Reggeli rutin és produktivitás? Ha hiszed, ha nem: van összefüggés!

Posted by Szexvital.hu 2020-02-21 0 Hozzászólás

Biztos te is megtapasztaltad már, hogy nemcsak a hangulatod, hanem a napi teljesítményed szempontjából sem mindegy, hogy bal- vagy jobb lábbal kelsz-e ki a pihepuha ágyból. Mint kiderült, ennek bizony komoly következményei vannak, mi pedig nem voltunk restek utána menni a témának. Mutatjuk a konklúziókat.

 Ahány ház, annyi szokás – tartja magát a mondás és ez minden bizonnyal a reggeli rutinokra is igaz. Te például melyik kategóriába tartozol? Inkább olyan típus vagy, aki beállít vagy 3-4 szundit és „csak még 5 percet!” kiálltással a másik oldaladra fordulsz? Vagy esetleg már hajnali 4-kor kivet magából az ágy és indulsz a konditerembe? Netán a két véglet között helyezkedsz el valahol?

Ha csak legyintenél ezekre a kérdésekre, ne tedd…

… mert a személyre szabott reggeli rutin nemcsak kiegyensúlyozottabbá, hanem egészségesebbé is tesz.

Tudtad például, hogy a szervezetednek és azon belül főleg az agyadnak, szüksége van pár önfeledt percre ahhoz, hogy ébredés után magához térjen? Méghozzá azért, hogy beinduljanak azok a létfontosságú biológiai folyamatok, amelyek sikeresen átsegítenek a nap folyamán minden akadályon.

Ha ugyanis te is inkább azt vallod, hogy az alvásmaximalizálás érdekében az indulási idő előtt csak fél órával kelsz fel és rohanvást összekapod magad, az alábbi problémákkal nézhetsz majd szembe – vagy akár már most is tapasztalhatod őket:

 • emésztési zavarok,
 • dekoncentráltság,
 • stressz,
 • szorongás,
 • valamint az immunrendszered meggyengülése.

Éppen ezért roppant fontos lenne, hogy az ébredést követő 1-1,5 órában olyan dolgokkal foglalkozz, ami feltölt, energetizál és rólad szól. Emiatt tudsz majd úgy elindulni a munkába, hogy a munkaidő kezdete után 2 órával nem tör rád a legyűrhetetlen fáradtság, vagy kevésbé fogják különböző külső tényezők elterelni a gondolataidat a feladataidról.

 

 

Milyen NE legyen a reggeli rutin?

Bár mindannyian mások vagyunk, és ki kell tapasztalnunk, hogyan tehetjük a legjobbat önmagunkkal, azért néhány általános tanácsot mindannyian megfogadhatunk. Például akár home officeban dolgozol, akár bejárós vagy, ne a telefon vagy a laptop legyen az első tárgy, ami után az ébredést követően kinyújtod a kezed.

Vagyis ne azzal kezdd a napodat, hogy:

 • a közösségi médiát csekkolod,
 • elolvasod az éjszaka felhalmozódó e-mailjeidet,
 • átrágod magad egy fontos tanulmányon,
 • elkezded befizetgetni netbankon a számlákat stb.

Ha ilyen, vagy ehhez hasonló tevékenységeket végzel a nap elején, akkor már azelőtt túl sok felesleges információval telíted az agyadat, hogy a munkahelyedre egyáltalán beértél volna. Ez viszont hosszú távon koncentrációs zavarokhoz, memória problémákhoz vezet. Ezeknek szinte egyenes következménye a stressz, amit a nem éppen kielégítő, olykor-olykor igazán nyögvenyelősen végzett munka után fogsz érezni. Tartsd észben, hogy egy kis digitális detox senkinek sem árt, sőt!

Ha ezen az úton mész tovább, akkor gyakorlatilag a szemed láttára fog csökkenni a teljesítményed és a produktivitásod, amitől feszült, lehangolt, frusztrált leszel. Ez az alapállapot aztán már nemcsak téged fog érinteni, hiszen óhatatlanul fel fog tűnni a kollégáidnak, de a családodnak és a barátaidnak is, így a velük való kapcsolataidra is ki fog hatni a probléma.

Az ideális reggeli rutin nyomában

Ahogy fentebb már említettük, szinte nincs két egyforma reggeli rutin, hiszen téged is, engem is, minket is más tölt fel. Azonban a káros szokásokhoz hasonlóan, itt is van néhány olyan mintázat, amit érdemes megfigyelni és a saját ütemünkhöz, illetve ízlésünkhöz szabva, beépíteni a reggeli rutinjaink közé.

 1. Aludj eleget, szundi nélkül

Mondjuk ez nem igazán reggeli rutin, de azért kapcsolódik hozzá: ne a reggeli plusz szundipercekkel próbáld meg kipótolni a hiányzó alvásmennyiséget, inkább figyelj oda tudatosan, hogy mindig meglegyen a napi minimum 7-7,5 óra alvás. Ha nem hagyod eleget pihenni az agyadat, azzal hosszú távon súlyos károkat okozhatsz magadnak.

 1. Gondoskodj testről, lélekről

Add meg nekik, ami jár: vagyis egészséges, tápláló reggelit, valamint olyan pár perces tevékenységet, ami jókedvre hangol, amitől feltöltődsz. Ez utóbbi lehet például egy kis futás a szabadban, kutyasétáltatás, de ha kora reggel még nem esik jól a fizikai aktivitás, akkor némi olvasást, keresztrejtvény-fejtést és beszélgetést is beiktathatsz.

A másik nagyon fontos dolog reggelente a táplálkozás, hiszen szükségünk van az energiára. Jól tudjuk, hogy a legtöbbünk reggeli rutinja nem tartalmazza a reggelit, de ez sajnos nem túl egészséges szokás. Az előttünk álló napi feladatok elvégzéséhez ugyanis szükségünk van tápanyagokra, valamint különböző vitaminokra és ásványi anyagokra.

Ideális esetben úgy állítsd össze a reggeli falatokat, hogy az ételed vagy étrendkiegészítőd tartalmazzon C- és D-vitamint, illetve az energiát adó B-vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6, B12). Ha esetleg tudod, hogy stresszesseb, vagy sűrűbb nap elé nézel, gondoskodj a magnéziumbevitelről, hiszen ennek köszönhetően jobb lesz a közérzeted, jót tesz a memóriádnak és a koncentrálóképességednek. Stressz ellen egyébként bevetheted még a Ginzenget is.

Emellett még a folyadékbevitelre is érdemes odafigyelni. Bár se a kávé, se a tea nem került fel a tiltott listára, azért ne ezekkel vagy valamilyen cukros üdítővel kezdd a napot. Hanem vízzel. Alvás után amúgy is ki van száradva a szervezetünk, ezért a víz hidratációs képessége csodát tehet velünk.

Főleg akkor, ha még egy kis citromlevet is csempészünk bele – nemcsak az íze, hanem a vércukorszint szabályozása, valamint a méreganyagok mielőbbi eltávolítása kedvéért is.

 

 

3. Mozogj valamennyit

Ahogy fentebb említettük, nincs azzal semmi probléma, ha kora reggel még nem vágysz kilométeres futásokra, vagy úgy érzed, hogy hihetetlenül rosszul esne azért kikászálódnod reggel 5-kor az ágyból, hogy elmenj úszni egyet.

Azonban ahová tudod, csempészd be a mozgást, az sem baj, ha kerülőúton teszed. Például, ha emeletes házban laksz, használd lefelé menet a lépcsőt, de az sem baj, ha 1-2 buszmegállónyi távolságot egyszerűen lesétálsz. Vagy nyújtózkodj egy jó nagyot az ágyban.

 1. Frissítsd fel magad: éljen a friss levegő és a reggeli zuhany

Amint felkeltél, érdemes rögtön szélesre tárni a háló ablakát, hogy a friss oxigén ne csak a szoba állott levegőjét frissítse fel, de az álom utolsó morzsáit is kisöpörje a szemedből. Emellett – ha mégiscsak sportolsz valamit, akkor főleg – érdemes reggelre ütemezni a fürdést, hogy frissen, illatosan vághass neki a napnak.

 1. Pöccintsd be a kreatív motorokat

Abban biztosan egyetértünk, hogy a munkánk elvégzéséhez szükségünk van a kreativitásunkra, a koncentrációs képességeinkre, a memóriánkra és számtalan más, hasonlóan finom dologra. Ahhoz, hogy ezeket a képességeket maximális fordulatszámon tudd pörgetni, találnod kell egy olyan tevékenységet, ami reggelente elindít ezen az úton.

Ez lehet a már említett sport, az olvasás, de akár naplóírás, meditáció vagy jóga is. Ami neked jobban esik. A lényeg, hogy ehhez a legtöbb reggel ragaszkodj – egészséges mértékben persze –, hiszen ezzel nemcsak a fenti tulajdonságaidat trenírozhatod, de nagyobb fokú fegyelemre is szoktathatod magad.

Persze azért azt még hozzá kell tennünk, hogy semmiképpen se ess át a ló túloldalára. Legyen a te kezedben az irányítás és ne ess kétségbe, ha esetleg néhány napig megtöröd a rutint. Ne váljanak ezek kényszeres folyamatokká, mert az éppen annyit árt, mint amennyit az egészségesen kialakított reggeli rutin használ.

 

Hozzászólás