Tippek, hogy biztosan sikerrel zárd a vizsgaidőszakot

Posted by Szexvital.hu 2018-11-20 0 Hozzászólás

Nyakadon a vizsgaszezon! Először is számolj le a jeges rémülettel, és próbálj meg úrrá lenni a tanulási stresszen. Az alábbi túlélési tippjeink kipróbálásával sikeresek lehetnek a vizsgáid.

1. Hagyj elég időt a tanulásra 

Ne hagyd az utolsó percre a vizsgaanyag átnyálazását. Ugyan úgy tűnik, hogy néhány diáknak valóban bejön az utolsó pillanatok véghajrája, a többség azért nem ilyen szerencsés. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, akkor érdemes átvizsgálnod az időgazdálkodásodat, és egy ütemtervet készíteni azért, hogy jól fel tudj készülni mindenből. A vizsgák ugyanis nem járnak egyedül. 

Szedd össze egy papíron, hogy a következő napokban, hetekben milyen vizsgáid lesznek. Azt is gondold át, hogy kb. mire mennyi időt kell majd szánnod, és ehhez adj még hozzá pár órát, napot, hiszen bármikor beüthet a krach, közbejöhet valami, lebetegedsz, pihenned kell, jön egy sürgős program, amit nem tudsz lemondani...

Találd meg a megfelelő egyensúlyt a tanulás és a magánélet között, és minden rendben lesz.

2. Rakd rendbe a tanulásod helyszínét

Győződj meg arról, hogy az asztalon van elég hely a tankönyveid és jegyzeteid számára. Lesz elegendő fényed este? Kényelmes a széked? Minden zavaró dolgot eltettél a környékről, ami elvonhatja a figyelmedet? Ne hagyd kinn a kedvenc könyveidet se, mert nem fogsz tudni összpontosítani. Azon fog járni az eszed ugyanis, hogy hol is tartottál éppen a történetben. 

Persze, lehet, hogy üdítő kivétel vagy, és káoszban is tudsz tanulni. A lényeg, hogy tapasztald ki, hogy neked mire van szükséged, és ragaszkodj hozzá.

Csendben szeretsz tanulni? Akkor zárd ki a zajforrásokat, és ne kapcsolj zenét. Imádod a nyüzsit? Akkor jöhetnek a kedvenc dallamaid az okosodás mellé.

tippek-a-sikeres-vizsgaidoszakhoz-1

3. Használj folyamatábrákat és diagramokat

A vizuális segédeszközök nagyon hasznosak lehetnek ahhoz, hogy ellenőrizd magad. Ha bőszen jegyzetelsz tanulás közben, egyrészt ébren tartod az elméd, másrészt a felmondás, ismétlés során tudod majd ellenőrizni a tudásod. 

Tanulj meg jegyzetelni, és fénysebességgel repül majd a fejedbe megannyi információ.

4. Gyakorold a vizsgatípust

Ha szóbelire készülsz, mondd fel magadnak/vagy egy társadnak hangosan az egyes kérdésekre adandó válaszokat. 

Nincs kérdéssor? Kreálj magadnak! Ha teszt lesz, keress régi teszteket az adott témakörből, és gyakorolj. Ha fogalmazni kell majd, vagy kifejtős írásbeli válaszokat adni, írj minél többet. A lényeg az, hogy a gyakorlás során megszerzett rutinod átsegítsen a vizsgadrukk nehéz percein. Arról nem is beszélve, hogy a magabiztosságodból fakadóan bizony sokkal hamarabb oldod majd meg a feladatot. 

tippek-a-sikeres-vizsgaidoszakhoz-2

5. Vesd be a családodat és a barátaidat a célod érdekében 

Ha mondjuk a szüleidnek, a családodnak, vagy a barátaidnak beszélsz az adott tárgyról, az segíthet rendet tenni a fejedben, és olyan lámpákat kigyújtani az elmédben, amik segítenek túllendülni a nehezebb részeken. 

6. Tanulj együtt a csoporttársaiddal 

Van valami különleges abban, ha egy tárgyra készültök az évfolyamtársaiddal. Olyan nézőpontokat ismerhetsz meg, amelyekkel sokkal könnyebben és gyorsabban sajátítod majd el az anyagot, ráadásul kölcsönösen motiváljátok egymást.

A tanulmányozó csoport sikere persze a tagokon múlik. Ha tanulás helyett hülyültök, és papírgalacsinokkal dobáljátok egymást, inkább maradjatok a magányos tanulás mellett. Ám ha tudtok így tanulni, akkor osszátok meg egymással a tippjeiteket, és beszéljétek meg a vitás kérdéseket. Végezetül pedig rendezzetek egy kis terülj-terülj asztalkámat, és dobjatok össze az általatok vitt cuccokból egy kis zsúrt.

tippek-a-sikeres-vizsgaidoszakhoz-3

7. Tarts rendszeres szüneteket

Persze, értjük mi, hogy minél gyorsabban szeretnél túl lenni az egészen, de ha csak őrölöd a jegyzetlapokat, akkor könnyen belefásulhatsz a tanulásba. 

Lehet úgy gondolod, hogy az órákon át tartó tanulás a legüberebb, amit csak tehetsz, valójában a kontraproduktivitás felé menetelsz. Ha azt szeretnéd, hogy ne őrülj bele a tanulásba, és hosszú távon megmaradjon a tudásod, tarts rendszeres szüneteket

A legjobb tanulási módszer az, ha az anyagot rövid részekre szabdalod, és időközönként ellenőrzöd magad, hogy mit értettél meg, mit sajátítottál el belőle. Ha így tanulsz, akkor a sikerre gyúrsz, hiszen jobban megmarad a buksidban az anyag.

Mindenki más. Lehet, te reggel vagy elemedben, vagy épp délután, este, lelked rajta. Akkor tegyél bele mindent, amikor a leghatékonyabb vagy. Szívj magadba D-vitamint is, ne csak a tudást. Tarts ebédszünetet, kajaszünetet és egészségügyi szünetet, sétálj, mozdulj ki este. 

A friss levegő egyébként is nagyon fontos. Akár a közeli parkba is kitelepülhetsz egy kicsit tanulni, igazán felüdítő élmény lesz a szobában/könyvtárban való rostokolás után.

8. Muszáj enned valami olyasmit, amit táplálja az agyad

Lehet, hogy a vizsgaidőszak kellős közepén nem lesz időd főzni, de a nagy helyzet az, hogy amit megeszel, igenis hatással van az energiaszintedre, és az összpontosítási képességedre. Kerüld a szemetet, és tápláld a tested és az agyad olyan ételekkel, amelyek támogatják a memóriád. Ilyen a hal (lazac), a dió, az olajos magvak, a joghurt és az áfonya. 

A kiegyensúlyozott étrend az alap ahhoz, hogy jól sikerüljön a vizsgád. A gyorséttermi menük csábítóak, de eltunyulsz tőlük szellemileg. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, és persze egy kis étcsokit is.

A vizsga napján se fukarkodj a rendes étkezéssel. Ám kerüld a cukrokat, hiszen hiába vonzóak, és hiába vágsz be vizsga előtt egy tábla csokit, ha az energiaszinted egy óra múlva meredeken lezuhan.

9. Tervezd meg a vizsganapod menetét

Sajnos a vizsga napján is el lehet rontani egy csomó mindent. Bajban vagy, ha nem tudod pontosan mikor és hová kell majd menned (épület, terem). Gáz van, ha az adott útvonal le lesz zárva, és mondjuk nagy kerülőutat kell megtenned (és késel), vagy ami még rosszabb, dugóba kerülsz, és ott kell ücsörögnöd. Inkább indulj el jóval korábban, minthogy elkéss. Ha nem vagy egy pontos típus, akkor csatlakozz a barátaidhoz, és menjetek együtt a vizsgára (feltéve, hogy ők biztosan pontosak lesznek). 

Ellenőrizd az összes vizsgaszabályt és követelményt, és tegyél neki eleget. Az elegáns öltözet alap.

10. Igyál sok vizet

Ne feledd, hogy a kellő hidratáltság elengedhetetlen ahhoz, hogy az agyad a lehető legjobban működjön. Győződj meg róla, hogy a felkészülés alatt eleget ittál, és ne szomjazz a vizsga napján sem. 

11. Variáld a tanulási helyszínedet

A környezetváltoztatás jó hatással van a tanulási folyamatokra. Új inspirációkkal láthat el, ha beülsz egy nyüzsgős kávézóba, vagy épp kiülsz a Balaton-partra.

12. Moccanj!

Ha eleget mozogsz, az endorfinokkal ajándékoz meg, és biztosítja, hogy a vér szabadon áramoljon az agyadban. A jóga például javítja a kognitív képességeidet, de választhatsz bármilyen rendszeres mozgástevékenységet, amely jól illeszkedik a tanulási ütemtervedbe.

13. Jutalmazd meg magad

Igenis kell egy kis kedveskedés magadtól magadnak azért, mert olyan szépen dolgoztál. Tanulás után vegyél meg magadnak valami szépet, vagy csak lógj a barátaiddal.

14. Sose téveszd szem elől a célt

Ne feledd, miért tanulsz. Ne a tanárnak akarj megfelelni, csak saját magadnak. Ha tudod, hogy nem ez az életben való boldoguláshoz leginkább szükséges vizsga, és nem is épül rá több tárgy, akkor lazíthatsz kicsit, de persze ne bukj meg.

Persze minél jobban teljesítesz, annál jobb, hiszen ki tudja, mikor lesz szükséged a megszerzett tudásra a karriered folyamán.

tippek-a-sikeres-vizsgaidoszakhoz-4

15. Dobd fel a jegyzeteidet

A kiemeléshez használj élénk színeket, post it-eket, váltogasd a ceruzás és a tollas aláhúzást. Építs ki egy jelrendszert, amiből rögtön tudni fogod, mit miért emeltél ki. Ha kell készíts ábrákat, illusztrációkat.

Tipp: jegyzeteléshez az A3-as és A/4-es lapok a legjobbak, hiszen van helyed rajtuk kitárulkozni.

16. Kérdezz a tanárodtól!

Persze ne az utolsó pillanatban, mert az arról tesz tanúságot, hogy nem kezdted el időben a felkészülést. 

Ám ha tőle kérdezel, akkor biztosan jó választ kapsz, és sokkal hatékonyabb leszel a felkészülés során. Ráadásul plusz pontot is jelent, hiszen minden oktató örül annak, ha a diákok érdeklődnek a tárgya iránt.

17. Érd el az agyad naturális csúcsteljesítményét az ES 7 Agyserkentő Tablettával!

Hétfőtől péntekig 20%-ot engedünk minden ES 7 árából, így nemcsak a szellemi teljesítményed fokozhatod, de még pénzt is spórolhatsz.

Tehát a 30 db-os kiszerelés 3499Ft helyett 2799Ft, a 60 db-os kiszerelés pedig 5999Ft helyett 4799Ft! :)

Le ne maradj! A kedvezményes ár csak a Nov. 30.-ig leadott rendelésekre vonatkozik.

Neked mennyire fontos, hogy jól működjön a memóriád?

Hozzászólás