz

Üdvözletem! Vajon ha jobbkezesként tudatosan megszoktatom magammal a balkéz használatát (pl. bal kézzel írok, eszek, stb.), akkor javulnak a kognitív képességeim?

Hozzászólás