Egyszer fent, egyszer lent: amikor a hangulatingadozás hintáztat

Posted by Szexvital.hu 2019-09-25 0 Hozzászólás

A hangulatingadozás egészen addig nem para, amíg nem szélsőséges mértékben nyomja rá a bélyegét az életedre. Szóval, ha túl gyakran változik meg a kedved, vagy időnként egészen extrém módon ingadozik egyik végletből a másikba a kedélyállapotod, akkor ideje változtatnod. Máris mutatjuk, hogy hogyan.

Biztos veled is előfordult már, hogy az egyik pillanatban még jó kedved volt, és „ide nekem az oroszlánt is” -mentalitással vágtál bele a rád váró feladatokba. Azonban a következő percekben a felhők hirtelen mintha direkt, kitolásból takarták volna el előled a napot: teljesen bezárkóztál, a tettrekészséged a nullára csökkent, és ennek tetejébe még a kedved is borongóssá vált.

Mert már szürkének, kifacsartnak érezted magad, értelmetlennek láttad a világot, és így a munkahelyeden is csak ímmel-ámmal teljesítetted a kötelességedet. Ráadásul otthon sem javult a helyzet: a családoddal és a barátaiddal is mogorván közölted, hogy ez nem épp a legalkalmasabb pillanat a veled való beszélgetésre.

Ilyenkor a szeretteid sem jutnak át a hangulatod rostáján

Persze az ilyen szituációk egy ideig normálisnak mondhatók, hiszen mindenkinek alakulhat kissé hektikusan a napja. Azonban egyszer eljön az a szint, amikor már egyáltalán nem tekinthető ez a jelenség normálisnak. Ez rendszerint akkor történik meg, amikor felismered, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban vesz elő a hangulatingadozás, és minden egyes alkalommal kicsit tovább tart leküzdeni azt.

Vagy esetleg egészen szélsőséges, akár már mániásnak vagy depressziósnak is mondható megnyilvánulásai is lettek ennek a jelenségnek. Példának okáért említhetnénk a kóros bizalmatlanságot, a beteges kontrollmániát, vagy az olyan súlyos letargiát, hogy napokig ki sem tudsz kelni az ágyból.

Emiatt viszont már a munkahelyed és így a megélhetésed is veszélybe kerül, ami további szorongásra késztet. A kapcsolataid közben szépen összezavarodnak, és a hangulatingadozások hatására eltávolodsz a szeretteidtől.

Ráadásul egyre gyakrabban fedezed fel a szemükben, illetve a gesztusaikban a jeleket, hogy tartanak a kiszámíthatatlan viselkedésedtől: egyszerűen nem tudják, hogy éppen mire számíthatnak tőled. „Normális” viselkedésre, vagy inkább egy antiszociális családtagra?

Nem mindegy, hogy miért ülsz fel az érzelmi hullámvasútra

Maga a hangulatingadozás egyébként a kedélyállapot rapid változását jelenti, de ennek is több változatát különíthetjük el. A jelenség leggyakoribb megjelenési formája az, amikor napi szinten többször is megváltozik a hangulatod. Azonban ugyanígy hangulatingadozásnak tekintjük azt is, amikor ez valamilyen mentális betegség kísérőtünete.

Mindazonáltal nem árt, ha tudod, hogy a hangulatingadozás addig tekinthető normálisnak, amíg az nem befolyásolja negatívan, illetve szélsőséges mértékben az életedet, és a körülötted lévők életét.[1] Hátterében egyébként számos ok húzódhat meg, nem egy közülük egészségügyi vonatkozású is lehet.

A hangulatingadozás lehetséges okai:

 • helytelen táplálkozás,
 • kevés alvás,
 • egészségtelen, mozgásszegény életmód,
 • szerhasználat (alkohol, drogok, koffein),
 • jelentős változás az életedben,
 • hormonális problémák,
 • mentális betegségek (bipoláris zavar, borderline személyiségzavar, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, depresszió stb.),
 • más szervi betegségek (például pajzsmirigy túlműködés, agydaganat).

Figyeld a jeleket

Ahhoz, hogy kiderüljön ajánlott-e a hangulatingadozással orvoshoz fordulnod, vezess hangulatingadozási naplót. Ebben jegyezz fel minden körülményt:

 • mikor történt a hangulatváltozás (egy bizonyos napszakban, vagy napon például),
 • volt-e esetleg valamilyen kiváltó oka,
 • milyen típusú hangulatingadozást éltél át (depresszióból kitörő öröm, vagy fordítva, esetleg napokig nem tudtad rávenni magad arra, hogy elmenj a munkahelyedre, vagy hirtelen valamiért őrült költekezésbe kezdtél),
 • mikor volt az ezt megelőző hangulatingadozásod (ez a gyakoriság miatt fontos),
 • mennyit aludtál-pihentél előtte,
 • miket ettél a hangulatingadozást megelőzően,
 • jellemzően milyen tüneteket tapasztalsz magadon,
 • nőként: menopauza, premenstruációs szindróma, illetve premenstruációs diszfóriás rendellenesség, perimenopauza, vagy a terhesség időszaka alatt állsz-e,
 • fogyasztottál-e előtte alkoholt vagy koffeint, használtál-e valamilyen drogot?

Ezek mind-mind olyan hasznos információk, amik segítenek a szakembereknek eldönteni, hogy mennyire komoly a baj – mármint akkor, ha a hangulatingadozásod túllép a normálisnak tartott kereteken.

Azonban te is tehetsz azért, hogy csökkentsd a hangulatingadozással járó tüneteket.

Így legyél úrrá (többé-kevésbé) a hangulataidon

Mindenekelőtt, változtass az életmódodon.

 1. Aludj az eddigieknél többet

Aludj minimum 7 órát minden nap, hiszen tudod, időnként az agynak is szüksége van a lekapcs-gombra

 1. Csillapítsd a háborgó elméd

Pihenj, relaxálj: végezz olyan gyakorlatokat, amik segítenek az önnyugtatásban. Ilyen például a jóga, a meditáció, de minden olyan tevékenység a segítségedre lehet, amit örömmel végzel. Olvass, bulizz, menj színházba, vagy irány a gokartpálya – a lényeg az, hogy feltöltődj és élményeket szerezz.

 1. Mozogj rendszeresen

Akár már egy rövid séta is csodát tehet veled: nemcsak kiszabadít a megszokott közegedből, hanem mozgás közben endorfin termelődik a szervezetedben, ami a közérzetedre is jó hatással lesz. A legjobb persze az lenne, ha fokozatosan beillesztenéd a napirendedbe a sportot, a testi-lelki-mentális egészséged megőrzése érdekében.

 1. Legyen menetrended

Készíts ütemtervet a napi rutinod és feladataid, igényeid figyelembevételével. Mindez nemcsak az életed rendszerezésében segít, hanem abban is, hogy egy újabb frusztráló stresszfaktort iktass ki a mindennapokból. Mégpedig az elmulasztott feladatokét.

 1. Kerüld a stresszt

Persze ezt könnyebb mondani, mint betartani, hiszen gyakorlatilag nincs olyan szituáció, ami külső körülmények hatására ne válhatna igazán stresszessé. Épp ezért érdemes elsajátítani néhány stresszkezelő technikát, és olyan élelmiszerekkel táplálni az agyadat, amik segítenek legyűrni ezt az undokságot.

És a legfontosabb:

Edd magad egészségesre

Mert a tested csak azzal tud dolgozni, amit beviszel a szervezetedbe. Ha elkerülnéd a hangulatingadozást, és esélyt sem adnál a megjelenésére, érdemes megfontolnod a következő étkezési tanácsokat[2]:

 • kerüld a cukrot: a finomított cukor ugyanis időlegesen megemeli a vércukorszintedet, ezért egy rövid szárnyalást követően, hanyatlani kezd a kedved,
 • spórolj a koffeinnel: korábbi cikkünkben is írtuk már, hogy akkor fejti ki áldásos hatásait, ha mértékletesen fogyasztasz belőle,
 • a nátrium-glutamát sem tesz jót: ez egy mesterséges ízfokozó, ami szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható, például a chipsekben, felvágottakban, a leveskockában, pácolt húsokban, a konzervekben, zacskós levesekben, a gyorséttermi kajákban, de még a fűszerkeverékekben is,

Ne ijedj meg, azért vannak még olyan élelmiszerek és alapanyagok, amiket bátran megehetsz. Ilyenek például a nyers zöldségek és gyümölcsök antioxidáns és vitamintartalma, vagy épp az olajos magvak, és a halak az Omega-3 zsírsav miatt. A jó minőségű vörös és fehér húsoknak sem kell búcsút mondanod, viszont a gluténbevitellel érdemes spórolni. És nemcsak a kalóriák miatt.

Apropó koleszterinszint: azt gondoltad volna, hogy ha túlságosan alacsony a koleszterinszinted, az ugyanolyan káros, mintha az egekben lenne? Az ok a következő: ha túl alacsony a koleszterinszinted, az a hormonális egyensúly felbomlásához vezethet, ami szintén a hangulatingadozás egyik kiváltó oka lehet. Emellett a kutatások szerint növeli a demencia[3], a depresszió és az öngyilkosság[4] kockázatát is.

És hát a lényegről se feledkezzünk meg, az agyserkentő és kedvfokozó gyógynövényekről, illetve a belőlük készült étrendkiegészítőkről.

Ezek normalizálják a neurotranszmitterek (ingerület-átvivő anyagok) és a stresszhormon (kortizol) szintjét, gyulladásgátlók, és antioxidáns hatásuk van. Természetes hangulatjavítók, amik a szorongás, a depresszió ellen is hatásosak, ráadásul az immun- és idegrendszer erősítésében, illetve a vércukorszint normalizálásában is szerepet játszanak.

Hogy melyek ezek? Nos, hangulatingadozásra kifejezetten ajánlott többek között a ginzeng, az ashwagandha, a bakopa, a rhodiola rosea, a gotu kola, és a kurkuma. Milyen jó, hogy ezek a jótékony hatású gyógynövények az Agyserkentő kínálatában mind megtalálhatók, nem igaz?

 


[1] Healthline.com – What can cause rapid mood swings? https://www.healthline.com/health/rapid-mood-swings
[2] Bebrainfit.com; Dean Alban – Patrick Alban: How to control mood swings, without drugs?: https://bebrainfit.com/control-mood-swings/
[3] Neurology.org; M.M. Mielke: High total cholesterol levels in late life associated with a reduced risk of dementia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2710104/
[4] US National Institute of Health; Randy A. Sansone: Cholesterol Quandaries – Relationship to Depression and Suicidal Experiences -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2710104/

Hozzászólás