Gyermekkori traumák – ne hagyd, hogy a múltad befolyásolja a jövőd!

Posted by Szexvital.hu 2020-08-17 0 Hozzászólás

Vannak olyan fizikai és mentális betegségek, amelyek eredete gyerekkori traumára vezethetők vissza. Ezért káros annyival elintézni egy-egy traumatikus eseményt, hogy „még kicsi, majd kinövi”, mert nem mindenki olyan szerencsés, hogy egyedül is túltegye magát a fizikai és érzelmi biztonságát veszélyeztető történéseken. Úgyhogy mai cikkünkben annak jártunk utána, milyen hatásai lehetnek a gyermekkorban elszenvedett traumáknak és hogyan érhetjük el, hogy ne kísértsenek életünk végéig.

Először talán azt érdemes tisztáznunk, hogy mi minősül traumás eseménynek, hiszen az egyes típusok tekintetében viszonylag tágan értelmezhető a fogalom. Maga a trauma vagy traumás esemény olyan ijesztő, veszélyes vagy erőszakos esemény, ami veszélyezteti a szeretett ember életét vagy biztonságát.

Felnőtteket és gyerekeket sem kímél, de gyermekkorban különösen nagy hatása van ezeknek az eseteknek, hiszen a kisgyerekek biztonságérzete rendkívül érzékeny és sérülékeny. Elég egy kis repedés ahhoz ezen a falon ahhoz, hogy az végül komoly károkat okozzon – aminek a terhét akár felnőttként is cipelhetik tovább. Még évtizedekkel később is.

 

 

Néhány szó a gyermekkori traumák típusairól

Sajnos az egyes traumatípusok nem válogatnak, bármelyikkel szembesülhetnek a gyerekek is. Nincs olyan, ami kifejezetten felnőttek vagy gyerekek ellen irányulna, de a gyermekeket érő traumák értelemszerűen nehezebben feldolgozhatók.

Ennek oka az, hogy nekik még nincsenek olyan megküzdési stratégiáik és élettapasztalatuk, amikkel be tudnák foltozni a traumák ütötte lyukakat. Ehhez hozzájöhet még az áldozathibáztatás, a szava megkérdőjelezése – hiszen mit tudhat egy gyermek – és a támogatói környezet, valamint a szakszerű segítség hiánya. Különösen veszélyesek a korai gyerekkori traumák, amiket az áldozatok 0-6 éves kor között szenvednek el.

9 traumatípus, aminek te is tanúja lehetsz:

 1. Bullying

Vagy másképp zaklatás – megfélemlítés. Ez olyan szándékos ártó cselekedet, amelynek célja az, hogy érzelmi, szociális, fizikai és / vagy pszichológiai károkat okozni a bántott félnek. Akit a bántalmazó valamilyen okból kifolyólag magánál gyengébbnek, alantasabbnak tart.

 1. Családon belüli erőszak – intim partneri erőszak

Ezek a fizikai vagy szóbeli abúzusok nem feltétlenül a gyermekek ellen irányulnak, bár sajnos ez is előfordulhat. Azonban ide tartozik az is, amikor a gyermek szeme láttára bántalmazza például az apa az anyát, vagy a testvérét, vagy az anya a gyermek testvérét. Ebben az esetben, amikor egy számára fontos, hozzá közelálló családtagot bántalmaznak, még ha nem is ő kapja az ütéseket vagy a szidalmakat, sérül a biztonságérzete.

 1. Fizikai bántalmazás

Ez a kifejezetten a gyermek ellen irányuló fizikai erőszakot jelenti, akár marad nyoma a kicsi testén, akár nem.

 1. Egészségügyi trauma

Ez a gyermekgyógyászatban előforduló traumatikus stressz, ami egy-egy betegség kapcsán okoz testi-lelki problémát a gyermeknek, valamint a családtagoknak. Beletartoznak azok a pszichológiai és élettani reakciók is, amiket a betegségre vagy a kezelésre adnak.

 1. Szexuális visszaélés

Minden olyan felnőtt és gyermek, vagy gyermek és gyermek közötti interakció, ami a bántalmazott gyermeket az elkövető szexuális stimulálására, kielégítésére – sajnos nincs rá jobb szó – használják.

 1. Traumatikus gyász

Szerettük elvesztésére nem minden gyermek reagál egyformán és a veszteség feldolgozásának folyamata sem egyforma. Vannak, akik – látszólag – könnyebben túlteszik magukat a tragikus eseményen, de évekkel később mégis azon kapja magát, hogy a haláleset hatással van a döntéseire, az életére. Más gyermekeknek pedig a gyász már a kezdetektől fogva rányomja a bélyegét a mindennapi életére.

 1. Közösségi erőszak

Ez az a traumatípus, amit például közterületen, idegenek szóbeli vagy fizikai bántalmazása által szenvedhetünk el, miközben a környezet tétlenül nézi azt.

 1. Természeti katasztrófák

Ebbe minden olyan természeti katasztrófa beletartozik, ami hatással lehet a gyermek fejlődésére, egészségére, családjára: földrengés, árvíz, tűzvész, lavina, tornádó, szökőár vagy szélsőséges időjárási formák, például aszály, szélvihar, hóvihar, hőség stb.

 1. Terrorizmus és menekültügy

Üldöztetés és tömeges erőszak, talán mondani sem kell, hogy miért okozhatnak ezek életre szóló testi-lelki sebeket. A bombázások, tankok, vagy a törvény általi üldöztetés is éppolyan traumás élmény a gyerekeknek, mint a fentebbi példák.

 

 

Amit a traumák hatásairól tudnod kell

Elsőként talán érdemes azzal kezdenünk a felsorolást, hogy mik azok a traumára utaló jelek, ami alapján elkezdhetsz gyanakodni arra, hogy valami nincsen rendben:

 • dühkezelési problémák,
 • agresszív viselkedés,
 • figyelemproblémák,
 • étvágytalanság,
 • új félelmek kialakulása,
 • többet gondol a halálra és/vagy a biztonságra,
 • ingerlékenység,
 • alvásproblémák,
 • bevizelés,
 • szomorúság,
 • érdeklődés elvesztése korábban kedvelt dolgok iránt,
 • iskola elutasítása,
 • szomatikus panaszok, mint a fejfájás, hasfájás, hányinger stb.

A gyermekkori traumák következményei igen szerteágazók. Sajnos néhány gyerek PTSD-vel, vagyis poszttraumatikus-stressz szindrómával kénytelen szembenézni. A kutatók adatai[1] alapján a lányok körében erre 3-15%, a fiúk esetében 1-6% az esély.

Ráadásul, akinél kialakul ez a szindróma, az alábbi problémákkal is szembenézhet:

 • szorongás,
 • depresszió,
 • bizalomhiány (nehezen bízik meg másokban),
 • elszigeteltség érzése,
 • félelem,
 • rossz önértékelés,
 • önpusztító viselkedés.

A fentiek mellett egy 2015-ös tanulmány[2] kimutatta azt is, hogy a gyermekkori traumák növelik a gyermek kockázatát:

 • az asztmára,
 • szívkoszorúér betegségre,
 • depresszióra,
 • cukorbetegségre,
 • agyvérzésre.

Ezen felül a neves Psychiatric Times-ban 2016-ban megjelent tanulmány[3] szerint, azoknál a felnőtteknél szignifikánsan magasabb az öngyilkosságok száma, akik gyermekkorukban valamilyen traumát – például családon belüli – szülői erőszakot, szexuális bántalmazást, fizikai erőszakot – éltek át.

Egy szó, mint száz: a gyermekkori trauma – sem – játék!

 

 

Így segíthetünk a gyermekkori traumák feldolgozásában

A traumatizált gyerekeknek a megfelelő szakember segítségére van szüksége, de nem kevésbé elhanyagolható a család és a barátok támogatása sem. Ahhoz, hogy hatékonyan segíthessük a traumát átélt gyermeket, az alábbiakat tehetjük meg:

 • bátorítsuk, hogy beszéljen az érzéseiről és a félelmeiről,
 • biztosítsuk arról, hogy joga van az érzelmeihez,
 • válaszoljunk őszintén minden kérdésére,
 • nyugtassuk meg, hogy megteszünk mindent azért, hogy biztonságban legyen,
 • amennyire csak lehetséges, ragaszkodjunk a jól bevált napi rutinhoz, mert ez az ismerős közeg, a szokások növelik a biztonságérzetét.

Természetesen ezen felül a pszichológus – pszichiáter segítsége sem elhanyagolható tényező. Életkorától és igényeitől függően segíthet a kognitív viselkedésterápia, a játékterápia és a családi terápia is. Bizonyos esetekben pedig a gyermek gyógyszeres kezelést is kaphat ezek mellett.

Tudjuk, hogy felnőttként sem egyszerű megbirkózni az ilyen traumákkal, de a mindennapi stressz is komoly kihívások elé állítja az embert. Ha kicsit könnyebben vennéd az akadályokat, próbáld ki például az Ashwagandhát és a Gotu Kolát, hogy újra színes legyen a világ.


[1] U.S. Department of Veterans Affairs: How Common is PTSD in Children and Teens? - https://www.ptsd.va.gov/understand/common/common_children_teens.asp

[2] American Journal of Preventive Medicine; Childhood Adversity and Adult Chronic Disease - https://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(14)00512-1/fulltext

[3] Psychiatric Times; Effects of Childhood Trauma on Depression and Suicidality in Adulthood - https://www.psychiatrictimes.com/view/effects-childhood-trauma-depression-and-suicidality-adulthood

Hozzászólás