Így csökkentheted a kortizol szintet az agyadban

Posted by Szexvital.hu 2021-10-11 0 Hozzászólás

A stressz az egész életedre káros hatással van, beleértve a szervezetedet, és a környezetedet is. Mivel kizárni nem lehet, ezért meg kell tanulnod minél kevésbé függeni tőle.

Mi az a kortizol?

A kortizol egy mellékvese hormon, amelyik szervezetünk napi ritmusát szabályozza. Reggel a mellékvesék sok kortizolt termelnek, ezért ébredünk fel, majd este, ahogy közelít a lefekvés ideje, egyre csökken a mennyisége. A kortizol szintje szoros összefüggésben áll a stresszel, az öregedéssel és a hízással is.

A kortizol ugyanis hatással van az emésztésre, a vércukorszintre, az éhségérzetre, de még a köröm növekedésére is. A mai, felfokozott, stresszel teli élet nincs jó hatással az egészségünkre, és ebben óriási szerepe van a kortizolnak.

A stressz megemeli a  kortizol szintet, ami nagyon rossz hatással van az egészségünkre. Hatására felgyorsul az öregedés, növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát. A legegyszerűbb módszer a csökkentésére, ha szorongás elleni tablettát ír fel nekünk az orvos. Azonban ezeknek a tablettáknak újabb és újabb káros mellékhatásai vannak, ráadásul némelyiktől komoly függőség is kialakulhat, így bár könnyű megoldásnak tűnik, valójában csak fokozzuk vele a bajt.

Ám a kortizol nem csak bajt okoz. Gyakran hívják stressz hormonnak, de mint a többi hormon esetében is, van jó oldala is. Megemelkedik a szintje például akkor is, amikor szerelmesek vagyunk. Segít, hogy a legnagyobb pánikban képesek legyünk hirtelen jó döntéseket hozni. Akkor is számíthatunk rá, amikor egy vizsgán elakadunk, mert hirtelen nem jut eszünkbe a válasz, majd azt vesszük észre, hogy egy pillanat alatt, szinte a semmiből, mégis beugrott. Segít az életveszélyes helyzetekben is, hogy képesek legyünk felismerni azokat, és megtalálni a lehető legjobb megoldást. Azonban a tartósan magas kortizol szint, melyet a stressz okoz, valóban káros az egészségünkre.

 

 

Innen tudod, hogy kezdened kell valamit a magas kortizol szinteddel

 • Ha már reggel fáradtan ébredsz.
 • Ha azt veszed észre, hogy nagyon lassú vagy, mind a gondolkodásodban, mind a mozgásodban, ritmusodban.
 • Ha csak nagyon nehezen tudsz elaludni.
 • Ha gyakran fáj a fejed.
 • Ha csökkent a szexuális vágy benned .
 • Ha a hasadra hízol.
 • Ha hullik a hajad és töredezik a körmöd.
 • Ha néha farkaséhség tör rád.
 • Ha folyton aknés a bőröd.
 • Ha depressziósnak érzed magad.
 • Ha folyton ideges vagy.
 • Ha reggel fáradt vagy, de este nagyon is pörögsz.

Ezek a tünetek természetesen egyéb betegségre is utalhatnak, de ha több is előfordul nálad a felsoroltak közül, akkor érdemes kivizsgáltatni magad. Egy laborvizsgálattal nagyon könnyen ki tudják mutatni, hogy áll a kortizol szinted.

Mit tehetünk a magas kortizol szint ellen?

Szerencsére nagyon sok lehetőséged van a gyógyszeres megoldás helyett. Sok természetes vegyület segíthet neked ebben, de különféle magatartásformákkal is le tudod győzni a stressz rád mért káros hatásait.

 • A rendszeres testmozgás minden szempontból jó hatással lesz rád. Egyrészt a tested igazán hálás lesz érte, másrészt növekedni fog az endorfin szinted, és csökkenni a kortizol szinted. Ha mindezt ráadásul szabad levegőn, napfényben teszed, azzal még jobban fel tudod gyorsítani ezt a két, ellentétes folyamatot. A testmozgás az elhízás ellen is segítséget fog nyújtani és este is sokkal könnyebben fogsz tudni álomba zuhanni.
 • A rágózás is csökkenti a stresszt. A fogaid egészsége érdekében ne cukortartalmú rágót válassz, így két legyet üthetsz egy csapásra. A rágás hatására az agyhullámaid nyugodttá válnak, így egy idő utána az egész szervezeted képes lesz megnyugodni.
 • Igyál az ellazulást segítő teákat. A citromfű, az orbáncfű és a zöld tea is kitűnő választás. De már maga a teázás szertartása is le fog nyugtatni. Egy forró teát ugyanis nem lehet gyorsan meginni. Le kell hozzá ülni, és élvezni a gőzölgő tea látványát, illatát és ízét. Tökéletes megoldás, ha az esti rutin részeként megiszol egy csészével. azonban ne olyan teát válassz, amelynek magas a koffein tartalma, mert akkor nem fogsz tudni elaludni.
 • Tölts minél több időt a családoddal, barátaiddal. Ez emeli az oxitocin szintet, így sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni magad. Az ölelés, egy jó beszélgetés, a sok nevetés mind kitűnő ellenszerei a szorongásnak és a depressziónak.
 • A háziállatok garantáltan nem hagynak időt arra, hogy a stresszhelyzetekkel foglalkozz. Nagyon jó hatással vannak mindenkire, hiszen a mának élnek, és ezért öröm figyelni az életörömüket. Egyszerűen lehetetlenség stresszesen simogatni egy cicát, vagy idegesen játszani a kutyánkkal. A közösen töltött időt pedig célszerű a szabadban is tölteni, így a napfény hatására egészen biztosan sokkal jobb lesz a hangulatod.
 • Próbálj meg naponta 8 órát aludni. A túl kevés alvástól kimerült leszel, a fáradt emberre pedig sokkal nagyobb hatással van a stressz, mint a kipihentre. Egészen más színben fogod látni a világot, ha reggel kipihenten ébredsz. Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy este már nem nyomkodod a mobilod, nem nézel TV-t és nem hallgatsz hangosan zenét. Próbálj meg elcsendesedni a lefekvés előtti órában. Vegyél egy forró fürdőt, vagy zuhanyozz le jó meleg vízben, és pihenj. Beszélgess a pároddal, olvass egy jó könyvet, de lehetőleg ne horrort, vagy krimit. Vagy csak ülj le egy kényelmes fotelba, és ne gondolj semmire, csak nézz ki a fejedből. 
 • Sötétben aludj. Ez nagyon egyszerűnek tűnik, de sokak számára nem az. Ha melletted van a mobilod, mert arra fogsz ébredni, akkor is álld meg, hogy folyton a kezedbe veszed és nyomkodod. A belőle áradó fény és energia ébren fog tartani, és az is, hogy információk után vadászol. Húzd be a függönyt, oltsd le a villanyt és szabadulj meg minden elektronikus kütyütől az alvás idejére. Reggel pedig húzd el a sötétítőt, mert a reggeli fény is hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb fel tudj ébredni, és frissen kezdhesd a napod.
 • Táplálkozz egészségesen. Kerüld a zsíros, nehéz ételeket, különösen este, mert ezek meg fogják nehezíteni az elalvást, és a nyugodt alvást is lehetetlenné teszik. Ne igyál túl sok koffein tartamú italt, különösen ne délután vagy este. Kerüld a cigit és az alkoholt. Próbálj meg minél természetesebb élelmiszereket fogyasztani, és kerüld a félkész-, vagy készételeket, és a gyorséttermeket.
 • Adj magadnak időt. Ne akarj mindig mindent azonnal megoldani. Engedj másokat is odaférni a feladatokhoz. Ezzel egyáltalán nem arra bíztatunk, hogy legyél lusta és megbízhatatlan. Csupán ne gondold, hogy neked kell a világ és a család minden gondját a nyakadba venni és megoldani. Együtt könnyebb, és sokszor azzal segítesz a környezetednek a legtöbbet, ha nyugodt és boldog vagy.

Szüntesd meg a stresszt a Jobb hangulat csomaggal.

Hozzászólás