Kik a világ legokosabb emberei? És mi a titkuk?

Posted by Szexvital.hu 2019-04-01 1 Hozzászólás

Sok tulajdonság játszik szerepet abban, hogy kiket tartunk manapság „okos embereknek”. Az egyik ilyen fokmérő a magas IQ.

Az emberi test egyik legtitokzatosabb, legrejtélyesebb szerve az agy. Nemcsak azért felel, hogy nap mint nap mozgásra bírja és finom működésre hangolja a szervezetünket, de a tanulásban, és a megismerésben is hatalmas szerepet játszik. Az agytól függ az értelmi és érzelmi intelligencia (EQ) is, a kettő együtt pedig a fejlődés záloga.

Magas IQ = okos ember

Az intelligencia mérésére rengeteg különböző IQ teszt áll a rendelkezésünkre, amelyek eredményei alapján összeállítható a világ valaha élt legokosabb embereinek listája. 

Ugyan az intelligencia az egyén pillanatnyi értelmi képességeit tükrözi a vele egyidős, átlagos intelligenciájú emberekhez viszonyítva, nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akiket képességeik kibontakozásában társadalmi helyzetük, vagy családi körülményeik akadályoznak. 

A történelem legintelligensebb emberei

Az első intelligencia teszteket csak az 1900-as évek elején állították össze, azóta lehetséges a viszonylag egységes szempontrendszer szerinti intelligencia vizsgálat. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az azt megelőző időszakban nem voltak szuperintelligens embertársaink, így mindenképpen érdemes rájuk is áldozni néhány szót.

a-vilag-legokosabb-emberei-1

A történelem nagy alakjai a róluk fennmaradt, tetteikről, képességeikről, tudásukról szóló források alapján kerülhettek fel a következő listára.

A felsorolást kezdjük rögtön a hölgyekkel.

VII. Kleopátra (i.e. 69 – 30)

Ki ne hallott volna Egyiptom legutolsó fáraójáról, akiről annyi legenda maradt fenn? Alakja nyomot hagyott mind a történelemben, mind a művészetben. Mindazonáltal Kleopátra rendkívül intelligens volt: 5 nyelven beszélt folyékonyan, IQ-ja a becslések szerint megközelítette a 180-at. 

Plutarkhosz szerint:

„A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. Mintha egy többhúros hangszeren játszott volna, úgy váltogatta a nyelveket, melyeken beszélt. Ellenállhatatlan bájjal csevegett, egyedülálló jellemként ismerték, varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott.” 

Alexandriai Hüpatia (kb. 370-415)

Hüpatia az első, tudománytörténelem által is elismert női matematikus, csillagász és filozófus.. A heliocentrikus világkép egyik legelső képviselője: egyes kutatások szerint Kopernikuszt mintegy 1000 évvel megelőzve jegyezte le a Naprendszer bolygóinak ellipszis alakú pályán való keringését, és hogy mindennek középpontjában a Nap áll. Más tudósok a lendület elméletének felfedezését is Hüpatiához kötik. 

IQ szintjét 170-190 közé becsülik, de sajnos ez sem mentette meg a végzetétől: a Kürillosz püspök által feltüzelt csőcselék gyilkolta meg 415 márciusában.

Marie Curie (1867-1934)

Marie Curie volt az első nő a történelem folyamán, akinek tudományos munkásságát Nobel-díjjal is elismerték, sőt: a lengyel fizikusnak kétszer is odaítélték a díjat. A fizika területén a radioaktivitás, a polónium és a rádium felfedezése okán szerzett elévülhetetlen érdemeket. Bár Curie számára elérhető volt már az IQ teszt, hiteles források nincsenek arról, hogy kitöltött volna akár egyet is. 

Mindenesetre IQ-ját 180-200 közé becsülték.

Jöjjenek az „okos urak”.

Leonardo da Vinci (1452-1519)

A reneszánsz ember archetípusa, itáliai polihisztor. Szinte fel sem lehet sorolni, hányféle dologgal foglalkozott: festő, szobrász, építész, zeneszerző, költő, író, matematikus, tudós, hadmérnök, feltaláló és anatómus volt egy személyben. Híressé vált az általa tervezett repülő szerkezet, egy korabeli tank terve, de említhetjük „Az utolsó vacsora”, a „Mona Lisa” vagy épp a „Keresztelő Szent János”  festményeket. Kevés olyan intelligens ember élt s alkotott a világon, akinek annyira sokrétű lett volna a tudása (és érdeklődése), mint Leonardo da Vincinek. IQ-ját 200 körüli értékre becsülték.

Sir Isaac Newton (1642-1727)

Szintén polihisztor: fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista. Korszakalkotó műve „A természetfilozófia matematikai alapelvei” címmel jelent meg, amelyben leírta a tömegvonzás, a gravitáció törvényét. Becslések szerint 193-as intelligenciahányadossal rendelkezett. A Trinity College-ban található mellszobrán az alábbi felirat olvasható latinul:

„Aki szellemével felülmúlta az emberi nemet.”

Albert Einstein (1879-1955)

Zsidó származású német elméleti fizikus, a relativitáselmélet megalkotója. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták az elméleti fizika területén szerzett elévülhetetlen munkássága miatt. Tudása félelmetes volt, mert voltak olyan tudományos előrejelzései, amiket 100 évvel később bizonyítottak. Ilyen volt a 2016. február 11-én, amerikai tudósok által bizonyított gravitációs hullámokkal kapcsolatos elmélete. Intelligenciaszintjét 160-190 közé teszik.

Természetesen még számtalan olyan történelmi alak van, aki könnyedén felférne a legokosabb emberek képzeletbeli toplistájára. Ott van például Platón, Arisztotelész, Voltaire, Shakespeare, Konfuciusz, Nikola Tesla, Galilei vagy épp Goethe is, de a ma ismert legokosabb emberek is legalább ilyen érdekesek.

Ahová az extrém magas IQ a belépő: a Mensa

Van egy nemzetközi szervezet, amely 1946-os alapítása óta fogja össze a világ legmagasabb intelligenciájú embereit. Ez a Mensa, amely 100 országban mintegy 140 000 taggal büszkélkedhet. „Bárki” csatlakozhat hozzájuk, egyetlen kritériuma van a tagságnak: az emberek 2%-ra jellemző, rendkívül magas intelligenciaszint elérése a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott intelligenciateszten.

Tudtad? A nemzetközi Mensa szervezetet 2015. óta egy magyar hölgy, Balanyi Bibiána vezeti. A nyílt szavazást ráadásul úgy nyerte meg, hogy amerikai ellenfele 55 000 fős potenciális bázist tudhatott magáénak az amerikai Mensa-tagokat tekintve, míg a magyar tagszervezet csupán néhány ezer főt számlál. Bibiána megválasztásával ő lett a 70 éves történettel rendelkező szervezet harmadik női, egyúttal a valaha volt legfiatalabb elnöke és a Mensa első közép-európai vezetője.

Kik ma a legokosabbak? Lássuk a TOP 10-et!

1. Terence Tao 

Terence Tao minden bizonnyal a ma élő legokosabb ember a világon: intelligencia hányadosa ugyanis 230. A kínai-amerikai származású matematikus differenciálegyenletekkel, analitikus számelmélettel, véletlen mátrix elmélettel, additív kombinatorikával foglalkozik. Egy rekord is fűződik a nevéhez: 24 évesen ő volt a minden idők legfiatalabb egyetemen tanító professzora a Kaliforniai Egyetemen. (És most is még csak 43 éves.)

2. Christopher Hirata

Christopher Hirata korán kitűnt kortársai közül, főleg, hogy 13 éves korában már a fizikai olimpián nyert aranyérmet, és csak 22 éves volt, amikor a Princeton Egyetemen megvédte doktori értekezését. Jelenleg asztrofizikát tanít Kaliforniában. Tekintve, hogy 225 az IQ hányadosa, ez a teljesítmény nem meglepő.

3. Kim Ung-Yong

Koreai építészmérnök, 210-es intelligenciahányadossal. Hihetetlen, de igaz: 6 hónaposan már beszélt, és a koreai nyelven kívül más nyelveket is megértett. 3 évesen már japánul, németül is angolul is olvasott, sőt: a matekpéldák megoldása sem állt távol tőle.

4. Dr. Evangelos Katsioulis

Listánk következő helyezettje egy görög orvos és pszichiáter. Katsioulis intelligenciahányadosa 198, és mondhatjuk, hogy a szellem mellett a testet sem hanyagolja el: remek úszó hírében áll, ráadásul fest is.

5. Christopher Langan

Amerika legokosabb emberének tartják, IQ szintje a hitelesített adatok szerint 195-ös, de más mérések 210-et is mértek. Már 6 hónaposan beszélni kezdett, és autodidakta módon 3 évesen megtanult magától olvasni.

a-vilag-legokosabb-emberei-2

6. Richard Rosner

Mr. Rosner esete a legjobb példa arra, hogy ne ítéljen elsőre az ember. Pályakezdőként kidobóként dolgozott egy bárban, de aztán pályát módosított és híres amerikai tévés producer, illetve forgatókönyvíró lett belőle. 192-es IQ-val rendelkezik.

7. Garry Kasparov

Ha a legokosabb emberekről van szó, nem mehetünk el szó nélkül az örmény-zsidó származású sakk nagymester, Garry Kasparov mellett sem. 22 évesen lett minden idők legfiatalabb sakk világbajnoka, intelligencia hányadosa állítólag 190-es. A nagyközönséget 2003-ban is sikerült lenyűgöznie, amikor egy sakkgép ellen – ami másodpercenként mintegy 3 millió lépést vesz számításba – játszva ért el döntetlen játszmát. (A technikai fejlődés riasztó ütemét jelzi, hogy ma már esélye sem lenne a gépi tanulással edukált szimulátorok ellen.)

8. Philip Emeagwali

Nigériában született, de Amerikában nevelkedett matematikus, informatikus, geológus, aki az olajmezők feltárására készített számítógépes programjairól ismert világszerte. Afrika Bill Gates-e, 190-es IQ-val rendelkezik.

9. Nikola Poljak

Horvát kutató, a Zágrábi Egyetem Fizika Tanszékének tudományos munkatársa, de a CERN-ben és a Brookhaven-i Nemzeti Laboratóriumban is tevékenykedik. A World Genius Directory szerint 183-as az IQ-ja.

10. Polgár Judit

Talán részrehajlás nélkül állíthatjuk, hogy Polgár Juditnak méltó helye van minden olyan rangsoron, amely a világ legintelligensebb embereit tartja számon. Polgár Judit a sakktörténet legjobb női sakkozója, 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje, IQ-ja 170-es.

Persze e maroknyi csapaton kívül is rengetegen vannak, akiknek nem ismert az IQ hányadosa, mégis a legokosabbak közé tartoznak, és munkásságuk felbecsülhetetlen értékű az emberiség számára. Ilyen példának okáért a 2018. március 14-én elhunyt StephenHawking, vagy Paul Allen Microsoft-társalapító, de ide sorolható James Woods hollywoodi színész is. 

Te töltöttél már ki intelligencia tesztet? Elmondod nekünk, hogy milyen eredmény jött ki?

Sok stressz ér mostanában, de haladni kell az anyaggal is? Használd a Jutavit Gingko Biloba 120 mg + Magnézium 150 mg tablettáját, és nemcsak a memóriád fog javulni, de a koncentrálóképességed is, ráadásként nyugodtabban fogsz aludni.

1 Hozzászólás

Attila Biro:
Válasz

A Mensa online tesztjét töltöttem ki, Az eredmény az lett, hogy Ön elérte a teszt maximumát, IQ- eredménye 125 feletti. De nem tudom ez menyire megbizható, kiváltkép mivel tanulási és koncentrácios nehézségekel küzdötem és küzdök.

Hozzászólás