Kütyüveszély a láthatáron: ne hagyd, hogy az okostelefon uralja az életed!

Posted by Szexvital.hu 2019-05-24 0 Hozzászólás

Talán nem tudtál róla, de már 4 éve is van annak, hogy betegséggé nyilvánították az okostelefon-függőséget, a neve nomofóbia. Úgy gondolod, hogy te nem szenvedsz tőle? Nos, nagy valószínűséggel tévedsz!

Az utóbbi néhány év során az okostelefonok világa hihetetlen léptékű változáson ment át, ezt mondani sem kell. Egészen félelmetes viszont az a módszer, ahogy alattomosan átveszi az uralmat az élet minden apró szegmense fölött – persze csak akkor, ha nem vagy kellőképpen tudatos az okostelefonok használatát illetően.

Tartalomjegyzék:

A nomofóbia igazi XXI. századi betegség

Ma már alig van olyan háztartás a világon, ahol ne használnának legalább egy darab okostelefont, de valljuk be őszintén: általában több is akad a családban. Természetesen számtalan előnye van ezeknek a készülékeknek, hiszen nemcsak a családi életet könnyíti meg a város- és esetleg országhatárokon átívelő kapcsolattartás elősegítésével, hanem a munkahelyi teendőket is sokkal, de sokkal egyszerűbbé teszi. 

Gondolj csak bele, mi mindenre használod, és használhatod te is a saját okostelefonodat? A legritkábban talán már pont az alapvető funkciója, a telefonálás miatt tartjuk. 

okostelefon-fuggoseg-tunetei-1

Az okostelefonnal ugyanis az egész világ kitárulhat előttünk, hiszen nonstop elérhető tartalmakat kaphatsz, és te is állandóan elérhető vagy. A Facebookon, az Instagramon, a Snapchaten, a Youtube-on, a Twitteren, valamint a többi közösségi platformon bárhol - bárkivel - bármikor felveheted a kapcsolatot, akár a világ másik végén is. 

Több ezer – ellenőrizetlen – forrásból értesülhetsz a hírekről, chatelhetsz illetve videochatelhetsz az ismerőseiddel minden további nélkül, ráadásul a kamera- és fényképező funkcióknak köszönhetően instant tartalmat is előállíthatsz, amit aztán a különböző filterekkel bármikor posztolhatsz a közösségi platformokon. 

De eljön az a pont, amikor mindez kóros lesz..

Szinte észrevétlenül érkezik el az a pillanat, amikor már el sem tudod képzelni a létezésedet okostelefon nélkül. Eljön az a pont, hogy telefonnal kelsz, és azzal is fekszel, amikor bárhonnan hazamész a telefonodért, ha kiderült, hogy otthon hagytad, mert félsz attól, hogy így nem leszel elérhető.

Okostelefon-függőség gyorsteszt

Néhány éve a Yahoo Tech oldalára került fel egy 12 állítást tartalmazó teszt az okostelefon-függőségről. Ezt a tesztsort a Baylor Egyetem egyik professzora, dr. James Roberts dolgozta ki. A professzor szerint ennek alapján eldönthető, hogy valaki okostelefon-függő-e vagy sem, ha pedig igen, akkor milyen mértékben. Minden attól függ, hogy a 12 állítás közül hány igaz rád.

Az állítások:

1. A reggeli ébredés után először a telefonomért nyúlok.

2. Ha munkába menet rájövök, hogy otthon hagytam a telefonomat, azonnal sarkon fordulok, és haza megyek érte.

3. Gyakran használom a telefonomat, ha unatkozom.

4. A kínos szituációk elkerülése miatt úgy teszek, mintha telefonálnék.

5. Egyre több és több időt töltök a telefonommal.

6. Több időt töltök az okostelefonommal, mint amennyit kellene.

7. Amennyiben nincs a látómezőmben a telefonom, ingerlékeny és ideges leszek. 

8. Pánikba esem, ha azt hiszem, hogy elveszett az okostelefonom.

9. Az okostelefon miatt keveredtem már vitába házastársammal, barátokkal és más családtagjaimmal.

10. Vezetés közben is használom az okostelefont.

11. Próbáltam már kevesebbet használni a telefonomat, de az elhatározásom nem tartott sokáig. 

12. Tisztában vagyok vele, hogy kevesebbet kellene használnom a telefonomat, de attól félek, hogy képtelen leszek rá.

Lássuk az értékelést!

0-2 igaz állítás: Kolostorban élsz, vagy egy szerzetesre jellemző önbizalommal és türelemmel rendelkezel. A másik alternatíva, hogy a technológia egyszerűen ijesztő a számodra.

3-4 igaz állítás: Még nem lépted át a kritikus határt, de talán megvizsgálhatod, hogy milyen hatással van az okostelefon az életedre.

5-7 igaz állítás: Most jársz annál a fordulópontnál, hogy nagyon gyorsan okostelefon-függővé válhatsz.

8-nál több igaz állítás: Okostelefon-függő vagy: terápiás kezelésre van szükséged!

"Mi baj lehet az okostelefon-függőségből?"

Hát, például az agyad is megváltoztathatja!

Lehet, hogy még bele sem gondoltál ebbe a kérdéskörbe, de az okostelefon-függőség az életed számos területére lehet negatív hatással. Például az amerikaiak 46%-a nyilatkozott úgy, hogy már el sem tudná képzelni az életét okostelefon nélkül. Meghökkentő statisztika ez is, de a 18-34 éves amerikaiak 20%-a szex közben is használja az okostelefonját. 

Szóval az okostelefon-függőség nemcsak a családi, baráti- és párkapcsolataidra lehet negatív hatással, hanem a munkahelyi hatékonyságodra, a mentális- valamint fizikai állapotodra is. És akkor a balesetveszélyességéről még szót sem ejtettünk!

Mit okozhat az okostelefon-függőség?

Természetesen e cikk hasábjain nehéz lenne minden olyan veszélyforrást felsorolni, ami az okostelefon-függőség számlájára írható, így inkább csak a főbb gócpontokat mutatjuk be, amikre neked is nagyon ajánlott odafigyelned!

Jöjjenek hát a főbb problémák!

1. Depresszió, szorongás, alvászavar, csökkenő produktivitás: a Koreai Egyetem neuroradiológusai mágneses rezonanciaspektroszkóppal kimutatták, hogy az okostelefon- és internetfüggő tinédzserek körében látható módon változik meg azok használatától az agy. A vizsgált páciensek a kontrollcsoporthoz képest szignifikánsan magasabb hajlamot mutattak a depresszióra, alvászavarra, szorongásra, és a napi aktivitás csökkenő tendenciájára. Szerencsére kognitív viselkedésterápiával valamennyire kezelhető volt a folyamat.

2. Elidegenedés, társas kapcsolatok lazulása: a technológiai fejlődésnek „hála”, a beszélgetések és más társas interakciók java része áttevődött a virtuális térbe. Kevesebbet beszélgetünk egymással, még akkor is, ha esetleg egy asztalnál ülünk. Ma már tipikusnak mondható jelenség, hogy egy étteremben randin lévő pár ismerkedés helyett a telefonját nyomkodja, de otthon, a családtagok között is egyre elterjedtebb ez a beszélgetésforma. Mindez oda vezet, hogy a személyesség híján lazulnak a családon belüli és a barátok, valamint munkatársak közötti kapcsolatok. Eltűnnek a gyökerek, ami korábban az adott szocializációs közeghez kötött. Ráadásul autista típusú viselkedészavarok is megjelenhetnek. 

okostelefon-fuggoseg-tunetei-2

3. Információs túlterheltség: az okostelefonokhoz szinte végtelen mobilnet is jár, illetve ha jó a wifihálózat, már az sem probléma, ha elfogy az adatcsomagod. Ennek az a hátulütője, hogy folyamatosan ömlik rád az ellenőrizhetetlen mennyiségű információ, a hírek, a frissítések, az új „látnod kell” videók. A valós idejű frissítésekkel operáló applikációk esetében pedig kényszert érzel a folyamatos frissítésre, így az agyad sosem áll le, nem pihen, állandóan pörög. Ez a folyamat hosszú távon a tanulási képességek, valamint az információ-befogadási képességed csökkenéséhez vezethet. Teljesen átalakítja a gondolkodásmódot, a felszínesség lesz a nyerő. 

4. Balesetforrás: Az okostelefonnak megvan az az előnye, hogy bárhová magaddal viheted. Emiatt viszont nem is korlátozódik a négy fal közé a használata, és így könnyen elvonja a figyelmet a valóban fontos dolgokról. Például a vezetésről, a tömegközlekedésről, főzésről, míg a mobilokra jellemző kék fény miatt az agyad egyszerűen nem tud éjjel pihenni. A fáradtság kontójára pedig szintén számtalan baj írható! 

Függő vagy! Mit tehetsz ellene?

Ha már felismerted, hogy te is ebben a modernkori függőségben szenvedsz, az fél siker! Szerencsére van néhány módszer, amivel kilábalhatsz belőle, de a lényeg az, hogy ne férj segítséget kérni!

Igénybe veheted pszichológus segítségét, aki végigvezet az okostelefonról való leválási folyamaton. Ugyanakkor, ha elég erősnek érzed magad rá, saját magad is elkezdheted tudatosan csökkenteni az okostelefon használatát! Állíts fel szabályokat arra vonatkozóan, hogy például este 19 óra után már nem nézed meg a telefonodat, és reggel ne ez legyen az első dolog, amit kézbe veszel. Ha eddig arról érkezett az ébresztés, használj inkább ébresztőórát! 

Emellett, mint mindenre, erre a betegségre is kitaláltak már egy applikációt: a neve Menthal, és a Bonni Egyetem pszichológusai, valamint informatikusai fejlesztették ki, a Google Play Store-ból ingyenesen letölthető. Naprakész, pontos statisztikát kaphatsz arról, hogy mégis mennyi időt vesz el az életedből az okostelefonod, a függővé válás mely stádiumában vagy, milyen a telefonodhoz való viszonyod, és melyik applikációkat használod a legtöbbet. Ez a szembesítés is a javadra válhat!

Ezen kívül még a Helyettesítő Telefon névre keresztelt újdonság mellett sem lehet szó nélkül elmenni, ami nem egy szokásos kütyü. Mobiltelefon formája van, és görgők segítségével imitálhatod a görgetést, illetve a csúsztatást, de közben nem kapsz értesítéséket, nincs lehetőséged az internetes kommunikáció semmilyen formájára sem. Úgy szabadulhatsz meg a folyamatos értesítések miatti stressztől, hogy görgőknek köszönhetően a telefonnal való megnyugtató babrálásról sem kell lemondanod, miközben a kezedben tartott tárgy egyáltalán nem funkcionál telefonként. Egy próbát megér, nem?

Ahhoz, hogy kipihend a folyamatosan rád zúduló információáradatot, ajánljuk a Jobb Alvás csomagunkat, amivel pihenten kelhetsz fel minden reggel! Az idegrendszered jóllétéért pedig a magnézium tehet sokat, élj vele!

Hozzászólás