L-Triptofán

Posted by Szexvital.hu 2021-04-15 0 Hozzászólás

Hozzászoktunk, hogy mindenre van egy egyszerű és gyors megoldás, és ez valamilyen gyógyszer bevétele. Azonban ezeknek a jótékony, és sokszor nagyon gyors hatása mellett vannak nem kívánatos mellékhatásai is. Többségük nem azonnal jelentkezik, de idővel egészen biztosan meg fog jelenni, károsítva ezzel szervezetünket. Azonban rengeteg olyan táplálékkiegészítő van, melyek megfelelő mennyiségben történő alkalmazásuk mellett képesek kiváltani a gyógyszereket, és segítenek abban, hogy szervezetünk újra visszatérhessen a jó kerékvágásba. Az egyik ilyen az L-Triptofán.

Mi fán terem a Triptofán?

A Triptofán a húszféle fehérjealkotó aminosav egyike, fehérjék nélkül pedig az életünk elképzelhetetlen lenne. Két fajtája van, az emberi szervezetben megtalálható L-Triptofán, és a D-Triptofán. Mivel az L-Triptofán esszenciális aminosav, így szervezetünk nem képes az előállítására, ezért táplálékkal, vagy táplálékkiegészítőkkel tudjuk bevinni. Fehérjében gazdag táplálékokkal juttathatjuk a szervezetünkbe, mint amilyen a tej, a túró, a csokoládé, a vörös húsok, vagy a zabpehely. Nagy mennyiségben megtalálható a tojásban, a csirkehúsban és a halban, de a pulykahús, a tofu, a szója, a földimogyoró és a tökmag is tartalmazza.

Miért fontos számodra?

Mert jelenléte elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A felnőtt szervezetnek feltétlenül szüksége van rá a nitrogén egyensúly fenntartásához, a gyermekeknek pedig a megfelelő növekedéshez. De ezen kívül számos nagyon fontos tulajdonsága van.

  • Fokozott bevitele segít legyőzni a depressziót, a stresszt és a szorongást, de az alvászavarok javítása terén is jelentős eredményekkel bír. Ennek oka, hogy a niacin, vagyis a B3 vitamin is belőle keletkezik. De a szerotonin is, mely a hangulatunkért felelős és az alvást és az ébrenlétet szabályozó melatonin hormon is a triptofánból származik.

 

 

A niacin, vagyis a B3 vitamin egy fontos, vízben oldódó vitamin, amely a gyomron és a bélrendszeren keresztül képes felszívódni, és a vesén keresztül távozik a felesleges mennyiség szervezetünkből. A szervezetünk képes önmaga előállítani, de csak ha kellő B1, B2 és B6 vitaminnal rendelkezik. A máj a triptofán segítségével hozza létre. A niacin csökkenti a rossz koleszterin szintjét, és növeli a jó koleszterint, csökkenti a szívbetegség kockázatait és védi a sejteket a napégéstől.

A szerotonin hiánya számos tünetet és betegséget okozhat. Szervezetünkre szövethormonként hat, agyunkban pedig ingerület átvivő. Erősen javítja a hangulatot, csökkenti a fájdalmat, elősegíti a jó alvást, sőt, még a szénhidrátéhséget is tompítja. Testünk a szükséges mennyiséget szintén a triptofánból állítja elő, B6 vitamin segítségével. Az agyi szerotoninhiányt tartják felelősnek a depresszió, a szorongás kialakulásáért. A szerotonin vérből nem képes eljutni az agyba, ezért itt kell keletkeznie, ebben pedig a triptofánra számíthatunk. A táplálékkal bevitt triptofán csupán 5%-a alakul át szerotoninná. Ezért fontos, hogy szervezetünk kellő mértékben hozzájuthasson triptofánhoz. Az antidepresszáns gyógyszerek úgy érik el a hatásukat, hogy növelik a szervezet szerotonin szintjét. Az L-Triptofán ugyanezt tudja elérni, csak sokkal biztonságosabban, hiszen nem lehet rászokni és nincs káros mellékhatása sem. A stressz hatására nagymértékben csökken a szervezet szerotonin szintje, az alacsony szerotonin szint pedig hajlamosít arra, hogy depresszióba essünk, így a szerotonin hiány egy ördögi kör, egészen addig, míg nem teszünk azért, hogy ne tudjon lecsökkenni.

A melatonin hormont a tobozmirigy hormon termeli, és ez felel a természetes alvásciklus fenntatásért. Amikor a fény áthalad a retinán, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelést. Ebből következik, hogy a tobozmirigy sötétben a legaktívabb. A melatonin tehát nagyon fontos szerepet játszik a test napi ritmusának szabályozásában. Az L-Triptofán pótlása elősegíti az alvási idő megnövekedését, és beszedése után fél órával álmosságot okoz, így kitűnő altató. Sőt, kutatások kimutatták, hogy az L-Triptofán bevétele után párhuzamosan nőtt meg a szerotonin és a melatonin szint, tehát egyszerre lesz pozitív hangulatod és könnyebben is fogsz tudni elaludni.

  • Enyhíti a premenstruális szindrómát. Bár sokan úgy vélik, hogy ez a menstruációs ciklus természetes velejárója, ez nem így van. Sokaknál már akár egy héttel a menstruáció előtt bekövetkezik, olyan kellemetlen tüneteket okozva, mint a feszültség, idegesség, mellfájdalom, pattanások megjelenése, a mell megduzzadása, puffadás, hangulatingadozás, búskomorság, erőteljes hangulatingadozások, izületi fájdalmak, alvászavarok és fejfájás. A PMS, vagyis a premenstruális szindróma oka az ösztrogén és a progreszteron hormonok arányának eltolódása. Sokat tehetünk ellene, ha megfelelő mennyiségű időt töltünk alvással, ha próbáljuk csökkenteni a minket érő stresszt, és ha kellő mennyiségű L-Triptofánt fogyasztunk.
  • Segít leszokni a dohányzásról.
  • Csökkenti az étvágyat.
  • Létfontosságú a sejtek és az izomzat felépítéséhez.
  • Szükséges a bőr és a haj létrehozásához.
  • Stimulálja a növekedési hormont.
  • Fontos szerepe van az immunrendszer helyes működésében.
  • Hozzájárul a migrénes fejfájás elmulasztásához.

Azonban, ha nem tartjuk be a napi ajánlott mennyiséget, nem csak pozitív hatásaival találhatjuk szembe magunkat. Mellékhatásai között van a szédülés, émelygés, álmosság, étvágytalanság és fejfájás. Súlyos túladagolása az eosiniophilia szindróma okozója, mely erős izomfájdalmakkal jár együtt. Antidepresszáns tabletta szedése mellett nem ajánlott.

Különösen fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be, és tartsuk be a napi előírt beviteli mennyiséget. A napi, kiegyensúlyozott táplálkozás által bevitt mennyiség 0.5-2 mg. Étrendkiegészítőként, ha depressziót szeretnénk vele csökkenteni, akkor napi ajánlott mennyisége 1000-3000 mg között van, de az alvásmennyiség növelésére már 250 mg is elegendő. Érdemes a L-Triptofánt szénhidrátban gazdag étellel együtt bevenni, a fehérjében gazdag étkezéstől jól elkülönítve, mert ezzel javíthatjuk az agyi felszívódást.

Nagyon fontos, hogy ha bármilyen, hosszabb távon fennálló tüneted, panaszod van, akkor azt feltétlenül vizsgáltasd ki, azaz ne diagnosztizáld magad, hanem fordulj szakorvoshoz. Sokszor éveken át szenvedünk álmatlanságtól, feszültségtől, és nem teszünk ellene semmit, mert azt gondoljuk, hogy ez az élet természetes velejárója. Pedig ez nem így van. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, a táplálkozásunk sok esetben nem olyan tökéletes, mint ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, és a különböző hiányok egy idő után kellemetlen, vagy akár súlyos tüneteket is okozhatnak. Viszont, ha nem hagyjuk annyiban, akkor pár vizsgálat után könnyen kiderülhet, miben szenvedünk hiányt, és annak pótlásával újra kellemesen tölthetjük napjainkat.

A lényeg, hogy ne törődj bele, ha valami nem úgy működik, mint régen, mert annak mindig oka van, amit ha kiderítesz, nagyon sok esetben egy pár életmódbeli változtatással és étrendkiegészítőkkel, vitaminokkal, újra jól fogod érezni magad. Ráadásul nem csak Te, hiszen az alváshiány, a depresszió és a stressz hatásainak csökkentésével a családoddal való kapcsolatod is sokkal jobb lesz.

Győzd le a depressziót, a stresszt és az alváshiányt! Ebben segít Neked az L-Triptofán.

Hozzászólás