GABA - A nyugtató hatású aminosav

Posted by Gr3nT 2018-04-16 21 Hozzászólás

A GABA nyugtató hatással van az agyra és a szervezet egészére. Segíti csökkenteni a szorongást és serkenti az emberi növekedésért felelős hormonokat.

A GABA (Gamma-aminosav) egy aminosav és neurotranszmitter, vagyis ingerületátvivő anyag. A GABA az agy elsődleges védelmi rendszereinek inger-közvetítője, feladata pedig a glutamát szint szabályozása a szervezetben.


A túl magas glutamát szint szédüléshez, vagy akár agyvérzéshez is vezethet, a túlzottan magas GABA szint viszont, akár kómás állapotot is előidézhet. Az egészséges agy meg tudja tartani a kritikus egyensúlyt a GABA és glutamát szintek között.

A GABA egy fontos tulajdonsága, hogy stressz esetén szabályozza a neuronok közti kommunikációt az agyban. Az alacsony GABA szint, szorongást, inszomniát (alvászavart) és rossz hangulatot eredményez. 

Klinikailag igazolt, hogy a GABA szint étrendkiegészítővel való növelése, segít csökkenteni a stresszt, és jótékony hatással van az alfa-agyhullámokra. Amennyiben a GABA szint optimális az agyban, jobban tudsz összpontosítani, könnyebben koncentrálsz és nyugodtabb leszel.


Miben segít a GABA?

    • Javítja a közérzetet. Gátló hatása van a túlzottan stimulált neuronokra. Alacsony szintje esetén szorongásos tünetek és inszomnia alakulhat ki. A GABA Segít visszaállítani az egyensúlyt, pozitív hangulatot generál, mely segít összpontosítani és relaxálni. 

    • Serkenti a növekedési hormonokat. Testépítők és atléták is használják a GABA-t, állóképességük növelésére. Tanulmányokkal igazolt, hogy a GABA növeli a vérben a növekedési hormonokat, meggyorsítva ezzel a regenerálódást, az új erőre kapást, és az izmok növekedését.

    • Segíti a felépülést függő betegségekből. Függőségekkel foglalkozó orvosok vizsgálatai alapján elmondható, hogy a drogok hatással vannak az agy GABA receptoraira. Ezen receptorok normalizálásával csökkenthető a függő által érzett szorongás  és fokozott vágy a használt szerek iránt.


Mi a GABA pontosabban?

A Gamma-aminosav egy fő gátló, illetve nyugtató ingerületátvivő az agyban. Feladata a glutamát szinten tartása, és ellenőrzése. A GABA az agysejtekben épül föl, glutamátból. Az emberi agy láncolatainak 40%-a dolgozik ezzel az aminosavval, így mondanom sem kell, hogy rengeteg GABA receptor található az agyunkban.

Pozitívan támogatja, illetve kiegyensúlyozottabbá teszi az alvásciklusokat, segít a normális bioritmus beállításában és jótékony hatással van a vérnyomásra. Serkenti az agyalapi mirigyeket a növekedés hormon kiválasztásában, továbbá hozzájárul az endorfin hormontermeléshez, mely mely a boldogságért és a jó közérzetért felel. Gyakorlatilag ez az egyik olyan hormon, melytől, például edzés vagy szex közben is pozitívabban érezzük magunkat.

Ha normalizálod szervezeted GABA szintjét, azzal csökkenhetnek gátlásaid, kevésbé érzel szorongást, jobban alszol, illetve kevésbé leszel ideges és stresszes.

Olyan gyógyszerek, mint a Válium vagy Xanax, a GABA receptorok érzékenységének növelésével fejtik ki hatásukat, azonban ezek komoly mellékhatásokkal járnak, ellentétben a GABA étrendkiegészítőkkel.
 Hogyan fejti ki a hatását az agyban?

A GABA sokféleképpen segíti és őrzi az agy egészségét, azonban két szempontból is kimagaslóan fontos szerepe van. 
 

    I. Gátolja a szorongás érzésért felelős neuron áramlását az agyban.

Ezt úgy teszi, hogy hozzátapad azon receptorokhoz, melyek ilyen jeleket fogadnak, így blokkolva ezek befogadóképességét. 

Japán kutatók a GABA nyugtató hatását vizsgálták 8 önkéntes segítségével. A kísérlet során a kutatók stresszhelyzetben vizsgálták az alanyokat, arra kérték őket, hogy keljenek át egy magas függőhídon.

 A placebo hatás alatt lévő önkéntesek vérképe alapján megállapították, hogy a kísérlet során jelentős stressz-élményt és félelmet éreztek . Míg azok az alanyok akik GABA-t kaptak - a vizsgálatok alapján - ,kevésbé élték meg stresszesnek ugyanazt a helyzetet.

Tehát, a GABA természetes nyugtatóként működött és hatása nagyjából egy órán belül észrevehető volt. A kutatók a következő megállapításra jutottak:, A GABA növeli az agyi immunitást a stressz ellen.
 

    II. A GABA csökkenti a béta agyhullámokat, és növeli az alfa agyhullámokat.

Előbbiek a figyelem, az éberség, a koncentráció és a memóriakészség szempontjából fontosak. Ezen agyhullámok túl nagy intenzitása főleg stresszhelyzetben szorongáshoz, depresszióhoz és inszomniához vezetnek.

Agyunk éber állapotban mind alfa, mind béta agyhullámokat képes stimulálni. Azonban az éberség szintje és a helyzet dönti el, hogy milyen agyhullámot küldjön az agy.

Az Aafa hullámú éberség relaxált, nyugodt állapothoz köthető. A stresszes éberségért pedig a béta hullám a felelős. Amennyiben ebből túl sok van az számos negatív idegi állapot kialakulásában közrejátszik, ilyenek az állandó szorongás vagy stressz.


Mennyire veszélyes a túl alacsony GABA-szint?


Az alacsony GABA szint gyakran felelős lehet különböző egészségügyi problémákért, például:

    • Szorongás. pánikrohamok, stressz, inszomnia
    • Izomgörcsök, rángó görcs, magas vérnyomás, Tourette szindróma, epilepszia
    • Száraz bőr, ráncok kialakulása
    • Emésztési zavarok, puffadás, székrekedés

Ha az agyban az ingerületátvivők, - mint a GABA - egyensúlyban vannak, akkor a napod aktív periódusaiban motiváltnak, produktívnak és energetikusnak érzed magad, pihenés közben viszont a nyugodtságot és regenerálódást segíti elő.

Az alacsony GABA szint felerősítheti a félelemérzetet. Folyamatos aggódást, kevergő, nyugtalan gondolkozást és szétszórtságot okozhat.

Akinek krónikusan alacsonnyá válik a GABA szintje, az jellemzően magas szénhidráttartalmú ételekhez, alkoholhoz, rosszabb esetben drogokhoz fordulhat személyes nyugalma és a boldogsághormonok „pótlása”  érdekében.


GABA hozzájárul a felszabadultsághoz

A  GABA-t szervezetünk önmaga is képes előállítani az L-glutamin aminosav segítségével. A testben az L-Glutamát alakul glutaminsavvá, vagy glutamáttá.

A glutamát testünk számára legbőségesebb mennyiségben elérhető élénkítő, izgató, ingerületátvivő anyag. Ez felelős azért, hogy az agy figyelmét és energiaellátását fenntartsa, valamint fokozza a tanulási képességet, a memóriát és az éberséget.

Egy glutamát-dekarboxiláznak nevezett enzim alakítja a glutamátot GABA-vá, aktív B6 vitamin segítségével.

A Taurin aminosav segít ennek az enzimnek az előállításában, továbbá a cink is hozzájárul, hogy a receptorok GABA-t állítsanak elő.


Milyen érzés GABA-t használni?

GABA használatával hozzájárulsz a relaxált, nyugodt közérzethez. Azonban, azok a személyek, akik rendszeresen használnak tudatmódosítókat, arról számoltak be, hogy kevésbé érzik a GABA hatását, ugyanis annak molekulái túl nagyok ahhoz, hogy átjussanak az úgynevezett vér-agy gáton, mely feladata az agyi működésre ható anyagok megszűrése.


Amennyiben túl gyorsan, mintegy fél órán belül kezded érezni a GABA hatását, az azt jelenti, hogy a vér-agy gátad hibásan működik, ugyanis ha a GABA ilyen rövid időn belül átjut, egyéb anyagok is átjuthatnak rajta a vérből, akár olyanok is melyeknek nem kellene.

Ettől függetlenül a GABA étrendkiegészítőkét való használata jótékony hatással van szervezetedre.

A GABA megtalálható mind az agyalapi mirigyekben, illetve a nemi szervekben is . Ezen felül gyulladásgátló, illetve immunerősítő hatása van.

 


Kutatások

Már évtizedekkel ezelőtt felfedezték, hogy a GABA egy létfontosságú neurotranszmitter, melyről azóta rengeteg kutatási eredmény és tanulmány is készült.
Ezen kutatások és tanulmányok javarészt a GABA működéséről, és annak megismeréséről szólnak, valamint arról, hogy más szerek hogyan befolyásolják mindezt.

Kevés kutatás foglalkozott a GABA-val mint étrendkiegészítővel, többnyire azért, mert tudósok még vitatkoznak az ügyben, hogy a külön kiegészítőként szedett GABA át tud-e hatolni a vér-agy gáton.


A GABA serkenti a növekedésért felelős hormonok termelését

Testépítők és atléták is használják a GABA-t étrendkiegészítőként, mivel segíti az izmok fejlődését, hozzájárul az izomláz és izomgörcsök enyhítéséhez, illetve segít az izmok regenerálódásában. Rengeteg kutatás támasztja alá, hogy valóban a növekedési hormonok serkentésével teszi ezt.

Egy kutatás alkalmával 19 önkéntest vizsgáltak, melyből egynek egy 5 grammos dózis GABA-t adtak be tabletta formájában, a többi 18 páciens pedig csak üres tablettát kapott a placebo hatás kedvéért. A 3 órás vizsgálat után a GABA-t kapott alany vérmintájából látszott, hogy az valóban növekedést idézett elő a vérplazmában található növekedési hormon szintjében. 


A GABA segíti az inszomnia leküzdését

Egy Los Angeles-ben végzett vizsgálat során 18 alvászavarral küzdő önkéntest vizsgáltak, mely során 9 páciens GABA-t kapott, a másik 9 pedig csak placebot.

A két csoport közti különbség hatalmas volt. A GABA-t kapott páciensek gyorsabban és nyugodtabban tudtak álomba merülni, valamint hosszabb ideig aludtak.


Milyen mennyiségben fogyasszuk a GABA-t?

A napi ajánlott dózis 500 – 1000 mg között van a relaxáló és nyugtató hatás eléréséhez. Néhányan azonnal, míg mások csak egy hét folyamatos szedés után kezdik el érezni jótékony hatását. Ez függ attól is, hogy milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben.

A hatás gyorsításáért GABA mellé jó kiegészítő az L-Arginin.


Mellékhatásai

A GABA teljesen biztonságos amennyiben a megfelelő, előírt mennyiségben alkalmazzák. Testépítők, akik jelentősen magasabb dózist szednek belőle, panaszkodhatnak vérbőségből adódó pirulásra, bizsergő érzésekre, valamint megugró pulzusra és magas vérnyomásra.


Milyen formában érhető el?

A GABA, mint étrendkiegészítő, elérhető tabletta, por és kapszulás formában. Tudósok kimutatták, hogy ilyen formában nem tudja egyből átlépni a vér-agy gátat, így tovább kell szedni a kívánt hatás elérése érdekében.

A GABA hatásának felerősítéséhez, a vitaminok és ásványi anyagok szedése is hozzájárul.

A macskagyökér és ginzeng jótékony hatásukat a GABA receptorok érzékenységének növelésével érik el, valamint a fekete és zöld tea kivonatok növelik a GABA hatásfokát.

A Magnézium szintén érzékenyebbé teszi a GABA receptorokat, a Taurin pedig megakadályozza a glutamát túltermelését, ezzel szorongásgátló hatást ér el.

A zöldteában található L-Theanin aminosav nyugtató hatást generál, valamint gátolja a túlzott glutamát felvételt, mely magas értéke túl magas GABA szinthez vezetne az agyban.

21 Hozzászólás

Julianna:
2018-04-18, 18:32:03
Válasz

Kedves Balázs ! Először is szeretném megköszönni, ezt a tökéletes alapossággal minden részletre kiterjedő tájékoztató cikket, Egy kérdésem lenne a GABA-val kapcsolatban, milyen tapasztalatok vannak pajzsmirigy gyulladásban és túlműködésben való használatakor. Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel Julianna

Balázs - Agyserkentő.hu:
2018-04-20, 10:21:11

Kedves Julianna, Köszönjük a kérdésed! :) Fontos, hogy egészségügyi problémával kapcsolatban a kezelőorvosod tájékoztatása alapján járj el, ugyanis az étrend-kiegészítők nem alkalmasak semmiféle betegség diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy annak megelőzésére. A GABA étrendkiegészítő pajzsmirigy túlműködésre való hatásáról nem számolnak be a tanulmányok. Az alvászavar egyik következménye a szívbetegségek és pajzsmirigy rendellenességek kockázatának jelentős mértékben való megnövekedése. Mivel a GABA-hiány gyakran az alvászavarban nyilvánul meg, ezért a GABA pótlása közvetetten jó hatással lehet a pajzsmirigy problémák kezelésére és megelőzésére. Továbbá az L-Tirozin segíthet a pajzsmirigy problémák tüneteinek leküzdésében, ugyanis ez az aminosav hozzájárul a pajzsmirigy által termelt hormonok (tiroxin - T4, illetve trijód-tironin - T3) egészséges szintű előállításában. Reméljük tudtunk segíteni! Üdvözlettel: Agyserkentő.hu

Gács péter:
2018-05-23, 18:23:54
Válasz

Tiszteletem!az után érdeklődnékhogy gabát lehet e szedni 5htp vel?5 htp t szedek már szorongásra.tehát ezt ki lehet egésziteni hatásosan gabbaval?

Mátyás:
2018-10-03, 17:17:44
Válasz

Tisztelt Blog! Az alábbi "gondomra" keresek megoldást. Mintegy 20 éve RIVOTRIL-t szedek kis dózisban - jelenleg 0,5 mg/nap. Pánikbeteg vagyok lassan 40 éve, amihez most már fóbiák és depresszió is társult. Ahogy a betegség társadalmi elfogadottsága javult, a 90-es években pszichiáterhez kerültem, aki(k) különböző gyógyszerekkel elérték, hogy tüneteim elmúljanak, pontosabban normálisabb életet tudjak élni. Viszont a "javulás" eredményeként már "csak" a RIVOTRIL-t kaptam, és ennek a csapdájában vergődöm azóta is. Többször próbáltam abbahagyni a gyógyszert, sajnos sikertelenül. Most HELEX SR-rel váltanák ki, de ez sem megoldás! A kérdésem Önökhöz tehát az, hogy ha a RIVOTRIL klonazepem, és a hatását a benzodiazepinekhez hasonló módon, posztszinaptikus GABA-gátlással fejti ki, akkor GABA adagolásával elérhető-e az, hogy fokozatosan elhagyjam a RIVOTRIL-t, és természetes pótlással csak a GABA maradjon? Logikusnak tűnik, de neurológiai szempontból nem tudom jó-e a gondolatmenetem? Szeretnék végre teljes értékű életet élni... Előre is köszönöm segítségüket!

Szabó Bernadett:
2018-12-29, 14:22:32

Kedves Mátyás! Feltudjuk venni a kapcsolatot emailen? szabodetti07@gmail.com

Baranyai ildiko:
2020-01-06, 12:09:41

Szeretném megkérdezni , iszonyu szorongás ami már magas vérnyomást is okoz, segíthet-e a gaba termék? Sajnos rászoktattak a xanaxra, antidepi kísérletre ami nem vált be. Pajzsmirigy és mellékvese alacsony kortizol szinttel. Alvás képtelenség. Az orvosok állandóan azt mondják pszichés. Segíthet-e a gaba? Xanax leszokás mellett. Köszönöm válaszukat Ildikó

Pfeifer-Nagy Ágnes:
2021-06-30, 21:52:50

Az lenne a kérdésem, hogy ez segít a fogyásban is hány éves kortól lehet szedni és depressziós gyógyszerrel szedhető?

Mónika:
2019-05-05, 08:18:09
Válasz

Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem,hogy a Gaba 750 mg -ot lehet- e szedni 5htp 500 mg-al együtt?

Barbara Schneider:
2019-07-19, 06:13:03
Válasz

Üdvözlöm Van e egy limit amig lehet szedni erdemes e par het-honap utan szunetet tartani? Koszonom valaszat

Bocsi Szilvia:
2019-09-29, 21:04:07
Válasz

Üdvözlöm! Rivotril elhagyàsa alatt àllok,ami erősen hat a GABA receptorokra,ìgy az elvonás nagyon nehèz. Erős elvonási tüneteim vannak. Az lenne a kérdésem,hogy a GABA por vagy kapszula esetleg segìtség lehet-e a problèmàm megoldàsàra. Vàlaszàt előre is köszönöm ès nagyon vàrom. Bocsi Szilvia

Marcsi:
2019-09-30, 14:16:27
Válasz

Üdvözlöm! Több évtizede antidepresszánsokat szedek, többször letettem de sajnos mindig visszaestem így újra és újra el kellett kezdenem, többször váltottam is ...Érdeklődöm, hogy a fentiekkel együtt alkalmazható-e a GABA ??Folyamatos alvászavarral is küzdök, jelenleg nem szedek xanaxot, de nagyon nem vagyok jól hangulatilag sem..Válaszát köszönöm!!

Buda Róbertné:
2020-03-05, 18:35:36, GABA-Agyserkentő.hu
Válasz

Üdvözlöm! 1997-ben pánikbeteg lettem, innentől szedem a Xanaxot, először 0,25, majd Xanax SR 0,5-öst,Sertlanin Sandozzal együtt. Ezeket sikerült leépítenem. De sajnos maradt a 0,25-ös, amit jó féléve 0,5-ösre kellett emelnem. Mostanra már össze-vissza szedem, a 0,25-öst és a 0,5-öst. Próbáltam leépíteni, de egyre rosszabbul vagyok. Utánajártam, miért káros a Xanax és milyen hatással javít a közérzeten. Tisztában vagyok vele, hogy valahogy meg kellene szabadulnom tőle. Éppen ezért én már vásároltam Önöktől 3 doboz 50 g-os GABA port. De nem tudom, hogy milyen arányban szedhetném? Szedhetném-e a Xanaxal együtt? Félek attól, hogy így meg nagyon megemelkedne a Gabaszintem. Szóval szeretnék a Xanaxról átszokni a Gabára, a Xanaxot folyamatosan leépítve. Hogyan, milyen arányban tehetném ezt? Mellette szedek vitaminokat, Van gyógynövényes nyugtatóm: ami tartalmaz többek között macskagyökeret, orbáncfüvet, citromfüvet. Válaszát nagyon várom, és köszönöm! Csilla

Tamás Erzdébet:
2020-05-12, 05:43:13

Én is hasonló ptonlémákkal küzdök több mint 20 éve a Xanax rsbja vagyok ,az alvás problémákkal küzdök .Mindent kiprobáltam de csak a mokuskerékben forgok .Én használtam a Triptophant ami talán hasonló ,de nem birtam szedni .Szeretnék véleményt kérni.Köszönöm.

Kesjár Erika:
2020-05-27, 07:17:17
Válasz

Tisztelt Agyserkentő! A GABA milyen dózisban és rendszerességgel (milyen hosszú kúrában) adható 10 éves, szorongó, figyelemzavaros kisgyereknek? Vannak kutatások a gyerekekkel kapcsolatban is? Köszönöm a választ!

Szabóné Éva:
2020-08-21, 14:23:45
Válasz

Tiszteletem, 1.5 nap múlva spinális érzéstelenítésben rtg. besugárzást adnak a kopott gerincemre. A beavatkozást befolyásolja-e ha Gabát vennék be. Félek a fájdalomtol .Köszönöm, ha még időben, vasárnap előtt kapnék választ.

Seresné Nagy Kitti:
2020-10-20, 23:36:25
Válasz

Üdvözlet! Olyan kérdésem lenne hogy hány éves kortól lehet szedni a GABBA vitamint?

Eva:
2020-12-18, 09:13:34, agyserkento.hu
Válasz

Kérdésem az lenne, hogy a Gaba mellett lehet=e inni az orvancfuvet, és hogy lehet e szedni b vitaminokat, és magnéziumot. Köszönöm szépen.

Tóth János:
2021-01-14, 15:30:14
Válasz

I mg Rivotrilt szedek naponta. Érdeklődöm, hogy a GABA együttes szedése milyen hatást gyakorolhat ebben az esetben?

Mária:
2021-03-01, 10:04:32
Válasz

A GABA-t szedhetik olyanok, akiknek korábban daganatos betegségük volt?

Éva:
2021-04-08, 16:32:25
Válasz

Érdeklődnék hogy 11 éves gyermek kaphatja e és ha igen milyen dózisban?

K.Laszlo:
2021-05-20, 19:56:24, kolbend
Válasz

Tisztelt forum. komoly alvásproblémam van évek ota,amivel az orvosok sem tudnak mit kezdeni,szedtem alvasra antipszihotikumot is...Jelenleg Rivotril+antidepresszáns megy..a rivotrilt csökkentem...de nagyon nehez...2 -3 orakat alszok.... Ismerem a történetet a benzodiazepinekről..fóleg a rivotrilrol,ami erősen kötődik a gaba receptorokhoz.Egy kulfoldi szaklapban olvastam, hogy a benzóktol a receptorok felszivodnak az idegrostokban..Erdekelne hogy lehet e szedni Gabát..?van e igy ertelme? kolbend@vipmail.hu

Masa:
2021-06-28, 08:37:46
Válasz

Érdeklődni szeretnék hogy frontint elhagyva lehet szedni gabat triptopannal együtt.

Rebeka:
2021-10-14, 23:43:46
Válasz

Tisztelt Agyserkentő! Alvászavarra és pánikra xanaxot szedek, hol 0.25, hol 0.5 mg-ot, de minden nap már. Megrendeltem a GABÁt Önöktől, de azt nem tudom, hogy eleinte lehet-e együtt szedni, ( ha igen, akkor milyen dózisban), viszont még xanax nélkül nem mernék az éjszakának "nekimenni". Hálásan köszönöm és várom válaszukat.

Judit Sarkadi:
2021-10-18, 20:18:49, GABA, Agyserkentő,hu
Válasz

Tisztelt Válaszadó! Végig olvastam a hozzászólásokat, a két utóbbira nem tudom, hol jelent meg a válasz, de az én problémám is ugyan az. Kérdésem: frontint szedek éjszakára, 0,25 és 0,5-öst, mikor, melyiknek érzem szükségét. Szeretném lecserélni GABA-ra. Hogyan célszerű? Amit írtak az alacsony GABA szintnél az mind jellemző rám Egy ismerősöm süngombát javasolt. Régebben szedtem és 3 hónap után csökkentek a tünetek, de ez egyszerűbb lenne. A süngomba és a Gaba szedhető-e együtt? Előre is köszönöm a válaszukat! Kérem, e-mail címemre küldjék! Köszönettel: Judit

Rebeka:
2021-10-29, 01:40:26

Sajnos nem válaszol senki...

Enikő:
2021-10-31, 07:17:14
Válasz

Kedves Válaszadó! Már többen feltették a kérdést sajnos én is hasonlót fogalmaztam meg, melyre várom szíves válaszukat.Jelenleg escitalopramot szedek mellette alváshoz frontint. Szerencsére napközben nagyon ritkán kell bevennem 0,25 frontint. Érdeklődnéd hogy a Gaba - t fogyaszthatok- e ezen gyógyszerek mellett? Köszönöm a választ előre is!

Kiscsillag:
2022-11-04, 18:02:36
Válasz

Szomorűan látom, hogy a kérdésekre nem kapnak választ.

Hozzászólás